Svijet

Opstaje li Erdogan: Ovako stoje stvari uoči predstojećih izbora u Turskoj

Još dvadesetak dana dijeli nas od jednih od najznačajnijih izbora na planeti tokom ove godine. Naime, 14. maja, više od 60 miliona građana Turske izaći će na birališta – pri čemu će birati i predsjednika države i poslanike u tamošnjem parlamentu.

Opstaje li Erdogan: Ovako stoje stvari uoči predstojećih izbora u Turskoj Foto: ap
Portal AnalitikaIzvor

Izborna trka, koja pada na stogodišnjicu dolaska Kemala Ataturka za prvog predsjednika Turske, po svemu sudeći biće nikad neizvjesnija. Ključno pitanje, naravno, jeste – gubi li ovog puta Redžep Erdogan izbore, te da li će njegova partija uspjeti da opstane na vlasti.

Erdogan već 20 godina predvodi državu – najprije kao premijer, a od 2014. i kao predsjednik.

Mnoge ankete govore kako opozicija ima veće šanse nego ikad da pobijedi Erdogana. Predvodi je Kemal Kiličdarolu, kojeg pristalice nazivaju i turskim Gandijem, a koji obećava velike promjene.

Predsjednička trka biće neizvjesna, moguć je i drugi krug

Kada su u pitanju predsjednički izbori, ključno pitanje je da li će Erdogan i Kiličdarolu ući u drugi krug. Dok će preostala dva kandidata gotovo izvjesno zajedno imati manje od 10 odsto glasova, ankete baš i nijesu u saglasju povodom dva vodeća kandidata.

Naime, posljednje ispitivanje javnog mnjenja ORC-a govori kako Kiličdarolu ima 49 odsto podrške birača, a Erdogan 43. Sa druge strane, istovremeno rađena anketa AREDA-a govori da će Erdogan pobijediti već u prvom krugu, te da će odnos između njega i ključnog protivkandidata u procentima biti 51-41. Istog dana objavljeni su i rezultati treće ankete, iza koje stoji Area, a koja govori da će u prvom krugu rezultat biti 46-46.

Sve to ukazuje da je nezahvalno uopšte i prognozirati ko će biti sljedeći predsjednik Turske, a sljedstveno tome i da Erdogan nikad ranije nije ulazio u tako neizvjesnu izbornu trku.

AKP bi lako mogla izgubiti vlast

Kada su u pitanju parlamentarni izbori, Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) predvodi veliku koaliciju “Narod”, kojoj će se ovog puta suprotstaviti koalicija Nacionalna alijansa (NA), na čijem je čelu Kiličdarolu.

Ne treba zanemariti ni ulogu ljevičarskog i sekularističkog opozicionog bloka Radnička alijansa slobode (LFA), koji je odustao od predsjedničke kandidature, upravo u korist Kiličdarolua. Upravo taj politički savez, prema nekim projekcijama, mogao bi i presuditi o tome ko će sastaviti novu vlast, pri čemu ne treba ni napominjati da je riječ o oponentima Erdoganove politike.

To u najkraćem znači kako je AKP-u i njenim saveznicima ovog puta neophodna podrška 50 odsto birača, jer bi u suprotnom bilo gotovo sigurno da odlaze sa vlasti.

Isto kao kada su u pitanju predsjednički izbori, u anketama koje se odnose na parlamentarne jednaka su odstupanja.

Prema posljednjoj anketi ORC-a, AKP i njeni partneri imaju podršku 40,3 odsto birača. Sa druge strane za NA bi glasalo 43,7 procenata, a za LFA 10,7. Prema toj projekciji, Erdoganov blok čekala bi selidba u opozicione klupe.

No, anketa Arede govori da vladajuća koalicija “Narod” ima 51,8 odsto, a NA i LFA zajedno 43,5 procenata.

Najneizvjesniju trku predviđa posljednje ispitivanje agencije Area, koja predviđa AKP-u i saveznicima 46,1 odsto, NA 38,3 procenata, a LFA 12,3.

Iz tog razloga, sasvim je jasno kako do konačnih rezultata neće biti nimalo zahvalno predviđati odgovor na suštinsko pitanje – da li će sljedećeg mjeseca biti okončana višedecenijska Erdoganova vladavina.

Pritom, ono što upućeniji u turske političke prilike jako dobro znaju – Erdogan i njegova AKP pravi su ‘majstori propagande’, tako da će nesumnjivo preduzeti sve kako bi u narednih dvadesetak dana dodatno ojačali podršku.

Glasovi iseljenika ovog bi puta mogli presuditi

Kada govorimo o izborima u Turskoj, jako je važno naglasiti kako više od pet odsto birača pripada dijaspori. Dakle, u pitanju je više od tri miliona glasača, a turski mediji procjenjuju kako bi ovog puta njihovi glasovi mogli biti i presudni.

Na prošlim izborima, održanim 2018. godine, dijaspora je dominantno podržala Erdogana – od ukupnog broja izašlih, gotovo 60 odsto glasalo je za njega. No, ovog puta i to bi se moglo promijeniti, u slučaju masovnijeg izlaska Turaka na birališta u inostranstvu.

Upravo će glasanjem u inostranstvu i početi izbori – a prva birališta biće otvorena već sjutra.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.