Komentar

"Ne ustanemo li sad na odlučne proteste, ne treba više pominjati naše slavne i junačne pretke"

Već viđeno

Vinston Čerčil je rekao: „Engleska nema vječne prijatelje već samo vječne interese“. A tako i Francuska i Njemačka. Mali moraju misliti i djelovati brže i pametnije od velikih, jer veliki mogu opstajati dugo na inerciji svojih moćnih administrativnih, privrednih, finansijskih i militarnih sistema. Obucite se toplo i ponesite tain. Ovo se za jednu noć neće završiti. Ali moramo završiti, ako mislimo da postoji građanska Crna Gora i da nam se ne dogodi ponavljanje Bosne od prije tri decenije

Već viđeno Foto: Pobjeda
Milorad PUSTAHIJA
Milorad PUSTAHIJAAutor
PobjedaIzvor

Ovo o čemu ću pisati sam vidio i doživio, a postoje i iscrpna medijska i dokumentarna svjedočenja o početku rata u Bosni. Naravno, svemu tome su prethodila velika previranja u Evropi nastala usljed kataklizme komunizma i posljedičnih događaja kao što su perestrojka te agonija i raspad Sovjetskog Savjeza, nestanak Varšavskog pakta i pad Berlinskog zida. Osim toga, postojali su unutrašnji jugoslovenski problemi kao što je dugogodišnja ekonomska kriza, porast nacionalizama i nemoć birokratizovanog i prevaziđenog socijalističkog sistema da se uspješno nosi sa njima.

Kakva podudarnost sa sadašnjom našom situacijom: rat u Ukrajini koji je doveo do polarizacije svijeta oko njega i početka urušavanja globalnog poretka i eskalacije srpskog nacionalizma i pokušaja ekspanzionizma uz pokroviteljstvo matuške Rusije. Uz to i ekonomska kriza i, gle čuda, političko infantilizovanje i birokratizovanje umišljenih tridesetogodišnjih crnogorskih vladalaca.

Elem, prije propasti u Bosni su se formirale nacionalne stranke, bolje reći nacionalističke, bošnjačka SDA, hrvatska HDZ i srpska SDS. Naravno i nekoliko socijalističkih i građanskih stranaka, ali samo kao nostalgična reminiscencija na bratstvo i jedinstvo i neka zavidna nasljeđa socijalizma. I pazite sad, ista špranca (šablon) kao kod nas. Nacionalističke stranke su se držale zajedno samo da razvlaste „nevaljale“ komuniste i uvedu demokratiju. Bilo je i dirljivih simpatija. HDZ je Bošnjake, tada još Muslimane, nazivao hrvatskim cvijećem kao u

Endehaziji, nešto kao što Srbi zovu nas srpskom Spartom. Bošnjaci su željeli Bosnu kao njihovu saksiju u kojoj će dominirati ljiljani, a Srbi su nastupali kao borci za očuvanje Jugoslavije iako je u Hrvatskoj već bjesnio rat...

Izbori su prošli kao popis stanovništva po nacionalnoj osnovi, a stranka Anta Markovića, kojoj sam pripadao, pobijedila je samo, čini mi se, u Kaknju i Živinicama, nastanjenim muslimanskom rudarskom sirotinjom. Nakon nekoliko mjeseci od pobjede nacionalista - počeo je rat. Naravno, ,,draž“ svemu tome davalo je ostrašćeno angažovanje vjerskih zajednica. Znalo se da će početi rat jer je počelo ustavno i institucionalno rasturanje Bosne, a neposredan povod za početak je bilo ubistvo jednog srpskog svata na Baščaršiji.

I kod nas se, izgleda, čeka neki sličan povod. Ovdje završavam priču o početku rata u Bosni. Krvavi i bestijalni genocidni nastavak znate. Ali, mi normalni građani nijesmo shvatali stvari, mislili smo da smo većina i gledali smo u čudu političke uspone bivola i bizona, i bili smo sigurni da neće policija, UDBA i JNA dozvoliti ovo, jer nijesmo shvatali, kao i mi Crnogorci danas, da je to sve već rastureno i da će čak te institucije imati značajan udio u svim sljedećim bestijalnostima. Gledali smo kako Srbi odlaze u svoje trupe, Muslimani u zelene beretke i još se nadali.

