Svijet

Meteorolozi upozoravaju na moguću pojavu tornada

(VIDEO) Tropska oluja Alberto sjutra stiže do sjevera Meksika i Teksasa

Tropska oluja Alberto, prva u sezoni uragana za koju se očekuje da će biti natprosečno aktivna, formirala se danas na jugozapadu Meksičkog zaliva i očekuje se da će sjutra stići do sjevera Meksika, i da će tamošnjem primorju, kao i obali Teksasa u SAD, donijeti jake vetrove, kiše, a možda i poplave.

(VIDEO) Tropska oluja Alberto sjutra stiže do sjevera Meksika i Teksasa Foto: CNN
Portal AnalitikaIzvor

Alberto je uočen na 300 kilometara istočno od Tampika u Meksiku i na oko 480 kilometara jugo-jugoistočno od Braunsvila u Teksasu, a američki Nacionalni centar za uragane u Majamiju procjenjuje brzinu njegovih vetrova na oko 65 kilometara na sat.

Kada su vjetrovi brži od 62 kilometara na sat, smatra se da pripadaju oluji, a ako su brži od 117 kilometara na sat – onda pripadaju uraganu.

Procjenjuje se da Alberto neće prerasti u uragan, i da će prije stizanja do meksičkog kopna njegovi vjetrovi imati brzinu do 80 kilometara na sat.

Međutim, američki nacionalni meteorološki centar kao glavnu opasnost od Alberta vidi poplave od velike količine kiše, i procijenio je da postoji „velika vjerovatnoća“ da će se one dogoditi duž južne obale Teksasa. Moguća je i pojava tornada.

Predviđa se da će ovogodišnja sezona uragana, koja traje od 1. juna do 30. novembra biti natprosječno aktivna, i da će biti između 17 i 25 oluja, s tim da se čak 13 može pretovriti u uragane a četiri u – krupne uragane.

Prosječna uraganska sezona na Atlantskom okeanu proizvede 14 tropskih oluja, od čega sedam uragana i tri krupna uragana.

Portal Analitika