Politika

„Netačno da su državni simboli rezultat nedovoljne inkluzivnosti“

Zirojević: Izjava Milatovića opasna, nema igranja sa državnim simbolima

Svaki početak je težak, pa tako želim da vjerujem da je nepromišljena i opasna izjava Predsjednika države rezultat njegovog nesnalaženja na novom poslu, a ne loše namjere i najave slijeđenja politike nekadašnjeg DF-a, kazao je portparol SD-a Nikola Zirojević.

Zirojević: Izjava Milatovića opasna, nema igranja sa državnim simbolima Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

„No, nažalost, ovo nije prvi gest kojim Milatović iskazuje svoje saglasje sa retrogradnim idejama Nove srpske demokratije i poslanice koja odnos prema državi demonstrira neustajanjem na himnu. Zato smatram da je predsjednika Milatovića neophodno dobronamjerno upozoriti - nema igranja sa državnim simbolima Crne Gore“, naveo je Zirojević.

Elementarno je, dodao je Zirojević, netačno da su državni simboli rezultat nedovoljne inkluzivnosti jer je crnogorski Ustav usvojen glasovima 55 poslanika u Skupštini. To je gotovo 68% od ukupnog broja poslanika. 

„Ako stvari postavimo tako, to je znatno više nego procenat glasova koji je Milatović osvojio, pa bismo istom logikom mogli kazati da je moguće preispitati i samog Predsjednika Crne Gore i, ukoliko nam se on ne sviđa, postaviti nekog drugog koji nam više odgovara. Pogrešno ste shvatili demokratiju, gospodine Milatoviću. Nije sve moguće preispitati. Nije moguće preispitati, recimo, pravo žene da bira i da bude izabrana, nije moguće preispitati slobodu kretanja (koja je takođe Ustavna kategorija), nije moguće preispitati mnogo toga jer biste, na taj način, od demokratije napravili anarhiju“, navodi Zirojević. 

Kako dodaje, isto tako nije moguće mijenjati državne simbole samo zato što se oni ne dopadaju Jeleni Božović ili Jakovu Milatoviću.

„Gospodine Milatoviću, da demokratija ne bi postala anarhija, ona osim prava koja nam garantuje, podrazumijeva i neke obaveze. Jedna od tih obaveza je i poštovanje zakona i Ustavnog poretka države u kojoj živimo. Bez obzira da li se radilo o nekom građaninu koji je zaposlen u državnoj administraciji, banci, da li se radilo o automehaničaru ili frizeru, ili se, u konačnom, radilo o Predsjedniku Crne Gore, tu obavezu imamo svi. Poštujte Ustav i zakone, Predsjedniče države. Poštujte zastavu koju, kao prvi čovjek ove države, reprezentujete unutar i van Crne Gore. Poštujte himnu kojom je započeta sjednica na kojoj ste inaugurisani. Samo tako možete biti demokratski predsjednik, kakvim se želite predstaviti“, zaključuje Zirojević.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Karadag
26.05.2023. 10:58

postovani Predsjednice nijesam vas glasao ali postujem volju vecine 60 naprama 40.Moracete i vi postovat volju vecine 55.3 naprama 44.7 ukoliko ne zelite da padnete prije nego ste krenuli.Znate Predsjednice, vas su glasali oni srbi koji su zeljeli milov kraj i sada vise nece gkasati vas vec svoje partije.Takodje crnogorci preletaci tj ljudsko dno sa kace koje ce prelecet opet cim osjete da im moze biti bolje nedje drugo.Drugim rijecima vi nemate snagu naroda ni priblizno koliko se busate i stoga ili postujte drzavu i njenu himnu i simbole ili se na vrijeme povucite.Dosta je Crnoj Gori jedna bitanga.

4
0
M Mirko_neregistrovani
26.05.2023. 11:19

@Karadag On ni ne racuna na nas, no na Eskobara i kompaniju. On je oksfordska elita za koga je crnogorski narod ka s....a. Mnogi su tako vladari podcjenjivali narod...pa nijesu dobro prosli.

3
0
D Dragi_neregistrovani
26.05.2023. 09:45

Neka savjetnici objasne demokrati Milatovicu da je 55,5 više od 44,5 i u demokratiji je to izrazita većina. Znaci simbole države je izabrala većinska Crna Gora i neka se ne igra vatrom predsjednik. Vatra je dobar sluga ali i loš gospodar, može se opeci i prije nego što je mislio.

9
0
D David_neregistrovani
26.05.2023. 09:18

Bravo godpodine Zirojevicu! Moje duboko postovanje! Ko ne postuje crnogorske simbole ne postuje ni Crnu Goru. Vi ste sve u vasem tekstu rekli. Nadajmo se da ce cuti ko treba. 🇲🇪

17
0