Kod nas je, doduše, za sada nešto drugačija situacija. Osim srpskog agresivnog šovinizma, pa i klerofašizma ne postoje u ovom trenutku drugi izraženi nacionalizmi i naše manjinske nacije su dosta čvrsto u patriotskom bloku sa nama Crnogorcima.

Ali dokle? Ponavlja se strategija nacionalista iz Bosne da je najbitnije razbiti suverenistički procrnogorski blok da bi nas uveli u demokratiju ,,Srpskog sveta“. Kvazigrađanske i prosrpske stranke institucionalno rasturaju državu uz pomoć srpskih obavještajnih službi i srpsko-ruskih para i kriminalaca. Sjetimo se šta su preživjela Pljevlja 2020. godine. Sada u Petrovcu, ej na Mediteranu, hoće na utakmici da biju igrače iz Plava i uzvikuju „ Srbi jebite Turke“. U Petrovcu, prvoj Crvenoj komuni u Kraljevini Jugoslaviji? U Paštrovićima koji su imali povlastice od vizantijskih Komnina, koje je potvrdio i car Dušan, i koji su ugovorom ušli u Veneciju? U Paštrovićima koji su i pod Venecijiom imali svoj sud Bankadu i bili mediteranska gospoda? A sada su gedžovanski huligani. Tražim da se zabrani njihov klub, da se suspenduje stadion i da se Petrovac izbriše sa mapa Mediterana.

Vidite li koje se izborno nasilje događa u Šavniku koje ni policija ne može da spriječi. Kako zašto? Zato što nam je i ANB i policija i sudstvo i tužilaštvo sada srpsko. A bogami i vojska čim je ministar odbrane Filip Adžić. Da sam u pravu, vidjećete čim završi ova NATO vježba i odu Britanci sa brodovima.

I kao što su se u Bosni uzaludno nadali u institucije sistema, tako se mi uludo nadamo u EU i NATO. Valjda nam je sve najzad jasno nakon otkaza leta Fon der Lajen iz Beograda za Podgoricu. Obišla je sve zemlje Zapadnog Balkana osim Crne Gore. I onda ne doleti u Crnu Goru. Kao zbog magle?! A isto jutro odletjelo je sa beogradskog aerodroma tuce aviona za Evropu i Afriku i tri za Crnu Goru.

Koliko nas ona glupim i nebitnim smatra potvrđuje bezočno insistiranje na magli kao uzroku otkazivanja posjete. Mi znamo da je ona shvatila i prihvatila da se o Crnoj Gori odlučuje u Beogradu i ne vidi zašto bi gubila vrijeme pričajući sa našim nesretnicima.

Što nam preostaje? Građanski bunt i demonstracije. Mirne demonstracije, ali to neće zavisiti samo od nas, nego od naše a posrbljene policije. Na svaki pokušaj ,,belvederske strategije“ policije moramo odgovoriti. Nikada više Milačić i Praščević i slična pestokupljevina neće odlučivati o tome koliko nasilja treba da provedu nad nama demonstrantima.

Počećemo u Podgorici pred Skupštinom zato što je Podgorica glavni grad, a Skupština hram demokratije i zakonodavstva. Osim toga, Podgorica duguje Crnoj Gori i nama sa Belvedera pobunu zbog tihovanja kod ustoličenja. Nakon što su nas iztretirali tonom suzavca i nasiljem policijskih kohorti i navalom Carevićeve mehanizacije na automobile demonstranata, klerofašisti su se helikopterima vratili u Podgoricu i ručali i slavili uspješan ofanzivni desant a da niko nije protestovao, nego su im špaliri izdajnika pljeskali. Cikotići, moraćete i vi da pregazite Rubikon!

Procrnogorski politički blok mora shvatiti da nas je iznevjerio. Moraće nesebično učestvovati u organizaciji protesta, ali bez bahatosti i sa osjećajem duga prema narodu. Moraćemo angažovati što više inteligencije i nestranačkih ličnosti i mladosti i smisliti pametnije i doličnije pjesme od one: „Što ste na nas digli hajku četničku vam jebem majku“. Valjda hiljadugodišnja tradicija i slavna junačka prošlost inspirišu na umnije složenije i inspirativnije verse. Bar pjesnika imamo.

