Zanimljivosti

VIDEO

Zapanjujuća lokacija budističkog hrama: Vrh do kojeg vodi više od 8.000 stepenica

Fandžingšan je najviši vrh planinskog lanca Vuling na jugozapadu Kine. Zapanjujuća lokacija uzdiže se na 2.570 metara u Tongrenu, u provinciji Guidžou, i smatra se svetim u kineskom budizmu od dinastije Tang.

Zapanjujuća lokacija budističkog hrama: Vrh do kojeg vodi više od 8.000 stepenica Foto: Shutterstock/Fabio Nodari
Portal AnalitikaIzvor

Budistički hramovi su počeli da se grade na vrhu planine još u 7. vijeku, ali su opstali samo oni izgrađeni nekoliko vjekova kasnije.

Fandžingšan je mjesto na kome budisti traže prosvjetljenje, pa ne čudi što je velika turistička atrakcija uprkos zahtjevnom terenu. Do Fandžingšana vodi strm put sa više od 8.000 stepenica, na koji se u prosjeku može popeti za oko pet sati penjanja, piše Punkufer.

Srećom, za sve one koji nisu u najboljoj fizičkoj formi i nemaju previše slobodnog vremena na raspolaganju, tu je i žičara, koja vas do vrha planine doveze za otprilike pola sata.

Fandžingšan je dio rezervata prirode od 1978. godine, a osam godina nakon toga proglašen je rezervatom biosfere. Ovo područje je zaštićeno zbog svoje primitivne vegetacije, a prostire se na ukupno 567 kvadratnih kilometara.

Region je dom za 2.000 različitih biljaka, kao i za 19 ugroženih životinjskih vrsta. Zbog izolovanosti područja, ovdje su se razvile brojne endemske vrste – od džinovskog kineskog daždevnjaka do vrste psolika majmuna Starog svijeta.

Planina je 2018. godine dodata na Uneskovu listu svjetske baštine.


Portal Analitika