Komentar

Bivši predsjednik LSCG

Živković: Vučićevi i neki drugi Srbi u Crnoj Gori

Odmah nakon održanih izbora bilo je jasno da konglomerat pobjedničkih prosrpskih stranaka, kojima je URA omogućila preuzimanje vlasti u Crnoj Gori, ima različit pristup u upravljanju osvojenim plijenom. Za veoma kratko vrijeme te razlike su postale jasno uočljive.

Živković: Vučićevi i neki drugi Srbi u Crnoj Gori Foto: Foto: Screenshot/YouTube
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Miodrag Živković

Stranke okupljene oko DF-a, koje predstavljaju najveći dio novoformirane vlasti, Crnu Goru vide isključivo kao dio "srpskog sveta" sa Srbijom i Republikom srpskom u zajedničkoj državi i sa voljenim Vučićem na čelu svih srpskih zemalja. Ovi Vučićevi Srbi žele osvojiti i pokoriti Crnu Goru, sada i odmah u "blic krigu", ne obazirući se na njen suverenitet, međunarodni subjektivitet, a ni na međunarodnu zajednicu.

Ovi drugi okupljeni oko DEMOKRATA iKrivokapićeve vlade sve bi to željeli izvesti puno lukavije i suptilnije, zadržavajući za Crnu Goru neki, samo njima znani vid autonomije u odnosu na Srbiju, gdje bi se i oni nešto malo pitali. Njihova očigledna nesposobnost, najveći je limitirajući faktor zamišljenog poduhvata.

Zajedničko i Vučićevim Srbima i ovim domaćim Srbima je da Crne Gore ne bude u konačnom, u njenom punom subjektivitetu i državnom kapacitetu.

Ovi prvi biželjeli sve da izvedu ne obazirući se na međunarodnu zajednicu, a ovi drugi bi željeli kao pravi lukavci to uraditi u dužem periodu uz prećutno aminovanje te iste međunarodne zajednice.

U ovom kontekstu je najlakše sagledati i njihov unutrašnji sukob oko donošenja tužilačkih zakona, a još lakše je sve primijetiti, ako pogledamo njihov pravi međusobni rat na izborima u Nišiću.

Naravno, svo ovo čudo ne bi morali gledati, da se URA nije priklonila ovim domaćim Srbima, čvrsto stajući na njihovu stranu.

Sve je ovo važno uočiti jer je najveće sljepilo kada nešto ne želimo vidjeti.

Više nego ikada sam siguran da istinski patriotska, građanska, antifašistička imultinacionalna Crna Gora ovo nikada neće dozvoliti, a visoku cijenu ove sulude avanture, svi ćemo dugo plaćati.

(Autor je bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore. Tekst je preuzet s njegovog Fejsbuk naloga)

Portal Analitika