Kultura

Završnica 8. Sajma knjiga: Geopoetika najbolji izdavač, posjećenost iznad očekivanja

1405sajam
N
ajbolji izdavač na ovogodišnjem 8. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga je beogradska Geopoetika, a izdavački poduhvati knjiga „Kad Marina Abramović umre“ u izdanju Plavog jahača takođe iz Beograda i edicija „Sabrane pesme“ Novice Tadića koje je štampala Matica srpska.

Završnica 8. Sajma knjiga: Geopoetika najbolji izdavač, posjećenost iznad očekivanja
Portal AnalitikaIzvor

Tako je odlučio žiri Sajma, kojim je predsjedavao prof. dr Siniša Jelušić, a činile su ga još prof. dr Slavica Perović i akademska slikarka mr Marina Vešović.

Na danas održanoj ceremoniji, izlagačima su dodijeljene nagrade u osam kategorija. Geopoetika iz Beograda dobila je nagradu za kompletnu izdavačku produkciju, a Jelušić je o obrazloženju naveo kako je riječ o izdavaču čije se dvije decenije rada obilježavaju ove godine i podsjetio da je „težište kuće na nekolikim značajnim bibliotekama, naročito strane prevedene beletristike“.

„Kad Marina Abramović umre“ izdavačke kuće Plavi jahač iz Beograda je najbolji izdavački poduhvat. Predsjednik žirija je istakao da je ova knjiga veličanstven način da se upoznamo sa djelom čuvene performerke Marine Abramović, i ujedno „slavi njenu ljudsku toplinu i veličinu“.

- Ovo je zaista veliki izdavački poduhvat „Plavog jahača“. Na ovom projektu sam radila više od dvije godine i mogu slobono reći da je knjiga Džejmsa Vestkota najintrigantniji tekst o nekom umjetniku koji sam pročitala u posljednjih 15 godina - istakla je urednica kuće Plavi jahač Nataša Marković, i ujedno zahvalila na nagradi i medijskoj podršci.

Isto priznanje dobila je i Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori za „Sabrane pesme“ Novice Tadića. Riječ je o petotomnom izdanju koje je priredio Dragan Hamović, a koje sadrži 16 zbirki Tadićevih pjesma i opšrinu bibliografiju. Kako se navodi u obrazloženju, riječ je o „potpunom izdanju jednog od najznačajnijih rano preminuilh stvaralaca, čija pjesme stižu do najvećih dubina nihilizma“

Najbolja edicija je „Crnogorska književnost. Antologije“ Matice crnogorske i Pobjede.

- Ovo je prvo kolo edicije „Vrhovi crnogorske kulture“, koja predstavlja najznačajnije autore savremenog kulturnog nasljeđa. Riječ je o odabranim djelima pet pjesnika, a antologiju je sačinio Branko Banjević – podsjetio je Jelušić.

Najpoznatiji junak škotske spisateljice Džoane K. Rouling, Hari Poter, i ovog puta je privukao pažnju. Za to je beogradski izdavač Evro Giunti dobio nagradu za unaprijeđenje dječijeg izdavaštva. U obrazloženju se podsjeća da je riječ o njizui namijenjenoj dominantno starijoj djeci, ali koja „privlači pažnju svih, pomijera horizonte dječije mašte i mišljenja“.

Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja dobitnica je nagrade za najbolje opremljeno umjetničko izdanje. Riječ je o djelu „Triod Posni“, liturgijskoj knjizi Stefana Marinovića na crkveno-slovenskom jeziku, koja je prvi put izdata 1561. godine u štampariji  Vićenca Crnojevića u Veneciji.

1405sajam1

Dizajnerski najbolje opremljena knjiga je „TamIzdat 100 izabranih knjiga“ moskovske kuće Ruski put, u kojoj su sabrana djela koja su disidenti sami izdavali u inostranstvu. Knjigu je grafički opremio Sergej Astaforov, koji je na ovom sajmu već jednom osvojio istu nagradu. Jelušić takođe smatra da je riječ o značajnom djelu, zbog čega je žiri predložio da se ono prevede kod nas.

Najbolje opremljena edicija je biblioteka „Jubilej“ Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore. U okviru ove izuzetno važne biblioteke štampan je niz kapitalinih djela koja se bave odnosom Crne Gore i Rusija, Crnr Gore i SAD, i - na kraju - Rusije i Balkana tokom tri posljednja stoljeća, pokrivajući njima najznačajnije detalje iz diplomatije, kulture i umjetosti.

Na kraju, za najbolje opremljen štand nagrade su dobili Italijanski kulturni centar u Podgorici i dnevni list Dan.

- Hvala puno na priznanju. Italijanska ambasada i Kulturni centar već ima tradiciju prisustva na Sajmu, jer vjerujemo da će ovom saradnjom u oblasti kulture naša zemlja biti bolje promovisana. Tokom godina, primijetili smo da se Crnogorci sve više interesjuju za naš jezik i kuturu. Zato ćemo se truditi da i ubuduće budemo dobri izlagači – kazao je pomoćnik ambasadora Italije Mikele Mistosa.

Rezimirajući sajamsku sedmicu, Jelušić se posebno zahvalio Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ koja je na izuzetno posjećenoj izložbi u okviru Sajma predstavila plakate i knjige posvećene Njegošui njegovom djelu. On je takođe podsjetio da su četiri umjetnika koji forme grupu „Four“ predstavila svoje radove, izmiještajući ih tako iz uobičajenog galerijskog prostora.

- Sve to je dio multimedijalnog, aktivnog programa Sajma i zahvaljujemo svima na tome – zaključio je on.

Današnjim proglašenjem najboljih izdavača i djela u osam kategorija spuštena je zavjesa na 8. Međunarodni podgorički sajam. Iako sa manje izdavača nego što se očekivalo, organizatori kažu da je događaj ispunio sva očekivanja.

- Zaista nismo očekivali toliko mnogo publike. Svaki sajamski program bio je izuzetno posjećen – svaka promocija, diskusija, autorski sat. I izdavači su zadovoljni, a neki od njih su posljednjeg dana praktično ostali bez knjiga – ističe PR Sajma Bojan Terzić i dodaje da će uskoro znati i da li je riječ o rekordnoj posjećenosti.

S obzirom na krizu koja se značajno odrazila na sve kulturne događaje, i to ne samo u Crnoj Gori, zaista je prijatno iznenađenje čuti takvu ocjenu najznačajnijeg sajma knjiga u zemlji. To uliva nadu da će ljeto pred nama, makar i sa oskudnijim festivalskim programima, privući još više namjernih - i slučajnih - posjetilaca na Crnogorsko primorje.

Portal Analitika