Abiznis

Značajan pad direktnih stranih investicija za period od januara do marta

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju marta iznosio je 209,41 milion eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 91,58 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Značajan pad direktnih stranih investicija za period od januara do marta Foto: Pixabay
Mina Izvor

"Neto priliv stranih direktnih investicija od januara do marta iznosio je 117,83 miliona eura, što je 30,07 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u Biltenu CBCG.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 15,33 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada ulaganja po osnovu interkompanijskog duga.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 20,22 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 71,36 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 131,08 miliona eura, što čini 62,59 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 105,36 miliona eura, a u preduzeća i banke 25,72 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 69,97 miliona eura, što je 33,41 odsto ukupnog priliva.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
b boys_neregistrovani
02.06.2023. 14:25

Mislite kupovine djedovina i stanova.. tuga vec dvadeset godina... rasprodaja...

0
0