Crna hronika

Bivši direktor Uprave za nekretnine garantovao da ukoliko se pusti na slobodu neće pobjeći

Viši sud prihvatio garanciju od 539.590 eura: Kovačević ostaje u pritvoru do pravosnažnosti odluke o jemstvu

Viši sud prihvatio je jemstvo bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića od 539.590 eura u nekretninama kako bi se sa slobode branio od optužbi za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Viši sud prihvatio garanciju od 539.590 eura: Kovačević ostaje u pritvoru do pravosnažnosti odluke o jemstvu Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Ipak, Kovačević će ostati u pritvoru dok odluka koju je donio sudija Zoran Radović ne postane pravosnažna, , saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda.

Radović je prihvatio jemstvo Kovačevića uprkos negativnom mišljenju Specijalnog tužilaštva na prijedlog Kovačevića.

Viši sud je početkom godine odbio prvu Kovačevićevu ponudu od 250.000 eura u nekretninama kojom je garantovao da neće pobjeći ukoliko mu se dopusti da se brani sa slobode od optužbi za zloupotrebu položaja. Osim Kovačevića, na optužnici su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija ,,Geo&Arh“.

Kovačeviću je krajem oktobra prošle godine određen pritvor, nakon što se iznenada pojavio na zakazanom početku suđenja. Prije pojavljivanja u sudnici Višeg suda državni organi su potraživali Kovačevića koji je od februara 2021. godine do tog trenutka za pravosudne organe bio u bjekstvu.

Ispostavilo se da je Kovačević cijelo vrijeme bio u Crnoj Gori, ali na selu, izbjegavajući da čita i sluša medije zbog čega, kako je ustvrdio, ,,nije znao da ga traže“.

On je u hapšen 23. decembra 2020. godine kada je SDT okončalo izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Nakon hapšenja Kovačević je 24. februara naredne godine, propustom tužilaštva da traži produženje pritvora, pušten na slobodu, nakon čega je nestao. U julu prošle godine naloženo je da se za njim raspiše i potjernica. Kovačević je 30. decembra prošle godine pred sudom negirao da je formirao kriminalnu organizaciju preko čijih pripadnika je zloupotrebljavao položaj u državnim organima i prisvajao vrijedne parcele ,,na pjeni od mora“.

On je ustvrdio da je, suprotno optužbama Specijalnog tužilaštva, cijeli radni vijek radio na tome da zaštiti državnu imovinu.

„Odbacujem sve tačke optužnice. Kroz svoj rad borio sam se protiv protivpravnog zauzimanja zemljišta u državnoj svojini. U životu nijesam formirao kriminalnu organizaciju, a 2011. godine nijesam imao ni volju ni želju da formiram bilo kakvu kriminalnu organizaciju“, ustvrdio je Kovačević.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva Kovačević i pripadnici njegove grupe se terete za zloupotrebu službenog položaja, iznudu, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.