Ne odupremo li se sad, kajaćemo se dugo. Jeste, mi smo u NATO-u i neće ničije trupe ući da nas okupiraju. Formalno mi smo njihova zapišana teritorija. Ali zato nesmetano ulaze u civilu ruski Noćni vukovi i oni klerikalistički kreteni iz Hercegovine i manastira Tvrdoš i Dodikov bašibozluk i helikopteri policije Srbije bez najave i sa odredima crnorizaca. Oružje je već nabavljeno i čeka ih po manastirima i crkvama.

Ne ustanemo li sad na odlučne proteste, ne trebamo više pominjati naše slavne i junačne pretke koliko ni kurve poštenje. Moramo zaštititi naše manjine od kriminalnog i klerofašističkog velikosrpstva, ali i budućnost svoje djece. I odmah srušiti Temeljni ugovor. U protivnom, mudrolijaška EU će nas razmijeniti sa Srbijom za Kosovo.

Vinston Čerčil je rekao: „Engleska nema vječne prijatelje već samo vječne interese“. A tako i Francuska i Njemačka. Mali moraju misliti i djelovati brže i pametnije od velikih, jer veliki mogu opstajati dugo na inerciji svojih moćnih administrativnih, privrednih, finansijskih i militarnih sistema. Obucite se toplo i ponesite tain. Ovo se za jednu noć neće završiti. Ali moramo završiti, ako mislimo da postoji građanska Crna Gora.

Portal Analitika

Komentari (24)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Neko_neregistrovani
05.11.2022. 18:12

Bravo! Jedva cekam da krenemo u borbu protiv isvetosavskih izdajnika 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

6
0
L LipaLipa_neregistrovani
05.11.2022. 16:46

... ne sporim, bilo nekad Engleska / Cercil, interesi, Britanije / njenih elita, "vecni" i sl. ... odnosilo se to i na Francusku sve kolonijalne sile, ... i tada (kao i sada) nije se odnosilo na Njemacku, krenuli u rat 1 pa 2 WW, "izgubili" i sl. ... kolko sada Njemacka /EU postuje tu maksimu, njeni interesi vecni i sl. ma ni gram, ... postoje samo interesi US/okupanti EU i sl. ... e da, "crnogorci" taj koncep ni pod razno ne moze biti integrativan, ... obrnuto, uvek ce izazivati svadje, razdor, probleme i sl. zasto ? ... zato sto je koncept nacija po difoltu konfliktan, zavadi podeli pa vladaj, ... naravno da je koncept srpski/ruski svet inegrativan po svojoj prirodi, ... nije valjda "sporno" da smo istog roda, porekla, ... sve ostalo su ni sitnice. resive i sl. ... STOP KLANJU VOLA/ruskosbski svet, RADI KILA MESA/crnogorci !

2
5
A Anthropos_neregistrovani
06.11.2022. 11:57

@LipaLipa_neregistrovani - Srpski “pope Mićo” – Tačno je da je koncept nacija “po difoltu konfliktan”. Pitanje za vas je - što onda “srpstvo” - kao nacionalistički konstrukt par ekselans - tako vatreno zastupate? Mislite da smo toliko neznaveni (ima, nažalost, takvih dosta u CG) pa pokušavate da (konfliktne) nacionalističke državne interese (velike) Srbije umotate u navodno “integrativno” svetosavlje (vjeru, crkvu). I da nam tako prodate srpska klerikalna m.da za velikosrpske političke bubrege? Pravoslavna crkva se ogradila od nacionalizmna (“etno-filetizma) ali ga je svetosavska (i ruska) crkva strastveno – i konfliktno - prigrlila? Što se tiče “integrativnog” srpskog & ruskog sveta – zaboravljate da se integrativno "slavenofilstvo” razbilo jer slavenofili Rusi nijesu mogli da svare “istorodne” Poljake (Slovene)? Zašto? Zamislite, zbog crkve (Katoličke). (Berđajev ima odličan tekst na tu temu). Kilo mesa u ruci – vrijedi više no srpsko-ruski volovi na grani?

