Komentar

STAV

Vlada svjesno razara multietničku i građansku Crnu Goru

Nakon prvih glasova nepristajanja na mijenjanje građanskog državnog koncepta koji su saopšteni na Cetinju prije nekoliko dana i juče prije podne na Grahovu sinoć i danas je to jasno i glasno saopšteno i iz Tuzi

Vlada svjesno razara multietničku i građansku Crnu Goru Foto: Izvor: Gov.me
Ahmed Avlijani
Ahmed AvlijaniAutor
Portal AnalitikaIzvor

Jednonacionalna Vlada velikosrpske, pročetničke ideologije opasan je projekat u multietničkoj Crnoj Gori, posebno u svjetlu činjenice da su nacionalne manjine već stekle određeni stepen građanskih prava i sloboda kojih se dobrovoljno odreći neće a koje su, istodobno, suprotne političkoj i ideološkoj misli i težnjama nove većine, nove Vlade i "nove Crne Gore" (u) kojoj se podrazumijeva jedna vrsta nacionalne i religijske ekskluzivnosti Srba i pravoslavaca u odnosu na ostale.

To je, naravno, suprotno postulatima građanske Crne Gore i na to većinska Crna Gora pristati neće.

Nakon prvih glasova nepristajanja na mijenjanje građanskog državnog koncepta koji su saopšteni na Cetinju prije nekoliko dana i juče prije podne na Grahovu sinoć i danas je to jasno i glasno saopšteno i iz Tuzi.

Stavljanje Tuzi na listu opština u kojima važe restriktivnije mjere, suprotno epidemiološkim parametrima koji važe za ostale gradove i suprotno svakom zdravorazumskom rezonu a posebno, opet suprotno dosadašnjoj praksi čak i ove Vlade, bez ikakvih konsultacija sa lokalnim vlastima - opasna je avantura nove vlasti bez obzira na njihove političke kalkulacije i ideološke frustracije, u prilog čemu govori jasan odgovor Tužana preko njihovog predsjesnika opštine Nika Gjeloshaja da oni to tolerisati neće i jedna vrsta nezavidne situacije u koju se dovela Vlada svojim nepravednim i diskiminatorskim odlukama.

Nemam nikakvu dilemu da je predsjednik opštine Tuzi Nik Gjeloshaj, kojeg se sjećamo kako je svoje sugrađane pozvao da besom garantuju poštovanje mjera kada je u prvom talasu ovaj gradić postao žarište infekcije COVID19,dobro rezonovao kada je procijenio da se radi o jednoj vrsti odmazde Vlade za zastave istaknute na zgradi opštine Tuzi na Dan državnosti R. Kosovo ali i da je Vlada zloupotrijebila mjere za sprječavanje širenja COVID19 infekcije da Tužanima, Gjeloshaju i Albancima (manjinama) pošalje poruku ko je glavni u "novoj Crnoj Gori" i da je "prošlo njihovo vrijeme".

Sa druge strane ovo je trebalo da bude i poruka krajnje desnom dijelu prosrpskog biračkog tijela u susret Nikšićkim izborima da je "došlo njihovo vrijeme" i da sada oni sa pozicije vlasti vode igru te da "šiptari" neće u "novoj Crnoj Gori" moći da se ponašaju kako oni hoće.

Koliko god to moglo, možda, biti politički profitabilno premijeru i njegovom političkom savezu u Nikšiću da pridobije velikosrpske glasače koji ga smatraju "slabašnim, neodlučnim i nejakim Srbinom - nesposobnim za konačni i radikalni (u svakom smislu) obračun sa "Milogorcima" (čitaj Crnogorcima, Bošnjacima, Albancima i Hrvatima) bojim se da je put disciplinovanja manjina pritiskom na njih, ovakvim i sličnim odmazdama i njihovom diskriminacijom pogrešan put kojim se razgrađuje jedan značajan multietnički, multikonfesionalni i multikulturalni kapital mukotrpno stican najviše u zadnjih 25 godina a koji je, bez obzira na burnu istoriju međusobnih odnosa na relaciji Crna Gora - manjine i mnoga postrefendumska razočarenja manjina, iznjedrio jedan nebalkanski, atipični rodoljubivi odnos manjina prema državi u kojoj žive a na kojem nam zavide iz okruženja i šire.

