Društvo

Osnovna državna tužiteljka na Cetinju saslušava učesnike građanskih protesta 3, 4. i 5. septembra 2021.

Vušurović: Ako postoji oštećena strana, onda su to goloruki građani potrovani suzavcem

- S gnušanjem odbacujem navode krivične prijave koje karakterišem kao ciljane izmišljotine, dok ostajem ponosan na svaku svoju javno i bez sakrivanja izgovorenu riječ i činjenje uoči i tokom ovog protesta - rekao je Vušurović

Vušurović: Ako postoji oštećena strana, onda su to goloruki građani potrovani suzavcem Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Kako se približava izborni dan, tako je i osnovna državna tužiteljka sa Cetinja Sanja Radunović intenzivirala aktivnosti, pa ovih dana saslušava osumnjičene za krivična djela kriminalno udruživanje i pozivanje na otpor u slučaju masovnog građanskog protesta 3, 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju.

Prvoosumnjičeni u predmetu je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je bio savjetnik za bezbjednost doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, a preko kojeg aktuelne vlasti već skoro dvije godine pokušavaju da građanski protest na Cetinju, zbog kojeg je pala vlada Zdravka Krivokapića, dovedu u direktnu vezu sa najjačom opozicionom strankom - Demokratskom partijom socijalista i samim Đukanovićem.

Nekoliko hiljada građanki i građana okupilo se 3, 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju u znak protesta zbog nasilne inauguracije mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru.

Tadašnja Vlada, a što je nastavila i aktuelna, preko policije i tužilaštva pokušavaju da ovaj građanski protest sudski procesuiraju kao terorističku akciju.

Na spisku je 28 osoba, a na teret im se stavljaju krivična djela kriminalno udruživanje iz člana 401. stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, radi izvršenja krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 376 stav 3, u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela pozivanje na otpor iz člana 378 stav 1 Krivičnog zakonika.

Veljović je, kako nam je potvrdio, izjavu u cetinjskom tužilaštvu dao u srijedu.

- Naglašavam veoma korektan, odgovoran i profesionalan odnos tužioca - rekao je on za Pobjedu.

Njegov advokat, Mihailo Volkov kazao nam je da je Veljović u potpunosti negirao krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

- Navode krivične prijave je odbacio kao krajnje proizvoljne, paušalne i zlonamjerne i kompletan taj postupak je ocijenio kao nastavak pokušaja njegove lične i profesionalne diskreditacije i kao pokušaj kriminalizacije samog događaja. Očekujem da nakon njegovog saslušanja tužilaštvo odbaci krivičnu prijavu, jer za to nema, niti može imati bilo kakav valjani dokaz - istakao je Volkov.

DEZINFORMACIJE JEDINO ORUŽJE

Na spisku okrivljenih je i građanski aktivista Predrag Vušurović, koji je saslušan juče, a izjavu tužiteljki Radunović dao je bez angažovanja branioca.

Kategorično je odbio navode krivične prijave i kazao da je 4. i 5. septembra bio na Belvederu, odnosno Kruševom ždrijelu i Adžića krivini i da je na to ponosan.

Bio je izričit da nikakvog podsticanja i napada na službena lica nije bilo i da „ako postoji oštećena strana, onda su to svakako bili goloruki građani koji su potrovani suzavcem“, među kojima i on, a nikako ne pripadnici Uprave policije koji su bili pod punom opremom.

- S gnušanjem odbacujem navode krivične prijave koje karakterišem kao ciljane izmišljotine, dok ostajem ponosan na svaku svoju javno i bez sakrivanja izgovorenu riječ i činjenje uoči i tokom ovog protesta - rekao je Vušurović.

Pozvao je tužilaštvo da u svojstvu svjedoka ispita pripadnike Uprave policije koji su bili u kordonu na Adžića krivini, kao i njihovog komandira da posvjedoče da li je on izašao ispred barikade, pozvao na mir i da se sukob po svaku cijenu izbjegne.

- Svjedoka za to ima puno sa naše strane, ali bih volio da se po ovom pitanju odrede pripadnici Uprave policije, jer sam govorio vrlo jasno i po običaju glasno, tako da je tom prilikom bilo sasvim jasno, s obzirom nato da sam zavrnuo košulju i bio goloruk, da nemam naoružanja kod sebe, niti mi je to padalo na pamet - rekao je Vušurović.

Istakao je da je policija nakon toga ispalila suzavce i to prije nego se on vratio iza improvizovane barikade.

Vušurovića policija i tužilaštvo terete da je trebalo da pripremi dron „sa kilo eksploziva“ koji je, navodno, trebalo da sruši helikopter kojim je Mićović dopremljen na Cetinje.

Jedini dokaz na koji se pozivaju su telefonski razgovori 5. septembra ujutro, između njega i Predraga Kaluđerovića.

On je tužiteljki juče objasnio da su bili svjesni da su na tajnim mjerama i da su upravo zbog toga dezinformacije koje su širili u telefonskim razgovorima bile jedino oružje koje su imali u rukama, kako bi odvratili institucije od nasilne inauguracije Mićovića, ali da nijesu uspjeli.

