Abiznis

"Institut ne može nastaviti da funkcioniše na dosadašnji način"

Završen sastanak u Vladi u vezi Instituta Igalo; Abazović: Želimo dugoročno rješenje

Odlazeći premijer Dritan Abazović bio je domaćin današnjeg sastanka između predstavnika Vlade, Instituta dr Simo Milošević, Opštine Herceg Novi i Unije slobodnih sindikata Crne Gore, saopšteno je iz Abazovićevog kabineta. 

Završen sastanak u Vladi u vezi Instituta Igalo; Abazović: Želimo dugoročno rješenje Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

„Abazović je naglasio potrebu i dobru volju Vlade da se pronađe dugoročno rješenje za nagomilane naslijeđene probleme Instituta Igalo u skladu sa zakonom, tako što će se adresirati vlasnička struktura Instituta, napominjući da donošenje ovih odluka zahtijevalo funkcionalnu Skupštinu Crne Gore“, navode u saopštenju.

Abazović je, dodaju, podsjetio na mnogobrojne korake koje je Vlada preduzela u cilju kratkoročne sanacije situacije ponovivši da Vlada stoji na raspolaganju menadžmentu Instituta po tom pitanju kako bi se izbjegao gubitak eminentnih tržišta, dok god je takva pomoć u skladu sa zakonom.

„Ministar finansija ponovio je da će oko 30% duga Instituta ubrzo biti sanirano sporazumom koji se očekuje naredne nedjelje. Podsjetio je i na postupak Upravnog suda koji je nedavno okončan, a po kome je nezakoniti tender iz 2020. godine morao odlukom suda biti nastavljen do finalnog ishoda“, kažu iz Vlade.

Kako ističu, zaključeno je da Institut ne može nastaviti da funkcioniše na dosadašnji način jer je to neodrživo.

„Ponuđeni su sljedeći zaključci:

1. Da se u predlogu budžeta Fonda za zdravstvo za sljedeću godinu razmotri dodatno uvećanje cijena koje Fond plaća Institutu za svoje osiguranike;

2. Da Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i predstavnici sindikata Instituta dovedu do kraja pregovore u vezi novog kolektivnog ugovora;

3. Izražava se namjera da se otkupe akcije manjinskih akcionara i razmotre preduslovi za ostvarenje takve namjere;

4. Sagledati mogućnosti za dodatnu finansijsku infuziju Institutu koja je u skladu sa zakonom, kako bi se nastavilo poslovanje Instituta;

5. Vlada izražava podršku Institutu da se pronađu novi izvori prihoda kao što su ugovori sa stranim grupama koje bi dolazile na liječenje“, stoji u saopštenju.

Abazović je naglasio da ovi zaključci imaju za cilj da zaštite zdravstveni turizam Crne Gore kao i naše osiguranike.

Sastanku su, pored Abazovića, prisustvovali potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor Fonda za zdravstvo Vuk Kadić, v.d. direktora Instituta dr Simo Milošević dr Savo Marić, predsjednica Sindikalne organizacije te institucije dr Marija Obradović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović i predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dinari_neregistrovani
02.10.2023. 15:40

Dugoročno rijesenje je da se proda nekome tko je ekonomski jak ili bolje rečeno nekom ekonomskom tigru

1
2
V Vijestinjet_neregistrovani
05.10.2023. 05:51

@Dinari_neregistrovani Kako da ne? Na orimjer Zarku Rakcevicu i Misku Perovicu! Nikako! Za 10 godina bi tu umjesto zdravstvenog turizma bili stanovi za trziste

0
0