Vlada bi ovakvim odnosom i neodmjerenim rekcijama mogla bespovratno prosuti taj kapital i o tome, ako misli dobro Crnoj Gori što je, moram priznati, upitno, mora voditi računa jer unutrašnja destabilizacija, posebno ona koja bi nastala na nacionalnim podjelama, bi nas, možda i nepovratno, skrenula sa evropskog puta i vratila u ambis devedesetih iz kojeg još nismo pošteno ni izašli.

Zato je potrebno uputiti hitan apel svima da se dozovu pameti, posebno Vladi da rješavajući situaciju u koju se dovela ne djeluje sa velikosrpskih pozicija jer nas istorija uči da nas je to uvijek do sada vodilo u stradanje i nazadovanje.

Vlada bez kredibiliteta

Ono što je, međutim, problem je što aktuelna jednovjerska i jednonacionalna Vlada nema kredibilitet da rješava mnoga pitanja među kojima su, na čelnim mjestima, i jako osjetljiva pitanja odnosa država - manjine ali i upravljenje COVID19 krizom.

Vlada do sada nije pokazala senzibilitet za manjine niti pri kreiranju politika niti pri kadrovanju. Naprotiv, državna uprava i državna preduzeća užurbano se etnički čiste i monoetniziraju po uzoru na samu Vladu što manjine automatski stavlja u odbrambeni položaj i tjera ih da, poučeni istorijskim iskustvom, zauzmu gard.

Ta se politika odmazde prema neposlušnim manjinama očigledno prelila i na upravljanje krizom izazvanom COVID19 pandemijom što je polje na kojem Vlada od samog početka nema ama baš nikakav kredibilitet.

Sjetićemo se da je politika koja je ovu Vladu dovela na vlast kroz litije, pričešće i druge vjerske obrede tokom cijelog perioda krize potpuno obesmišljavala sve mjere prethodne vlasti bacajući joj konstantnim i očegledno namjernim nepoštovanjem mjera rukavicu u lice u pokušaju izazivanja sukoba na kojima evo i danas pokušava da bilda politički rejting.

Ni nakon dolaska na vlast nova nas Vlada nije ubijedila da zna šta radi po pitanju borbe sa COVID19 pandemijom pa su mjere koje je počela sprovoditi nakom preuzimanja "odgovornosti" bile sve samo ne ozbiljan, sistemski odgovor na ovu krizu, što za posljedicu ima totalni raspad sistema borbe protiv pandemije koja je van svake kontrole i prepuštena je sama sebi.

Istodobno, odbijanjem donacija vakcina i čekanjem na perfektni politički tajming za ruske vakcine iz bratske Srbije ali i za samostalnu nabavku vakcina Vlada je pokazala da joj je zdravlje građana stvar sporednog značaja u odnosu na velikosrpsku politiku i ideologiju.

Bojim se, još jednom to na kraju podvlačim, da Vlada, ja čak vjerujem svjesno i (zlo)namjerno, prosipa kapital dobrih medjunacionalnih odnosa i državotvornog odnosa manjina prema Crnoj Gori jer razgradnjom tog tkiva građanske Crne Gore razgrađuje Crnu Goru i sprema je da je na tacni posluži ekspanzionizmu srpkog sveta.

To im građanska Crna Gora dozvoliti ne smije i ona danas mora biti jedinstveno i čvrsto uz Tuzi, Tužane i Nika Gjeloshaja jer oni danas hrabro braneći svoja prava i sebe od diskriminacije brane sve nas i brane Crnu Goru.

PS

Na kraju skandalozna odluka premijera Krivokapića da ne dođe u Tuzi i način na koji je saopštena g. Gjeloshaju poslednji je pokazatelj da je premijeru i Vladi od međunacionalnih odnosa važnija dnevna politika i lični politički rejting, što nam još jednom potvrđuje tezu da je aktuelna Vlada diletantska, neodgovorna i nedobronamjerna i da se mora što hitnije mijenjati u najboljrm interesu države Crne Gore i svih njenih građana.

Onako kako Vlada na svakom koraku razgrađuje građansku Crnu Goru građani bi u Nikšiću morali početi razgrađivati ovu nakaradnu, nazadnu i opasnu vlast.


Portal Analitika