Politika

Vuković: Vlast je najvažnije radno mjesto

Izvor

Crnogorskoj javnosti je poznato da je dobar dio državnih kompanija podijeljen između Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, koje prema navodima opozicije služe za udomljavanje partijskih članova vladajuće koalicije.

I dok se opozicija generalno zalaže za donošenje zakona o departizaciji, visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković za to ne vidi razlog.

Visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković smatra da je normalno to što su javna uprava i preduzeća politizovani, dodavši da je "Crna Gora dobrano partijska država", pišu Dnevne novine.

On je objasnio da smo država višepartijskog sistema i da se za mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti bore partije koje na važna mjesta postavljaju svoje ljude kako bi provodili stranačke politike.

Uostalom, naveo je on, "kakva bi to vlast bila kada bi na isturene funkcije u upravi birala i postavljala ljude koji su politički različiti".

"Ovo je država gdje se partije otvoreno bore pred biračima, pa to je najveći konkurs danas u Crnoj Gori - izbori. To je najznačajnije radno mjesto za Crnu Goru i Crnogorce, najznačajnije radno mjesto je biti vlast. Ako se za to radno mjesto obavlja konkurs u vidu izbora i na tom radnom mjestu odlučuje komisija, najkompetentnija i najmeritornija, a to su birači, da izabere političku ekipu sa programom kojima daje mandat da vodi državu. Da vodi najvažniji posao u jednoj zajednici, a to je da kreira državne politike, pa šta će nam poslije zakoni", zapitao se Vuković.

Pored toga, za funkcionera DPS-a donošenje ovakvog zakona bilo bi i priznanje da "Crna Gora radi naopako" i da ne bi trebalo da "kažnjavamo sebe jer nijesmo nezreli i neuki". Vuković se, osim toga, pribojava da bi Crna Gora od viška zakona mogla da se razboli i navuče hroničnu upalu uređivanja svega i svačega.

U crnogorskoj opoziciji, pak, na ovu stvar gledaju sasvim drugačije. Toliko drugačije da bi, ukoliko zamijene svoja mjesta u crnogorskom parlamentu sa vladajućom koalicijom, inicirali donošenje zakonskog teksta o departizaciji.

Šef medijskog centra Socijalističke narodne partije Dragan Koprivica kazao je Dnevnim novinama da je njegova partija svojim programom i djelovanjem dokazala da je za departizaciju. Izjavio je da SNP nastoji da dokaže da posao ne treba da se dobije zbog članstva u nekoj partiji nego kvalifikacijama.

"Stav SNP-a je da takav stav treba da bude usvojen u cijeloj Crnoj Gori", rekao je Koprivica.

Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović ocijenio je da se "skandalozno ponašanje" DPS najbolje vidi u pojedinim crnogorskim opštinama, gdje na jedno radno mjesto zaposle i po nekoliko ljudi.

"Imamo najflagrantniji primjer u Nikšiću gdje je jedna vlast, koja je uništila ovaj grad, zapošljavala iste ljude koje je sa posla otpustila prošle ili pretprošle godine. Ovakva zapošljavanja vrše se upravo u onim opštinama koje su prezadužene poput Nikšića gdje se mjesecima ne isplaćuju lični dohoci radnicima u lokalnoj samoupravi", kazao je Vučurović.

Za Pozitivnu Crnu Goru depolitizacija institucija je ključna ideja njihovog političkog programa. Generalni sekretar Pozitivne Mladen Bojanić rekao je da njegova stranka vjeruje da je upravo departizacija ključni mehanizam u reformi rada institucija sistema, te da će podržati svaki subjekat koji se bude zalagao za ovu ideju, ključnu za oporavak društva.

Bojanić problem vidi u tome što je veliki broj ljudi sposobnih za odgovorno i profesionalno obavljanje posla svoje djelovanje podredilo partijskopolitičkim ciljevima, te da će stoga cilj pozitivne biti racionalizacija i profesionalizacija javnog sektora.

Izvor: Dnevne novine, CdM

Portal Analitika