Zanimljivosti

Pokazala nedavna studija

Zbog klimatskih promjena: Turbulencije tokom letova učestalije

Nedavna studija pokazala je da se pogoršavaju turbulencije tokom leta avionima, i to one vrste koja čini potencijalno zastrašujući let.


Zbog klimatskih promjena: Turbulencije tokom letova učestalije Foto: Pixabay
N1Izvor

Studija je analizirala podatke prikupljene između 1979. i 2020. i otkrila značajno povećanje turbulencija u čistom vazduhu, a za glavni razlog navode – klimatske promjene, piše "Reader’s Digest".

Stalno rastuća količina toplog vazduha zbog emisije ugljen dioksida pratila je stopu povećanja turbulencija u čistom vazduhu. Taj topli vazduh diže se u mlazni tok, stvarajući vjetar koji uzrokuje turbulencije u čistom vazduhu.

"Klimatske promjene imaju značajan uticaj na učestalost vazdušnih turbulencija zbog češćih slučajeva vrlo nestabilnog vazduha", kaže naučnik Dan Bab.

Dijelom je to zbog vremena kada je mlazna struja jača, ali takođe se javlja na frontalnoj granici, gdje se susrijeću tople i hladne struje.

Kao rezultat toga, kaže on, "područja duž frontalne granice mogu doživjeti jake grmljavinske oluje s velikom kišom, vjetrovima i turbulencijama."

Nekoliko studija je ukazalo na to da bi turbulencije mogle postati učestalije i imati veći intenzitet, jer klimatske promjene mijenjaju mlazne struje i grmljavinske oluje. Prema jednoj studiji, od 2050. do 2080. zimske jake turbulencije u čistom vazduhu postaće jednako uobičajene kao umjerene turbulencije.

Uprkos strašnim predviđanjima, stručnjaci kažu da vazdušne turbulencije ne mogu srušiti komercijalni avion.

"Turbulencije mogu biti izuzetno opasne, uzrokujući povrede putnika i posade, kao i oštećenja aviona, ali je malo vjerovatno da će uzrokovati pad aviona komercijalne avio-kompanije", kazao je profesor Tomas Guin.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.