1
1
L LipaLipa_neregistrovani
07.11.2022. 21:12

@Anthropos_neregistrovani ... dobro je sto si slozio da je koncept nacije konfliktan, ... po meni to bi znacilo i da ga treba odbaciti, logino ? ... ne zalazem se za srbstvo kao hegemoniju vec kao simbol necega mnogo sireg ruski svet, svet bele rase, ... ruski svet, svet bele rase ne znaci njenu hegemoniju, vec prosvecivanje, ... za pocetak ona se mora probuditi (oni koji imaju potencijal) ... spoznati ko su bili, sto se desilo (bar zadnjih 1.000.g.) ko je to (porobio, duhovno unizio) uradio. ... kada jasno spoznamo uzroke toga (porobljavnja) mozemo krenuti dalje, ... jos bolje mi smo vec tamo gde treba da budemo, ... prica o veri (posebno hriscanstvu) je besmislena, kontraproduktivna, ... sve su one manje ili vise sluzile porobljavanju, ... pravoslavje (pa i SPC / Mitropolija) je daleko manje (za razliku od katolicanstva /hriscanstva) bilo u sluzbi porobljavanja, ... to se najbolje vidi po tome sto kolektivni zapad /satanisti oduvek progone SPC / pravoslavje, ... aj' zdravo, ...

0
0
A Anthropos_neregistrovani
09.11.2022. 18:17

@LipaLipa_neregistrovani - g. LL - zabrinjavate me sa vašim neskrivenim rasističkim i neo-kolinijalističkim idejama? Kažete; "ne zalazem se za srbstvo kao hegemoniju vec kao simbol necega mnogo sireg ruski svet, svet bele rase, ... ruski svet, svet bele rase ne znaci njenu hegemoniju, vec prosvecivanje, ..." ovo zaista suludo zvuči? Je li Srbrenica bila "prosvećivanje" Bošnjaka/Musilmana? Je li ovaj haos što činite po CG u sklopu "prosvećivanja" Crnogoraca? Mogli bi reći da je upravo svetosavska Crkva Srbije glavni izvor šovinizma i vjerskog fundamentalizma na Balkanu? "Simfonija" svetosavlja SPC ("Sv. Sava kao preteča Hitlera" - vladika N. Velimirović) i neo-naci(onali)stičkih ideologija političke elite "velike Serbije" je trenutno najveća opasnost ne samo za CG, već i za cijeli Balkan.

0
0
J JovoZ_neregistrovani
05.11.2022. 14:32

G-dine Pustahija, nijesmo gedžovanski huligani, niti ćete nas vi izbrisati sa mape Mediterana. Što se fudbalskog kluba tiče, kako god hoćete. Kad su u pitanju nedavne nemile scene sa stadiona, i vi, kao i svi drugi koji o tome govore ili pišu, vrlo dobro znate o čemu se radi, ali iz određenih razloga nemate hrabrosti da to javno saopštite.

0
14
V VećViđeno_neregistrovani
05.11.2022. 13:30

U pravu ste. Stvarno Već Viđeno. Moljakate po stoti put "ako ovaj put ne budemo bla bla truć truć" a kad ono jovo nanovo opet pusti Pustahija i njegovo "ako ovaj put......"

0
18
T Titograd_neregistrovani
05.11.2022. 14:09

@VećViđeno_neregistrovani Ne *…

8
0
m mandaradunvusurzoga_neregistrovani
05.11.2022. 11:21

Sta da se radi vidjecemo ali imaj 2 vazne stvari u ovome....1& da nema izdajnika sa crkvom i parama nista nam ne bi mogli.... 2& ovo je okupatorski rat a za rat se moramo spremit kako znamo..... izdajnici imaju veliku snagu iza sebe ali su kukavice i oobjeci ce cim ih srbi rusi popovi i pare ostave( ako ih ne ostave bice tesko).... mi imamo ljubav i hrabrost poginuti za domovinu i to nam je nazalost jedina prednost.... zato se moramo spremiti u svemu bar koliko i izdajnici.... u CG smo vecina od 70% nevidjeli se mi ako nas mogu pobedit avaz krti jakov milojko vojvoda vusur radun i zoga ti likovi izdaje iz stripa koji su nula da nema bia i gru!!!!!!

