Region

Veljko Stambolić: Mirjana Marković neka se ne vrati nikad iz Rusije

Izvor

- I dalje nam je mnogo teško. Moj otac nije umro prirodnom smrću, pa da pokušamo da se nosimo s tim, nego je ubijen na tako svirep način. To je ostavilo psihološkog traga na porodicu. Dobro je da su zločinci osuđeni - kaže Veljko Stambolić. U dvije presude i zatim pravosnažnom odlukom velikog vijeća Vrhovnog suda Srbije utvrđeno je da je Stambolić ubijen po naređenju Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Srbije.

Stambolića su oteli u Košutnjaku i ubili na Fruškoj gori petorica pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) 25. avgusta 2000. godine.
Naređenje Miloševića im je proslijedio osuđeni Radomir Marković, tadašnji šef DB, preko komandanta “crvenih beretki” Milorada Ulemeka Legije.

Mjesto na Fruškoj gori gdje je ubijen i tajno pokopan Stambolić otkrio je Nenad Šare, šef Ulemekovog obezbjeđenja koji je postao svjedok saradnik.

Ostala četvorica izvršioca iz JSO su takođe osuđeni. Za neprijavljivanje ubistva Stambolića osuđen je i Milorad Bracanović, bivši načelnik bezbjednosti JSO.

Portal Analitika