“Zajedno gradimo Kolašin”: SO da usvoji naš predlog odluke kojom bi se pospješio natalitet u našoj opštini

Odbornici Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin”, Marta Šćepanović i Balša Cvetković, predali su u skupštinsku proceduru Odluku o sufinansiranju troškova, uslovima, načinu i postupku raspodjele sredstava za medicinski potpomognutu oplodnju. Ovom odlukom, kako navode, se planira pomoći parovima da se putem medicinski potpomognute oplodnje ostvare kao roditelji. 

“Zajedno gradimo Kolašin”: SO da usvoji naš predlog odluke kojom bi se pospješio natalitet u našoj opštini Foto: Dražen Drašković
Portal AnalitikaIzvor

Kako dodaju, korisnici sredstava opredijeljenih za ovu svrhu mogu biti bračni, odnosno vanbračni supružnici i žena koja ne živi u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici a koji sredstva za postupak medicinski potpomognute oplodnje više ne mogu ostvariti na teret Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore i parovi koji sredstva za postupak već obezbjeđuju iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

"Odlukom je planirano da se sredstva u iznosu od 20.000 eura dodjeljuju, na osnovu javnog konkursa i to parovima koji medicinski potpomognutu oplodnju više ne mogu ostvariti iz sredstava Fonda, do 80% troškova (najviše 2.000 eura) po priloženim računima za intervencije u zemlji i 60% troškova (najviše do 4.000 eura) po priloženim računima za intervencije u inostranstvu", navodi se u saopštenju. 

Takođe, kako ističu, parovima koji su već u postupku medicinski potpomognute oplodnje na teret sredstva Fonda za zdravstveno osiguranje sljeduje iznos od 500 eura po priloženim računima.

"Zbog značaja ove odluke kao mjere za pospješivanje nataliteta u našoj opštini pozivamo kolege odbornike iz SO Kolašin da svojim glasom na sjednici Skupštine podrže ovu Odluku i time doprinesu sreći jedne porodice", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika