Društvo

Web vs. klasično novinarstvo: Mitovi i zablude

Izvor

Hoće li preživjeti štampa, hoće li se konačno pronaći isplativ model za web portale, kakve veze Twitter ima s novinarstvom, što novinari budućnosti moraju znati i na koje kompromise vlasnici medija moraju pristati da prežive.

Autor Nebojša Grbačić objavio je članak o prednostima i nedostacima web-novinarstva na internet portalu "netokracija.com" gdje je na originalan i kreativan način djelimično prenio većinu dilema i problema s kojim se suočavaju novinari u online izdanjima.

Recepta za uspjeh tvrdi autor nema, a magična formula glasi: Navike čitatelja + visoki standardi novinarstva. Kraj priče.

Novinar, u onom klasičnom smislu te riječi: Osoba ljubopitljive prirode, u pravilu razvijenih socijalnih vještina s tendencijom ‘ispravljanja krivih drina’ i pisanja o stvarima šire društvene važnosti. Razlikujemo novinare ‘zanatlije’ koji mogu pisati o bilo čemu (širok spektar interesa i opšte kulture/znanja), specijalizovane novinare koji su se višegodišnjim praćenjem jedne tematike usavršili na tom području (medicina, politika, školstvo, sport…). Obje vrste novinara imaju isti ‘modus operandi’ – terenski posao. Trošenje cipela. Ugrožena novinarska vrsta, usput, treba im odati počast.

Novinar štampanog izdanja

Najčešće radi za štampane medije i u njima objavljuje. Web kao takav svjesno ignoriše, obraćajući na njega pažnju samo kad je tamo neka ‘tema’ ili kad ga kolege iz web redakcije netačno potpišu. Opravdano vjeruje u kvalitativnu premoć štampanih izdanja. Koliko god mi mislili da su ona ‘mrtva’, većina za društvo važnih tema objavljuje se u tisku, kasnije je prenose svi mediji (TV, radio, web portali…).

Faktor preobraćenja na web novinarstvo – minimalan. Ovaj novinar najčešće posjeduje najbolje pisateljske sposobnosti. Još uvijek je ‘lak na satu’, odnosno ‘brzinu’ pravda činjenicom da prva izdanja novina idu tek poslijepodne na prelom/u štampu. Grozi se interneta i smatra ga nužnim zlom.

Web novinar (u redakciji štampanog izdanja)

Osoba koja radi na portalu, odnosno web produžetku nekog štampanog izdanja. Dakle, ne samostalne web redakcije. U pravilu je riječ o ljudima s manjkom privatnog života. Inače nikad ne bi radili taj posao. Sposobni minimalno osam sati sjediti u redakciji bez da se pomaknu s radnog mjesta. U siromašnijim redakcijama služe i kao ‘ubacivači’ tekstova drugih novinara iz štampanog izdanja na web izdanje.

U ‘slobodno’ vrijeme popunjavaju prazine oko tekstova štampanih izdanja prenesenih na web pišući ‘light’ teme koje se mogu pronaći i, važnije, obraditi putem interneta/telefonski. Specijalizovani za korištenje web tehnologija, najbrži ubacivači foto-galerija na portale. Prevode vijesti sa stranih portala u rekordnom vremenu (da, web je brz).

Često na udaru novinara štampanog izdanja ‘jer su ih pogrešno potpisali’. Veće teme u pravilu ne stižu obrađivati. Zanatlije, pišu što god treba – šou, politika, online, crna hronika. Taoci udarničkog ritma, umiru prije klasičnih novinara zbog stresa. Na teren ne stižu izlaziti. Najčešće ih optužuju da ‘samo prepisuju sa stranih portala’. Što nije optužba, već opis radnog mjesta, ali ok. Uglavnom ih je dvoje, troje u smjeni i vode bitku s ‘web-only’ portalima gdje u svi novinari – web novinari.

Web novinar (u web redakciji)

Dakle, novinar koji objavljuje tekstove isključivo na domicilnom portalu. Ne bavi se tštampom jer se njime ne bavi ni njegov poslodavac. Identičan novinaru štampanog izdanja, samo s puno većim pritiskom da tekst piše i objavljuje u realnom vremenu. Više je na terenu, ali mora pratiti i zbivanja na webu, te znati kako se ‘piše za web’. Kraće. Konciznije. Bez puno pridjeva. U glavu. Direktno.

U posljednje vrijeme, zbog razvoja tehnologije tekstove može slati direktno s terena, a kad se vrati u redakciju, uz sav posao koji ima, još mora i ‘pratiti’ tekst po online društvenim mrežama, gledati kako se i koliko čita te se ponekad (u siromašnijim redakcijama) boriti s “ustašama i partizanima u komentarima”. Najčešće posjeduje odlične piasateljske kvalitete, plus osjećaj za brzinu. Ne voli ga kad ga se zove ‘web novinar’ jer on to nije. To što radi na web mediju, to je samo platforma. Činjenica.

Novinar štampanog izdanja naklonjen webu

Najčešće osoba koja prati određenu tematiku godinama i radi isključivo to. Otvorena duha i vesele naravi. Jedini koji će samoinicijativno prići uredniku web izdanja i napisati mu tekst, neovisno o zadacima koje ima za štampano izdanje. Često će raditi na samopromociji koristeći online društvene mreže. Na internet gleda kao na zanimljiv fenomen. Brine ga budućnost štampe. Nije siguran gdje je ‘trava zelenija’. Rijedak poput dragog kamena, jer to i jeste.

Bonus: Fotograf

Pojavom portala i interneta trajno im je zagorčan život, sobzirom da fotografije moraju obrađivati i slati u redakciju samo par minuta nakon što su ih snimili. Profesionalci koji žive po ‘svojim pravilima’. U vječnoj svađi s web urednicima zbog kropovanja fotografija.

Ne zanima ih što web redakcije često nemaju ‘urednika fotografije’ i što tehnologija određuje dimenzije i omjere fotografija. Najsretniji su kad im se objavi fotogalerija na webu, što je nemoguće u štampi.

(tekst i foto: dnevniavaz.ba)

Portal Analitika