Politika

Predsjednik Opštine Pljevlja povodom svečane akademije kojom se obilježava 220 godina od Prvog srpskog ustanka

Vraneš: Slavi cijeli srpski narod od Australije do Amerike

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je da 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava treba da proslavlja cijeli srpski narod od Australije do Amerike.

Vraneš: Slavi cijeli srpski narod od Australije do Amerike Foto: RTCG
PobjedaIzvor

Podsjećamo, Opština Pljevlja organizovaće 14. februara svečanu akademiju kojom obilježava Dan državnosti Srbije - 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava. Događaj, na koji poziva predsjednik Opštine Dario Vraneš, biće održan 14. februara u 19 sati u sali Centra za kulturu u Pljevljima.

U Pljevljima proslavljaju srpske praznike; Vlahović: Sramno je slaviti datume druge države
74
U Pljevljima proslavljaju srpske praznike; Vlahović: Sramno…
11.02.2024 21:31


"Pljevljima proslavljamo 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava. Poslije Božića, Vaskrsa i Vidovdana najznačajni dan za cijeli srpski narod. Treba da ga proslavlja cijeli srpski narod od Australije do Amerike" naveo je Vraneš u odgovoru Pobjedi.

Međutim, Vraneš nije odgovorio na pitanje kako komentariše osude pljevaljske opozicije i dijela crnogorske javnosti da ovim događajem podriva ustavni poredak i narrušava suverenitet i Pljevalja i Crne Gore.

U programu u Centru za kulturu Pljevlja, pored Vraneša, učestvuju vladika mileševski Atanasije, glumac Ivan Vučković, narodni guslar Saša Laketić, KUD "Pljevlja" i Sestre Ljiljanić.

Dan državnosti Srbije, koji se proslavlja 15. i 16. februara, ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Proslavlja se i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

Portal Analitika