Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Vučinić: Crna Gora obavezna da stane iza Inicijative o kosponzorstvu Rezolucije UN o Srebrenici i podrži je svim instrumentima

"Bez suočavanja sa prošlošću nema nam puta u budućnost"

Vučinić: Crna Gora obavezna da stane iza Inicijative o kosponzorstvu Rezolucije UN o Srebrenici i podrži je svim instrumentima

Crnogorska evropska partija odlučno podržava inicijativu 61-ne NVO i 14 javnih ličnosti da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o memorijalizaciji žrtava genocida u Srebrenici, koji je neporeciva činjenica. Počinila ga je vojska pod komandom generala Ratka Mladiće koju je politički sponzorisala vlast Radovana Karadžića – oba osuđeni kao ratni zločinci, saopštio je potpredsjednik ove partije Stevo Vučinić. 

Vučinić: Crna Gora obavezna da stane iza Inicijative o kosponzorstvu Rezolucije UN o Srebrenici i podrži je svim instrumentima Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

“Zato je predložena Rezolucija zasnovana na činjenicama, povjesno utemeljena i moralno opravdana”, navodi Vučinić. 

Kako navodi, Crnogorska evropska partija okuplja građane koji su velikim dijelom pripadali nekadašnjem Liberalnom savezu. 

Bili su, kaže, okosnica antiratnoga pokreta u zemlji. 

“Riječju i djelom su se suprostavljali agresiji na Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Zalagali su se devedesetih godina XX vijeka za iste ideje za koje se zalaže i Crnogorska evropska partija u XXI vijeku – mir i ljubav među narodima i pripadnicima svih vjeroispovijesti i puno poštovanje teritorijalnoga integriteta svih država nastalih nakon raspada Jugoslavije”, ističe on. 

Zato se, dodaje, i Crnogorska evropska partija zalaže za puno poštovanje nezavisnosti i teritorijalne cjelovitisti Bosne i Hercegovine, kao međunarodno priznate države.

“Kojoj, inače, ideološki nasljednici izvrišioca tog monstruoznoga zločina prijete disolucijom. Prijete joj baštinici ideologije takozvanoga Srpskoga sveta, remek djela izopačenosti, čiji protagonisti nijesu prijetnja teritorijalnoj cjelovitosti samo Bosne i Hercegovine nego i cijelom Centralnom Balkanu, uključujući i Crnu Goru. Zato je Crna Gora obavezna da odlučno da stane iza ove inicijative i podrži je svim instrumentima države. I mi, kao Crnogorska evropska partija, to činimo. Bez suočavanja sa prošlošću nema nam puta u budućnost. Niti se apologeti te zločinačke ideologije mogu uljuditi i dovesti poznaniju prava, bez zajedničkoga usnopljenoga i snažnoga otpora međunarodnih snaga čovječnosti”, zaključuje Vučinić. 

Portal Analitika