Abiznis

"Vrijednost kompanije potcijenjena"

Vuksanović: Plantaže će ustupiti dio imovine da plate poreski dug

Plantaže sa aktuelnom Vladom su dogovorile da kompanija ustupi dio svoje imovine i na taj način isplati poreski dug koji ima prema državi, kazao je u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore Nebojša Vuksanović, predsjednik odbora direktora Plantaža. Istakao je da je reprocjena imovine pokazala da je vrijednost kompanije potcijenjena, te da postoji velika imovina koja koja se vodi na kompaniju ali se, kako je naveo, ne nalaze u knjigama.

Vuksanović: Plantaže će ustupiti dio imovine da plate poreski dug Foto: Mediabiro
RTCGIzvor

"Sredinom aprila 2021. godine kada je novi menadžment došao u kompaniju može se reći da smo zatekli kompaniju na ivici finansijskog sloma. Ono sa čim smo se prvo susreli su nezadovoljni radnici, sa njima nam je i bio prvi sastanak, i dug kompanije u tom trenutku kako smo naknadno saznali iznosio je negdje oko 45 miliona, a u kompaniji je bila policija Specijalnog tužilaštva", kazao je Vuksanović.

Istakao je da se teško može zamisliti lošija i gora situacija kad se dolazi u neku firmu, ali da je danas situacija u kompaniji stabilizovana.

"Stabilizovali smo situaciju, u ovom trenutku kompanija stabilno posluje i možemo reći da nakon teških godina koje su uslijedile zbog korona virusa i rata u Ukrajini da će 2023. godina biti izuzetno uspješna, uspješnija nego 2019. godina koja se smatra rekordnom", kazao je Vukasanović.

Naveo je da su tri ključna povjerioca prema kojima kompanija duguje 22-23 miliona, te da dug prema državi iznosi blizu 12 miliona, a ostatak duga negdje oko 5 miliona je dug prema dobavljačima.

"U trenutku kad smo došli u kompaniju imali smo i određena dugovanja prema zaposlenima jer je plata kasnila, zbog smanjenih prihoda, jer se još uvijek nije definitivno izašlo iz korone. U ovom trenutku smo, povećanjem prihoda od prodaje i smanjenjem troškova poslovanja uspjeli na neki način da dovedemo kompaniju u situaciju da redovno servisira svoje dugove", kazao je Vuksanović.

Naveo je da im je najvažniji bio dug prema radnicima, koji su kako je kazao uspjeli ove godine da servisiraju.

"Bilo je kašnjenja plata, dvije u jednom trenutku i tri zarade, ali mi u ovom trenutku nemamo dugovanja prema zaposlenima", kazao je Vuksanović.

Istakao je da nije došlo do drastičnog smanjenja dugovanja, ali da se može reći da sada svoje obaveze redovno servisiraju.

"Što se tiče poreskog dugovanja, to je jako bitna stvar i momenat u oporavku kompanije. Ovaj menadžment je uspio sa aktuelnom Vladom da dogovori da se taj dug riješi na način što će kompanija ustupiti dio svoje imovine u kompezaciju poreskog duga koji ima prema državi", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je sadašnja Vlada dala maksimalnu podršku kompaniji.

"Bez njihove finansijke podrške koja je došla krajem prošle godine ne bismo izbjegli jedan vrlo nezgodan momenat. Podrška je iznosila negdje oko 1,5 miliona eura. Ona se odnosila na podršku kompaniji kao dio nadoknade štete koja je nastala nakon obilnih padavina grada", objasnio je Vuksanović.

Istakao je da je to bio prvi put da država pruža finansijsku podršku kompaniji.

"Mi smo zabilježili značajan rast 2022. godine gdje smo došli na nivo 2019. godine a ove godine očekujemo kad su u pitanju prihodi da prebacimo taj nivo", kazao je Vuksanović.

Istakao je da ono što planiraju da urade dovešće do toga da se i njihov kreditni rejting popravi.

