Politika

„Javnost još uvijek nije navikla da imamo neke nove političke pristupe i inicijative“

Zeković: U crnogorskom političkom djelovanju teško je imati nezavisnu poziciju

Građanski aktivista i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada, Aleksandar Saša Zeković kazao je da je teško imati nezavisnu i samostalnu poziciju u crnogorskom političkom djelovanju. 

Zeković: U crnogorskom političkom djelovanju teško je imati nezavisnu poziciju Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

„Intencija je bila da istaknemo građanina, pojedinca koji djeluje u nekom političkom kontekstu, a to je kontekst u okviru jednog gradskog parlamenta. Namjera je dakle bila da osnažimo građanina i da ga učinimo dijelom procesa. Ako mogu da kažem neke moje ocjene, dosta su pozitivne reakcije na takav pristup. Na to pozitivno reaguje i vlast i opozicija, iako nekada ima ispada da se sklizne, ali Skupština ipak se drži tema koje su od interesa za Glavni grad i njegove stanovnike. Bavi se komunalnim pitanjima i pitanjima razvoja Podgorice. Teme sa nacionalnog nivoa koje dijele društvo, zasada nijesu prenijeti u gradski parlament. Onog trenutka kada budu prenijete, mislim da će se i taj parlament potpuno urušiti, kao što se urušava sve drugo u ovom društvu. O svemu se razgovara na jedan argumentovan način bez obzira na razlike“, istakao je Zeković, gostujući u podcast-u ,,Lakonski" u organizaciji GI "21. maj".

O utisku dijela javnosti da on djeluje kao spona između opozicije i vlasti, a u interesu građana, Zeković kaže da je utisak dijelom tačan.

„Rekao bih da dijelom jeste, ali mislim da je tu ključni jedan problem što se javnost još uvijek nije dovoljno navikla da imamo neke nove političke pristupe, jedne nove inicijative i da ipak trebamo kao građani, kao nezavisne građanske grupe i samostalne da djelujemo politički autonomno u odnosu na konvencionalne centre moći koje imamo na političkoj sceni. Na taj način se otvara prostor za dijalog i usmjeriti se ka rješenjenjima i kroz neke drugačije pristupe. Dobar dio parlamentarna većina ima pristupe koji su dobronamjerni i konstruktivni i imaju želju da mijenjaju negativno prethodno nasljeđe, a sa druge strane imamo i samu opoziciju koja i sama prepoznaje određene greške iz sopstvene prošlosti kada su bili dio vladajućih struktura. Zaista je na meni i na svima onima koji žele dobro napredak i Podgorici i Crnoj Gori da podržimo takve pristupe“, naglasio je Zeković.

Kao predstavnik GI 21. maj iniciraće izmjenu legislative koja se odnosi na upravne odbore gradskih preduzeća na način da se u upravnim odborima nađu nezavisni stručnjaci, odnosno predstavnici građana, ali i predstavnici opozicije, što je GI ,,21.maj već inicirala ranije. 

Kao problem navodi i to da se rebalansom budžeta smanjuju izdaci za kapitalne projekte, a povećavaju za političke partije .

Misli da je problematično da isti ljudi akumuliraju više funkcija, što je čest slučaj kada su u pitanju poslanička i odbornička funkcija i da opredjeljivanjem za jednu od te dvije daje se više prostora drugima da participiraju u društveno-političkom životu.

Posebno je istakao višedecenijski problem Jevanđeoske crkve ,,Riječ božija“. 

,,Dominacija tradicionalnih vjerskih zajednica je ostala do danas, tako da se ta vjerska zajednica suočavala sa brojnim problemima kao i sve druge tkz ,,male vjerske zajednice“, koje se suočavaju sa problemom prihvatanja i problemom sopstvene bezbjednosti. Mediji im nikada nijesu pomogli da budu prihvaćeni. Sa sličnim problemima se suočava i LGBT zajednica. Radi se o njihovom zemljištu koje je u njihovom vlasništvu već desetak godina kupili ga od sopstvenih para, nijesu ga platili poreski obveznici, što je čest slučaj sa tradicionalnim vjerskim zajednicama. Ova zajednica je kupila to od sopstvenih sredstava i mogla je da pristupi različitim protivzakonitim aktivnostima, zato što u tom okruženju đe se nalazi njihovo zemljište , većina ne poštuje smjernice. Ali oni ipak nijesu i bili su strpljivi. I tu smo se uključili i zaista moram da pohvalim ministarku Novaković- Đurović, koja je bila bez obzira na naše ideološke razlike konstruktivna. Ono što je dobro da iz Glavnog grada nije bilo negativnih komentara. Poenta čitave te priče je da ćemo tako postupati u slučaju svake vjerske zajednice, vjerske grupe koja se suočava sa bilo kakvom diskriminacijom ili onemogućavanjem u korištenju prava…“, kazao je Zeković. 

Osvrnuo se na odluku Abazovićeve Vlade da podrži kandidaturu za EXPO samit 2030. godine i rekao da apsolutno stoji iza apela ljudskopravaških organizacija , ali i da je to trebalo da prati i jedan vid uličnog protesta. 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anagustum_neregistrovani
27.09.2023. 12:24

Pa jes Zekoviću. Jednostavno u državama koje se bore za svoj normalan život, ili si za sebe, ili si za tudjina. Nemože niko śedjet na žici I gledati nezavisno. U CG po mene meni samnom imaju samo dva tri konstitutivna naroda, a u njih Srbi i Albanci nespadaju. Albanci ispod 5% populacije nemaju kritičnu masu , a to ostavlja srbe koji gravitiraju of 9% do 30% kao jedan i jedini veliki problem koji se bori protiv Crne Gore i NIJE NIKAD BI(J)O konstitutivan narod Crne Gore, do eto kabale i falange za borbu da je donesu na tacnu dikatoru Srbije. Za koji svoj interest? To je druga priča. Nezavisnih u CG nema. Apatičnih, i onih kojima je svega preko glave ima masa. Na slijedećim izborina jedino zaposleni na državnim jaslama i partijski mudžahedini će izlaziti, i vjernici crkve is Srbije pod fatvom.

4
4
M Mila_neregistrovani
27.09.2023. 12:15

nezamislivo je da bilo da je neko u poziciji ili opoziciji, otvoreno radi sve suprotno boljitku standarda gradjana i protiv njihovog interesa !

7
1