Politika

Vuković: Neučešće funkcionera u kampanji stvara neravnopravan tretman

Izvor

Građanska alijansa (GA) zatražila je ranije da poslanički klubovi u Skupštini iniciraju izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika i finansiranju političkih partija, upozoravajući da javni funkcioneri koje imenuje Vlada, državni službenici i namještenici moraju biti posebno obazrivi u predizbornom periodu, kada su u pitanju njihovi nastupi i izjave, a u smislu ostvarivanja političke neutralnosti.

GA je registrovala da su javni funkcioneri tokom kampanje za lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom boravili u tim gradovima i učestvovali u kampanjama svojih partija, suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Vuković je, komentarišući ocjene da državni funkcioneri ne smiju učestvovati u izbornoj kampanji, pojasnio da je on za sve ideje koje će iščistiti izborne procese i učiniti ih demokratskim.

- Ali nemojmo da idemo mimo svijeta i miješamo babe i žabe, da nam se Evropa smije, da tražimo da se život u vrijeme izbora zaustavi, da ne funkcioniše, da se niko ne pojavi u javnosti, rekao je Vuković agenciji Mina.

Na taj način, kako je pojasnio, “aboliramo vlast za sve ružno što se može desiti u tih 60 ili 90 dana izborne kampanje”.

- A sa druge strane, sprečavamo je da ravnopravno učestvuje sa opozicionim liderima. Zamislite – mogu opozicioni lideri, koji su poslanici, koji koriste tu najjavniju tribinu za izbornu propagandu, a ne može ministar poljoprivrede da ode u neko selo radeći redovne poslove i da bukvalno kaže – glasajte za mene, moju partiju, naveo je Vuković.

On smatra da neopravdano dugo traje kampanja da se demokratski proces, posebno izborne procedure, oslobode navodnih zloupotreba čiji je udarni dokaz, kako je kazao, činjenica da državni funkcioneri učestvuju u izbornim kampanjama.

Vuković je podsjetio da su se predstavnici opozicije na zajedničkoj sjednici evropskih i crnogorskih parlamentaraca žalili da ministri iz crnogorske Vlade učestvuju u kampanji za lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom.

- Doris Pak, dugogodišnja poslanica, je rekla – izvinite, ne razumijem vas ništa, pa ko kod vas vodi kampanju, naveo je Vuković. „Tražiti da državni funkcioneri i ministri u izvršnoj vlasti koja se uspostavlja poslije demokratskih izbora odlukom većine ne učestvuju u kampanji i korektnoj borbi da se dobije vlast, je van pameti, to je budalaština“.

Prema njegovim riječima, u Engleskoj ćete u toku kampanje vidjeti ministra da razgovara sa građanima u samoposluzi, u bioskopu, kako lobira i bori se.

- Podvođenje tog demokratskog iskustva kao krunskog dokaza zloupotrebe izbornog zakona pod korišćenje službenih zakona, finansiranje političkih stvari je nekorektno, ponovo se brkaju babe i žabe, rekao je Vuković.

On je ocijenio da je mijenjanje izbornog zakona koji je, kako je podsjetio, jedva usvojen dvotrećinskom većinom, sa formalne strane skoro nemoguće.

- Sve to oko zloupotrebe državnih resursa, oko načina finansiranja stranaka, sve se da riješiti i izmjenama onih drugih, ne izbornog, nego odgovarajućih zakona koji se odnose na političke stranke, kazao je Vuković.

Portal Analitika