Komentar

Bivši lider LSCG ocijenio da su litije bile uvod u mnogo brutalniji obračun

Živković: Porazom na izborima Đukanović izbjegao pripremljenu političku giljotinu

I danas mi se čini da bi se pobjednici ovih izbora mnogo bolje osjećali u sopstvenoj koži da su na ulici, nego što se muče da sastavljaju svoju vladu, ističe Živković.

Miodrag Živković Foto: PA/Arhiva
Miodrag Živković
PAIzvor

Bivši predsjednik Liberalnog saveza Miodrag Živković naveo je u saopštenju na društvenim mrežama da ne vjeruje u slučajnosti u politici i da se trenutna politička situacija u Crnoj Gori dešava po dobro osmišljenom scenariju koji je omogućio DPS-u i predsjedniku te partije i države Milu Đukanoviću da preko ovih izbora od autokrata postanu demokrate za primjer.

„Drugačiji ishod na izborima proizveo bi mrcvarenje pobjednika i sigurni kraj na unaprijed pripremljenoj političkoj giljotini“, ocijenio je Živković.

On je mišljenja da su ovakvim ishodom izbora DPS i Đukanović mnogo više dobili, nego što bi izgubili da je bilo drugačije. 

„Dugotrajne i veoma dobro organizovane litije bile su samo uvod za slični i mnogo brutalniji obračun nakon izbora i preuzimanje vlasti na drugačiji način“, kazao je bivši lider LSCG i naveo da su nemiri koje sada gledamo u Bjelorusiji bili pripremljeni scenario za Crnu Goru nakon izbora.

„Priznanje izbora i za nas neuobičajena i neočekivana mirna i brza predaja vlasti, zatekli su i iznenadili pobjednike. Više nego očigledno nesnalaženje oko formiranja buduće vlade nam govore da su se spremali za sasvim drugačiji scenario. I danas mi se čini da bi se pobjednici ovih izbora mnogo bolje osjećali u sopstvenoj koži da su na ulici, nego što se muče da sastavljaju svoju vladu“, ističe Živković.

Napominje da je pobjeda na ovim izborima sa samo jednim mandatom prednosti, suviše tanka za stabilnost buduće vlade, ali je, kako kaže, bila dovoljna za nenadanu radost pobjednika, „iako dobro znaju da će sa njom disati kao na slamku“.

Poslije svega, dodaje Živković, izgleda da se ovakvom ishodu, koliko god to čudno izgledalo više raduju poraženi, nego pobjednci.

„Muka je pobjedniku, ali i nama koji sve ovo gledamo jer Crna Gora to nije zaslužila“, zaključio je bivši lider LSCG.

Portal Analitika