- Ubijeđen u sposobnosti tadašnjeg policijskog vrha i angažovanih struktura siguran sam da bi za ove dvije godine obezbijedili i materijalne dokaze da je kojim slučajem išta stajalo iza ove dezinformacije, koja, nažalost, nije urodila plodom - rekao je on.

ABAZOVIĆEVA AKCIJA

Izjavu tužiteljki Radunović juče je dala i Jelena Marković iz Nikšića, funkcionerka Liberalne partije, koja je, takođe, negirala navode krivične prijave.

Njen advokat Nikola Martinović kazao je tužiteljki da krivična prijava koja im je predočena ne daje osnova za krivično gonjenje za djela koja su navedena u prijavi, jer, kako je kazao, „za pozivanje na otpor mora biti identifikovano lice koje poziva na otpor, a kod radnje podstrekavanja moraju biti poznati podstrekač i podstreknuti, a u ovom slučaju nijedan od tih elemenata nije naveden“.

- Belveder je bio demokratski i građanski otpor Crnogoraca i Crnogorki sve tri vjere i svjedočenje o brutalnoj torturi policije nad nedužnim narodom koji je došao da mirno izrazi protest zbog ponižavanja Cetinja kao prijestonice i Crne Gore zbog nasilnog ustoličenja velikodostojnika Crkve Srbije. On je inaugurisan uz brutalnu policijsku torturu nad građankama i građanima, a na Cetinje je dopremljen desantnom akcijom – rekla je Marković juče za Pobjedu.

Ona je pitala ombudsmana ko je spriječio njegov tim da bude 4. i 5. septembra na Cetinju.

- Zašto njegov tim nije bio tu đe je bio epicentar nasilja nad građankama i građanima i gdje je postojala nasušna potreba da zaštitnici ljudskih prava i sloboda reaguju, nego su bili pred Hramom u Podgorici đe nije bilo nikakve opasnosti. Pitam i zašto je izostala kontrola rada policije od ombudsmana – naglasila je ona.

Poručila je da bi opet bila na Belvederu i da aktuelne vlasti sramno pokušavaju već dvije godine da kriminalizuju ovaj protest.

- Nedvosmisleno je jasno da je ovo pokušaj predizbornog linča neistomišljenika od vlasti i parlamentarne većine i jasna namjera zastrašivanja premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića - kazala je ona.

Prema informacijama Pobjede, tužiteljka Radunović u srijedu je saslušala cetinjskog biznismena Duška Glendžu, a danas će izjavu dati građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

Pozive za saslušanje osumnjičenima tužiteljka Radunović uputila je polovinom maja, u jeku predizborne kampanje, a Pobjedi je tada u tužilaštvu nezvanično rečeno kako „oživljavanje“ predmeta „Belveder“ nema veze sa izborima, već je samo ,,ponovo došao na red“.

TUŽILAŠTVO U SLUŽBI POLITIKE

Spisi predmeta u dva navrata dostavljani su Specijalnom tužilaštvu koje je oba puta utvrdilo da nema elemenata za pokretanje postupka iz njihove nadležnosti.

Hoće li tužiteljka Radunović simbol otpora građanske i proevropske Crne Gore režimu stvorenom pod skutima Beograda, namjernom da zemlju ponovo uvede u „srpski svijet“, označiti kao skup terorista i kriminalaca ili će, konačno, „staviti tačku“ na slučaj „Belveder“ znaće se nakon što sasluša sve osumnjičene i ocijeni policijske dokaze kojima raspolaže.

Plan crnogorskih vlasti, zvaničnog Beograda i Crkve Srbije bio je da crkveni velikodostojnici ušetaju, sa svečanom procesijom, tog 5. septembra u crnogorsku prijestonicu.

Građanke i građani koji su stigli na Cetinje prije nego je policija 4. septembra blokirala sve prilaze gradu, kako bi onemogućila one koji su išli ka prijestonici da se pridruže protestu, napravili su na Belvederu „živi štit“, da bi onemogućili crkvene velikodostojnike da u grad ušetaju kako su planirali i cetinjskim ulicama prođu u svečanoj procesiji.

Mićović je, ipak, ustoličen u crnogorskoj svetinji, ali su on i patrijarh srpski Porfirije Perić u prijestonicu dopremljeni iz vazduha, helikopterom Vojske Crne Gore. Zaogrnuti, takozvanim, pancir ćebadima i sprovedeni su do Manastira, zaštićeni tijelima pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, dok su snajperisti bili raspoređeni na svakom brežuljku…

Za to vrijeme Cetinje je gušeno u oblacima suzavca, šok i fleš bombi. Crnogorska prijestonica, građanke i građani okupljeni na protestu duže od četiri sata bili su izloženi policijskom nasilju.

Policija je, prema našim informacijama, tog jutra ispalila oko 1.000 patrona suzavca, šok i fleš bombi.

