Politika

Juče po drugi put zasijedala COELA, raspravljalo se o Crnoj Gori

Za sada bez primjedbi zemalja članica, Nacrt zajedničke pozicije još nije dogovoren

Predstavnici zemalja članica EU raspravljali su juče na zasijedanju Radne grupe za proširenje Savjeta EU (COELA) o Izvještaju o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavlju 23 i 24 (IBAR) koji je prošle sedmice uputila Evropska komisija, ali finalni dokument još nije završen.

Za sada bez primjedbi zemalja članica, Nacrt zajedničke pozicije još nije dogovoren Foto: Foto: UGC
PobjedaIzvor

Finalni tekst, trebao da bi da bude usaglašen kasnije ove sedmice, kazao je Pobjedi izvor iz Savjeta EU. Drugi izvor, visoki EU zvaničnik uključen u pregovore Crne Gore i EU, tvrdi da za sada nijedna od zemalja članica nema primjedbe na Izvještaj Komisije.

-Delegacije su imale samo preliminarne komentare i pitanja, jer su još uvijek u procesu definisanja konačnih stavova. Detaljni komentari biće poslati u pisanoj formi, zatim će se na osnovu toga revidirati Tekst nacrta zajedničkih stavova. Pretpostavljamo da će stvari biti konkretnije u drugom dijelu nedelje - kazao je naš sagovornik. Sledeća sjednica COELA zakazana je za danas, ali i za 13. jun. Na svim tim sastancima, očekuje se usaglašavanje dokumenta.

Objasnio je i da je poslednji sastanak Komiteta stalnih predstavnika vlada država članica pri Evropskoj uniji (COREPER II) zakazan za 19. jun, te da Tekst zajedničkih stavova treba da bude upućen na taj sastanak i da se o njemu izjasne ambasadori.

Podsjećamo, Skupština je prošle sedmice usvojila većinu IBAR zakona, potrebnih za dobijanje pozitivnog izvještaja. Skupština Crne Gore na sjednici 19. juna ponovo će odlučivati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakonu o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu, koje je na ponovno odlučivanje vratio predsjednik države Jakov Milatović.

Evropska komisija (EK) je u svojoj procjeni konstatovala da je Crna Gora ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina Evropske unije i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

U nacrtu zajedničke pozicije za poglavlje 23 Komisija konstatuje da su dalji napori potrebni na svim nivoima, uključujući obezbjeđivanje da će neophodni administrativni i izvršni kapaciteti biti uspostavljeni prije pristupanja, i da se uspostavi solidna evidencija sprovođenja reformi sa dosljednim, konkretnim i ireverzbilnim rezultatima.

-Pitanja od posebnog značaja ostaju nezavisnost, odgovornost i djelotvornost pravosuđa, dalji konkretni rezultati u efikasnom sprečavanju i borbi protiv korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou, i potpuno poštovanje i sprovođenje osnovnih prava i sloboda - navodi se u dokumentu, javila je ranije TVCG.

U tekstu se navodi da će Crna Gora privremeno zatvoriti ovo poglavlje kada ispuni mjerila koja se između ostalog, odnose na sprovođenje sveobuhvatne reforme pravosuđa u skladu sa pravnim tekovinama EU i evropskim standardima o nepristrasnosti, nezavisnosti, odgovornosti, efikasnosti, profesionalizmu i kvalitetu.

Konkretno, Crna Gora treba da osigura u zakonu i praksi održivu nezavisnost, odgovornost, profesionalizam, i integritet pravosudnog sistema na svim nivoima, uključujući slobodu i otpornost na pravosudnog sistema na pokušaje neprimjerenog unutrašnjeg i vanjskog uticaja, u skladu sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije.

Očekuje se i da Crna Gora osigura kapacitet, nezavisnost, odgovornost i efektivnost samouprave organa pravosuđa, uključujući u pogledu sastava i procesa odlučivanja o Sudskom savjetu, u skladu sa evropskim standardima, kao i efikasan pravosudni sistem, "sa sudijama i tužiocima koji donose kvalitetne odluke i optužnice u razumnom vremenskom periodu“.

Crna Gora, takođe, treba da uspostavi snažne i efikasne sisteme za sprječavanje i suzbijanje korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou. a to mjreilo će biti ispunjeno kada, između ostalog, uspostavi adekvatne operativne kapacitete specijalizovanih organa za borbu protiv korupcije i redovnih pravosudnih institucija za borbu protiv korupcije, uključujući i korupciju na visokom nivou.

- Pitanja obuhvaćena poglavljem 23 su među fundamentalnim reformama od suštinskog značaja za uspjeh na putu ka EU. Konsolidacija napora u vezi sa privremenim mjerilima mora se nastaviti kako bi se osiguralo da reforme postanu ukorijenjene, navodi se u dokumentu.

EU napominje da će biti od suštinske važnosti da Crna Gora uspostavi solidne i uvjerljive rezultate primjene u cjelosti, pokazujući da reforme daju konkretne rezultate, sa opipljivim i nepovratnim uticajima na ove sektore.

Portal Analitika