Društvo

Podaci Instituta za biologiju mora

Voda na 85 odsto kupališta odličnog kvaliteta

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 109 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 31. maja do 5. juna ove godine, pokazali su da je na 85,3% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 5,5% lokacija dobrog, dok je na 9,2% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Voda na 85 odsto kupališta odličnog kvaliteta Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode u saopštenju Instituta, u opštini Ulcinj, kvalitet morske vode realizuje se na 18 lokacija i na svim lokacijama voda je bila odličnog kvaliteta. Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na njih 11 voda je bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, dok je na tri lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, i na svim lokacijama voda je bila odličnog kvaliteta.

"U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih šest, dobrog na jednoj, a zadovoljavajućeg na dvije. Analize su pokazale da je u Kotoru na 10 lokacija voda bila odličnog, na dvije lokacije dobrog, te na preostale dvije zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega
je na njih 16 ona bila odličnog, na dvije dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta", napominju u Institutu.

Programom za 2023. godinu predviđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 110 lokacija duž crnogorskog primorja od maja do oktobra.

"Radi kvalitetnije prezentacije i dostupnosti podataka o kvalitetu morske vode, temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište, Javno preduzeće je izradilo i već duži niz godina koristi softverski aplikativni sistem za obradu i prezentaciju podataka, kojem se može pristupiti putem Interneta. Aplikacija se nalazi na veb stranici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom www.morskodobro.me i dostupna je na crnogorskom i engleskom jeziku. Takođe, aplikacija je rađena prema najnovijim stanardima, te je prilagođena za prikazivanje podataka na svim modelima računara, laptopova, tableta i mobilnih telefona", navode u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.