Zdravlje

Prema podacima IJZ u Crnoj Gori duvanske proizvode konzumira više od 35 odsto populacije

Zabrinjavajući podaci: Značajno povećan broj korisnika duvanskih proizvoda među petnaestogodišnjacima

Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11 odsto među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na predhodno istraživanje. Zastupljenost među šesnaestogodišnjacima iznosila je 18 odsto, što je značajno više nego u predhodnom istom istraživanju, navode iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima. 

Zabrinjavajući podaci: Značajno povećan broj korisnika duvanskih proizvoda među petnaestogodišnjacima Foto: IJZ
Portal AnalitikaIzvor

“U Crnoj Gori se među pripadnicima odrasle populacije, starosti, od 15 do 64 godina, u posljednjoj deceniji, evidentira tendencija rasta prevalencije upotrebe duvanskih proizvoda”, kažu iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Prema podacima posljednjeg istraživanja ponašanja stanovništva, zastupljenost pušača u opštoj populaciji iznosi 35,4 odsto, što je značajno više u odnosu na evropsku populaciju.

"Navedeno istraživanje je pokazalo da je, još 17,1 odsto populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što znači da je samo 47,6% ili manje od polovine stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od pušenja. Među ženama u Crnoj Gori, zabilježeno je 34,5% onh koji koriste duvanske proizvode, što je značajno više u poređenju i sa Evropom, a posebno sa svjetom. Pri tome, treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća, za čak jedan procenat, nego među muškarcima iste starosti", navode iz IJZ. 

Procjenjuje se, ddoaju, da su promjene u vrijednostima i vjerovanjima uslovile promjene u stavovima kod crnogorskih žena, što je uslovilo i promjene u njihovom ponašanju.

"S obzirom da su novi obrasci ponašanja u Crnoj Gori, kada je riječ o upotrebi duvanskih proizvoda, neusklađeni sa zdravljem, razumljivo je da se komplikacije upotrebe duvanskih proizvoda javljaju u sve ranijoj životnoj dobi žena i da su ishodi sve češće ozbiljniji i komplikovaniji za tretman. Osim toga, zbog pušenja žena u trudnoći i tokom ranog razvoja djeteta, komplikacije su često evidentne i dječijem dobu", navode iz IJZ. 

Mada su, dodaju, podaci pokazali da je prevalencije pušenja, u populaciji Crne Gore, najviša među stanovništvom starosti između 45 i 54 godina, znosila je gotovo 45%, ostvaruje se značajan rast vrijednosti ovog pokazatelja i među mladima.

"Naime, broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan i među petnaestogodišnjacima (GYTS) i među šesnaestogodišnjacima (ESPAD). Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11% među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na predhodno istraživanje. Zastupljenost među šesnaestogodišnjacima iznosila je 18%, što je značajno više nego u predhodnom istom istraživanju. Kod djevojaka se bilježi tendencija povećanja nakon 16-te godine i u 18-oj je bila veća nego kod vršnjaka muškog pola, kako je već istaknuto", navodi IJZ. 

S obzirom da su pomenuta istraživanja ukazala da se sve češće smanjuje starosna dob kada se počinje sa eksperimentisanjem sa duvanom, razumljivo je, ističu, da su i komplikacije nastale zbog upotrebe sve izraženije i kompleksnije.

"Osim toga, dokazano je da je nikotin iz duvana uzrok pojave bolesti zavisnosti, koja je, kod mladih, vrlo često povezana sa upotrebom drugih psiho-aktivnih supstancije, tokom života. Duvanska zavisnost je priznata kao bolest u: Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO i Američkom psihijatrijskom udruženju za dijagnostiku i statistiku. Komplikacije upotrebe duvanskih proizvoda se mogu sagledati u različitim aspektima, ali su zdravstvene sa najtežim posljedicama, a pri tome su preventabilnog karaktera. Već duže vrijeme se ističe ozbiljnost upotrebe duvana, jer ono uzrokuje oboljenja respiratornog, kardivaskularnog, a dokazano je da afektira i sve ostale organe u tijelu. Takođe, povećava rizik nastanka velikog broja različitih malignih bolesti. Naime, postoje dokazana korelacija između pušenja i raka pluća (Ca pluća), kao najteže komplikacije upotrebe duvana", navodi IJZ.

U Crnoj Gori, raste, dodaju, revalencija raka pluća, sa sve većim učešćem žena u strukturi oboljelih, što se povezuje sa sve većom zastupljenošću žena među pušačima.

"Osim Ca pluća, duvan se povezuje sa malignim oboljenjima drugih organa, kao što su: usna duplja, usane, grla (ždrijela i grkljana), jednjaka, uzrokuju mijeloidne leukemije, rak nosnih i paranazalnih sinusa, debelog crijeva, bubrega, jetre, pankreasa, želuca, jajnika, donjeg urinarnog trakta (uključujući bešiku, ureter i bubrežnu karlicu). Neke studije su, takođe, pokazale vezu između pušenja duvana i povećanog rizika od raka dojke, a poznato je da pušenje povećava rizik od raka grlića materice kod žena zaraženih humanim papiloma virusom. Autori ističu da, zbog vrlo teških posljedica, upotreba duvanskih proizvoda zahtijeva, kao i ostale bolesti vrlo ozbiljan pristup u smislu promocije nekorišćenja, prevencije korišćenja, odvikavanja i adekvatnog i kompetentnog tremana posljedica", navode u saopštenju. 

Ograničenje upotrebe duvanskih proizvoda na javnim mjestima, u Crnoj Gori, je, poručuju, značajno unaprijeđeno. 

"Ali još uvijek postoje mogućnosti za poboljšanje. Posebno je važno ukazati da najveći broj mladih i sada smatra da se duvanski proizvoda veoma lako nabavljaju i da su njima dostupni, iako je zakonska zabrana prodaje duvanskih proizvoda maloljetnicima, na snazi. Cijene cigareta su povećane, ali još uvijek nisu dostigle vrijednosti po kojima se prodaju u zemljama u kojima kontrola duvana ima dugu tradiciju. Mladi nepušači navode da se smanjuje izloženost pasivnom uticaju duvanskog dima u kućama, ali su izloženi uticaju na javnim mjestima, zbog upotrebe duvana od strane njihovih vršnjaka", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.