Za nasilje koje se stvarno dogodilo toga jutra u prijestonici, crnogorske vlasti do danas javnosti nijesu saopštile po čijem je to nalogu bilo i ko je 5. septembra iza ponoći prekinuo komandni lanac i rukovođenje akcijom na Cetinju dodijelio pomoćniku direktora Uprave policije Milošu Rakonjcu i njegovom saradniku, jednom od tadašnjih šefova Protivterorističke jedinice Petru Kneževiću, kao ni na koji način je angažovana Vojska.

Vlasti ćute i ko je i po čijem nalogu omogućavao nesmetan ulazak i boravak u Crnoj Gori agentima srpske BIA, regrutovao i naoružavao srpske ekstremiste i pripadnike kriminalnih organizacija…

Nikada nije saopšteno ko su kriminalci koji su „do zuba“ naoružani bili u Cetinjskom manastiru, a o kojima je govorio tadašnji direktor ANB Dejan Vukšić na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. Kazao je da je više od 35 bezbjednosno interesantnih osoba još od 3. septembra boravilo u ovoj crnogorskoj svetinji.

Aktuelne vlasti na sve to ćute, ali cetinjski građanski otpor na sve načine pokušavaju da predstave kao terorizam.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Poenam_Dei
02.06.2023. 06:20

Nasilje i mržnja ispoljeni kroz besumučno bacanje suzavca i ostalih otrova prema Cetinju i građankama/ima koji su tu bili je beščašće prve vrste. Ne treba zaboraviti ni bageristu Carevića koji je davno prodavao na cetinjskoj pijaci i tako hranio familiju a onda došao da se zahvali sa bagerom. Nažalost pamćenje nam je kao u kišne gliste. Gospodin "deset Crnogoraca" je preśednik države i to je ubjedljivo, a svi ostali su na svom mjestu uključujući i kriminalce kako iz manastira tako i ostale koji su bili "spremni". Niko od nadležnih nije odgovarao iako postoji more dokaza o zlim i ubilačkim namjerama. Kakav bolesni um može narediti i izvršiti naređenje koje može dovesti do smrtonosnih posljedica od trovanja đecu, žene i starije osobe ??? Znamo li posljedice trovanja i traume koje su đeca preživela ??? Nevina đeca... Srama i stida nema, odgovornosti nema pa uživajte. P.S. Gledate nam dom đe gori kojemu ste vatru dali...🇲🇪🇲🇪🇲🇪

8
0
n nina_neregistrovani
02.06.2023. 05:53

I to sve zbog Srbskog Popa koji nije dostojan krsta kojega nosi

11
0
c cgwwww_neregistrovani
02.06.2023. 05:47

a ucutite vise dosadili ste i bogu i narodu idite na kosovo i tamo ga branite ne lajte iz nase drzave izdajnici cg

9
0
E E_viva_vero_montenegro
02.06.2023. 05:35

Izdržimo još malo fašistička agresorska okupatorska rusija je svakog dana na izdisaju istočnog fronta dok god ona ne padne nema niti pravde u cg to treba da nam je svima jasno moje/i drage/i Crnogorke i crnogorci SLAVA UKRAHINI✊️💙💛

20
0
S SveOvo_neregistrovani
02.06.2023. 05:33

nabrojano je bilo obaveza Ombudsmana da utvrdi sve okolnosti, radnje i zloupotrebe policije i prekomjerne upotrebe sile i komandnu odgovornost, kao što vidite iz svega navedenog nema nista što je iz nadležnosti Zastitnika ljudskih prava i sloboda, jer suštindko pitanje je đe je bio Bjekovic i njehov tim tih dana? Najgore od svega je to sto suverenističke partije ćute i ne spominju odgovornost Bjekovića umjesto da traže njegovu ostavku. Upravo ovo sto se desava je njegova odgovornost, jer bi tužilac na osnovu njegovog izvještsja morao raditi sve suprotno i ispitivati ko je i zasto zloupotrijebio policiju.

21
0
C Crnogorac_neregistrovani
02.06.2023. 05:32

Ovo je narod koji je iz nekih ljucki nerazumljivih razloga prešao na stranu naših ( Crnogorskih neprijatelja) zvanična država Srbija je posle slavne pogibije i stradanja Crnogoraca okupirala i spržila i uništila C.G. i Dinastiju Petrović .... koji bi to narod prihvatio sem naš poslije 1.000 god nadčovjječanske borbe mi smo im prišli da nas dokusure ....

16
0
m minut12h_neregistrovani
02.06.2023. 05:27

znaju apostoli Dritan i njegova hunta iz UP šta ih čeka poslije 11 juna, odgovarati se mora za sve štosu učinili od CG, zna i okupatorska srbijanska crkva na čelu sa Joanikijem,znaju ,Rakonjac ,Gorović,Jokić ,Knezević,Drobac, Bulatović i njihivi saradnici iz srpskih službi koje su doveli na Cetinje.nije CG zemlja od 200 milijona dase nezna,

19
0