"Mi smo tokom 2022. godine uspjeli da potpišemo reprograme sa svim bankama. U ovom trenutku u skladu sa tim reprogramom sve naše obaveze se izmiruju u roku od 30 dana, tj. ne postoji nijedno potraživanje duže od 30 dana", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je to ono što banke žele da vide, da kako je kazao, kompanija redovno izmiruje svoje obaveze.

"Mi smo imali jedan turbulentan period od nekih dvije i po, tri godine kada to nije bio slučaj, kad smo morali da ulazimo u razgovor sa bankama. U ovom trenutku kompanija zbog te situacije i u trenutku kada smo mi došli prosto ne može da se zaduži kod banaka i banke nisu raspoložene za dodatno kreditiranje", kazao je Vuksanović.

Istakao je da im to stvara određene probleme, sprečava ih da ulažu, obnavljaju infrastrukturu i opremu.

"Računamo da rješavanjem poreskog duga i eventualno daljom prodajom dijelom imovine, koju ne vidimo u nekoj realnoj budućnosti kao potencijal za poljoprivrednu proizvodnju, saniramo sve dugove, i otvorimo vrata kompaniji za dalji oporavak", naveo je Vuksanović.

Istakao je da je kompanija završila proces reprocjene imovine.

"Hoću da kažem da smo na jedan domaćinski način pristupilu rješavanju ovog problema, u shvatili smo da je vrijednost kompanije potcijenjena. Zašto je to tako, ostaje da se neko drugi bavi time", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je reprocjena imovine pokazala da postoji velika imovina koja se vodi na kompaniju ali se ne nalaze u knjigama.

Naveo je da je potpuno nepojmnjiva činjenica da se ima nešto u vlasništvu a nema ga u evidenciji.

"Mi smo značajnu imovinu, to je otprilike devet miliona kvadrata vratili da bude naša imovina i na taj način drastično uvećali vrijednost kompanije", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je imovina na kraju 2021. godine iznosila iznosila oko 70 miliona eura, a sada izbosi oko 410 miliona.

"Doabr dio te imovine ne vidimo kao bitnu za budući razvoj komanije, i jednostavno to su resursi koje ćemo mi iskoristiti za saniranje finansijske situacije u kompaniji", kazao je Vuksanović.

Istakao je da je to plan kojim će se baviti tokom godine.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
F Fatalno_neregistrovani
03.06.2023. 15:11

Jesam li dobro razumio da su zaposlili preko 600 partijskih aktivista u Plantaže?

1
0
Y Yuga_neregistrovani
02.06.2023. 19:33

Hoće smijenjena vlada sve ali oni su još malo tu kao i vi a poslije ćete svi odgovarati za transakcije i kvarne rabote.Sigurni budite, kad tad!

4
0
s sjenka_neregistrovani
02.06.2023. 10:40

Znači, nijeste našli nova tržišta, nijeste povećali prihode, nijeste investirali ali zato ste izvršili reprocjenu imovine (za one neznavene knjigovodstveno samo uvećali vrijednost postojeće) i onda se hvalite postignutim?! Jedina dobra stvar što ste našli neevidentiranu imovinu da ubacite u knjige i još uvećate vrijednost iste. I sada plaćate svoje dugove i neznanje prodajom iste. Ekonomski nema što. Oni prije krali a vi pojma nemate. Samo eto radi vas ako se povećava vrijednost imovine uvećava se i trošak amortizacije tako da, ukoliko to nijeste uradili moraćete, vaš gubitak će biti još veći. A da, izgovor će biti opet zatečeno stanje. Neznalice!

9
0
l lažovi_neregistrovani
02.06.2023. 10:35

Kaži ******* koliki je dug danas, a koliki je bio na kraju 2019. a ne 2021. nakon dvije godine korone.

10
0
O OtvorenaSrbija_neregistrovani
02.06.2023. 10:12

cijenim da ćete dio imovine prodati nekoj firmi iz srbije.

10
0