Zdravlje

Podaci IJZ

Za devet mjeseci ove godine registrovano 29 odsto manje oboljelih od korone nego u istom periodu lani

Tokom prvih devet mjeseci ove godine u Crnoj Gori registrovano je 108.411 oboljelih od COVID-19, što je 29 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada su registrovana 83.902 oboljela, kazali su za Gradski portal iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Za devet mjeseci ove godine registrovano 29 odsto manje oboljelih od korone nego u istom periodu lani Foto: Ilustracija
Gradski portalIzvor

Kada je riječ o preminulima od covid-19, ove godine do 1. oktobra preminula je 371 osoba, odnosno 70 odsto manje ljudi u odnosu na isti period prošle godine kada je od posljedica virusa korona preminulo 1.246 osoba.

Iz Instituta vakcinaciju protiv koronavirusa preporučuju svim osobama starijim od 12 godina koje do sada nisu vakcinisane, a posebno starijima od 60 godina, hroničnim bolesnicima, osobama sa oslabljenim imunitetom, kao i trudnicama i dojiljama.

“Do prvog oktobra 2022. godine ukupno je dato 683.003 doza vakcina protiv COVID-19, od kojih je 293.412 osoba primilo jednu dozu, 285.610 drugu, 102.180 treću i 1.801 četvrtu dozu vakcine. Prednost za vakcinaciju se daje mRNK vakcinama (Pfizer) iz razloga dobro dokumentovanih podataka o bezbjednostii djelotvornosti ovih vakcina u odnosu na druge”, napominju iz Instituta.

Booster doza se, kažu, preporučuje dva mjeseca nakon završetka primoimunizacije, kao i dva mjeseca nakon prethodne monovalentne booster doze.

“Stručno savjetodavno tijelo za imunizacije (NITAG) preporučuje booster dozu bivalentne vakcine, koja osim originalnog soja SARS-CoCV-2 sadrži i soj BA.4-5, trenutno dominantan u Crnoj Gori, za sve osobe uzrasta iznad 12 godina, a snažno se preporučuje osobama u povećanom riziku od dobijanja težih formi bolesti”, dodaju iz Instituta.

Građanima savjetuju pridržavanje osnovnih epidemijskih mjera za sprječavanje respiratornih infekcija.

“To su: izbjegavanje mjesta gdje dolazi do okupljanja većeg broja ljudi, često provjetravanje zatvorenih prostora, pravilno pranje i dezinfekcija ruku, nošenje maske u zatvorenim prostorima gdje boravi više ljudi. Prilikom kijanja i kašljanja prekrivanje usta i nosa laktom ili maramicom, u slučaju pojave respiratornih simptoma ostati kući i konsultovati se sa izabranim ljekarom”, poručuju iz Instituta.

Preciznu prognozu kada je riječ o COVID-19 virusu je, napominju, vrlo teško dati s obzirom na prirodu SARS CoV-2 virusa i njegovu sposobnost mutiranja i izbjegavanja imunog odgovora, bilo stečenog vakcinacijom, bilo prirodnim putem nakon obolijevanja.

“Zimski period karakteriše povećan broj respiratornih infekcija usljed dužeg boravka u zatvorenim prostorima. I ove zime možemo očekivati da predominatna oboljenja budu iz grupe u koju spada i COVID-19 infekcija”, kazali su iz Instituta.

Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori vezana za COVID-19 je, kažu, povoljna.

“Imamo relativno mali broj oboljelih, mali broj hospitalizovanih najčešće sa lakšom kliničkom slikom, a smrtni slučajevi su sve rjeđi. Na osnovu svih trenutnih parametara ako se ovakav epidemiološki trend nastavi za očekivati je da nećemo imati veliki broj slučajeva u narednom periodu”, poručili su iz Instituta i apelovali na građane da čuvaju svoje i zdravlje drugih tako što će se vakcinisati protiv COVID-19 i gripa i poštovati opšte protivepidemijske mjere.

Gradski portal je uputio pitanja Ministarstvu zdravlja koje vakcinacije protiv koronavirusa imamo na raspolaganju u Crnoj Gori, te da li planiraju poručivanje novih, ali do danas nijesu dobili odgovore.

Portal Analitika