Zdravlje

Istraživanje Crnogorske fondacija za HIV i virusne hepatitis

Većina HIV inficiranih ne zna da li su njihovi medicinski zapisi čuvani povjerljivo

U Crnoj Gori više od polovine HIV inficiranih ne zna da li su njihovi medicinki zapisi čuvani povjerljivo, dok 26 odsto vjeruje da nijesu, pokazalo je istraživanje Crnogorske fondacija za HIV i virusne hepatitis.

Većina HIV inficiranih ne zna da li su njihovi medicinski zapisi čuvani povjerljivo Foto: PR Centar
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor Crnogorske fondacija za HIV i virusne hepatitise, Boris Vuksanović, poručio da je zbog stigamtizacije i diskriminacije neophodno podizanje nivoa svijesti o ljudskim pravima i slobodama osoba inficiranih HIV-om, terapijsko opismenjavanje pacijenata, rad na kontinuiranoj edukaciji zdravstvenih radnika i radnika u pomagačkim profesijama, a sve u cilju stavaranja sigurnog okruženja u kome bi osobe sa HIV-om mogel da rade i žive.

“Osobe koje su HIV inficirane srijeću se sa stigmom i u zdravstvenim instutucijama što dodatno otežava njihov položaj i ostavlja mogućnost pružanja neadekvatne zaštite ili čak izbjegavanja liječenja u cilju očuvanja tajnosti HIV statusa”, rekao je Vuksanović.

On je napomenuo da je vizija Fondacije dostojanstven život osoba pogođenih HIV-om u Crnoj Gori.

“Misija Fondacije je unapređenje kvaliteta života osoba koje su pogođene HIV infekcijom kroz razvoj i jačanje servisa podrške usklađenih sa njihovim potrebama, senzibilizaciju javnosti, promociju zakona i konvencija o ljudskim pravima, smanjenje stigme i diskriminacije u cilju stvaranja povoljnog životnog okruženja”, kazao je Vuksanović.

On je napomenuo da Fondacija primarno pruža usluge podrške osobama koje žive sa HIV-om i osnivač je vanistitucionalnog savjetovalištva za PLHIV, s obzirom na to da u javnim zdravstvenim instutucijama ne postoji kao posebna usluga psihološkog savjetovanja za PLHIV.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.