Svijet

Za sedam dana izbori u Turskoj: Evo šta kažu najnovije ankete

Do održavanja izbora u Turskoj, predsjedničkih i parlamentarnih ostalo je još sedam dana.

Za sedam dana izbori u Turskoj: Evo šta kažu najnovije ankete Foto: AFP
Portal AnalitikaIzvor

Doduše, glasanje u pojedinim državama, gdje živi turska dijaspora, već je počelo, no ubjedljiva većina birača, kojih je ovog puta više od 60 miliona, pravo glasa iskoristiće sljedeće nedjelje.

Najnovije ankete govore kako se očekuje tijesna trka za predsjednika, pri čemu je najvjerovatniji drugi krug, dok su istraživanja vezana za parlamentane rezultate dala prilično neujednačene procjene.

Opstaje li Erdogan: Ovako stoje stvari uoči predstojećih izbora u Turskoj
0
Opstaje li Erdogan: Ovako stoje stvari uoči predstojećih…
26.04.2023 20:54

Prije nekoliko dana, gotovo sve relevantne kuće u Turskoj objavile su rezultate istraživanja rađenih krajem aprila i početkom maja. I zanimljivo – svako istraživanje govori kako je drugi krug izvjestan.

Predsjednička trka mogla bi ući u drugi krug

Neke ankete favorizuju Redžepa Erdogana, druge njegovog protivkandidata Kemala Kiličdarolua, ali sve se razlike između njih svode na svega jedan do četiri procenta.

Najveću razliku u Erdoganovu korist predviđa GEHSC, prema čijem bi istraživanju aktuelni predsjednik mogao imati 47,8 odsto glasova, a Kiličdarolu 45,4. Sa druge strane, Kiličdarolu najbolje stoji u anketi koju je sproveo Politico i prema kojoj je blizu apsolutne pobjede u prvom krugu (49 odsto), dok bi Erdogan imao 45 procenata glasova.

No, u svakoj anketi nijedan od kandidata nema više od 50 odsto podrške, što govori kako bi građani Turske na izbore opet mogli 28. maja.

Jedni favorizuju vlast, drugi opoziciju

Dva posljednja ispitivanja javnog mnjenja koja se tiču parlamentarnih izbora, objavljena prije nekoliko dana, daju potpuno različite rezultate. Po jednoj je koalicija koju predvodi Erdoganova AKP u velikoj prednosti, a po drugoj – opozicija gotovo sigurno dobija.

Prema anketi AtlasIntela, vladajuća koalicija Narod tako ima podršku 47,7 odsto ispitanika, dok njeni ključni oponenti iz koalicije Nacija, koju takođe predvodi KIličdarolu, imaju tek 34,5 procenata podrške. Treća lista po snazi, ljevičarska Alijansa rada i slobode, koja važi za Kiličdaroluovog postizbornog saveznika, ima podršku od 9,4 odsto.

Sa druge strane, istovremeno je anketu objavio i Polimetre, a prema njoj je opozicija nadomak pobjede. Koalicija Nacija tako bi osvojila 44,5 odsto glasova, a Erdoganov savez Narod tek 36,9. U toj situaciji, ključan bi bio rezultat Alijanse rada i slobode, kojoj pomenuta anketa predviđa podršku od 12,1 odsto.

Zbog svega navedenog, sasvim je jasno kako će izbori u Turskoj ovog puta biti neizvjesniji nego ikad ranije.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.