17
0
S Sveti_duh_neregistrovani
05.11.2022. 11:56

@mandaradunvusurzoga_neregistrovani Zaboravljaš NATO

10
0
P Podgorica_neregistrovani
05.11.2022. 10:25

Ima jedna stvar koju niste naveli ovdje a to je da su se srbi pripremali za rat u BiH dugo vremena prije nego sto je poceo i da su ga , uz pomoc JNA i paramilitarnih organizacija , otpoceli spremni za razliku od muslimana koji su ga docekali nespremni, neorganizivani i pod nametnutim EMBARGOM na uvoz oruzja od strane Zapada. Prevedeno na sadasnju situaciju u Crnoj Gori to bi znacilo isto, u slucaju rata srbi su opet spremni jer su naoruzani do zuba, za razliku od Crnogoraca i manjina koji o ratu razmisljaju kao o necemu sto se desava drugima sto znaci da bi ga, u slucaju da dodje do njega, docekali nespremni

11
2
S Sveti_duh_neregistrovani
05.11.2022. 11:55

@Podgorica_neregistrovani Ponovo srbijanski BOT sa trulom analizom. Ne može biti otvorenog rata u državi pod pokroviteljstvom NATO-a a da ga jednovremeno ne bude u Srbiji, Bosni, Kosovu i Albaniji. A ako do toga dođe biće oružja nemoj da brigaš. Bićemo zatrpani isto kao Ukrajinci...

7
4
P Podgorica_neregistrovani
05.11.2022. 12:30

@Sveti_duh_neregistrovani Ne daj boze, ja srpski bot, samo sam pokusao da budem objektivan i realan sve sto sam naveo je istina

9
0
P PustahijaM_neregistrovani
05.11.2022. 14:05

@Podgorica_neregistrovani Poštovani gospodine. Stvari nisu stojale baš tako ali to sada nije toliko bitno za nas. Vidite, Memorandum Srpske akademije nauka kasnio je bar 12-13 godina za Islamskom deklaracijom čiji je autor Alija Izetbegović od milošte zvani Babo, i koja je objavljena 1971. godine. Liberalnog Bošnjaka Zulfikarpašića i Tunju Filipovića nisu izabrali za vođe nego Babu. Po završetku rata dijeljeni su i zlatni ljiljani za prvoborce koji su se okupljali prije 1988. godine. Treba misliti trezveno i istinito. Ovo za armiju i oružje ste u pravu i ne želim ničim umanjiti žrtve Bošnjaka ni zlodjela Srba. Ali istina je bitna da se odmah po pojavi novih nacionalizama mogu odmah prepoznati. Nacionalromantika je ugodna ali štetna i beskorisna. Tako smo mi stalno trubili o junaštvu i građanstvu i evroatlantstvu a pobijedili nas šovinistički duduci. I sad moramo na ulicu ili u šumu. No to ćemo mi gospodine dragi uraditi zajedno. Pozdrav.

11
0
C CrnaGora_neregistrovani
05.11.2022. 10:21

Meni Najmilija.

13
1
M Marjan_neregistrovani
05.11.2022. 09:59

S tim da treba imati na umu da promotorima ,,srpskog cveta,, odgovara svako urušavanje CG a ponajviše ono do kojeg bi doveli oružani sukobi. Dakle da CG potpuno potone iznutra, da postane ako treba zgarište, pustara i kao takva dokaz nesposobnosti da postoji izvan okvira srpstva. To što bi takav razvoj urušio i tzv Srbe u CG manje je bitno jer njihova je svrha ispunjena urušavanjem CG. Jer ima i drugih Srba koji bi poslije lako sišli do obala plavog mora koje jedino i jest bitno. Nešto slično kao sa ruskim zazimanjem Ukrajine. Jest da je u tim nekim dijelovima živjelo (pro)rusko stanovništvo ali nakon ,,specijalne operacije,, više tamo uglavnom ne živi. Putin dobiva pustare ali eto ima i drugih Rusa koji bi se rado spustili do obala Crnog mora.

12
2
S Sveti_duh_neregistrovani
05.11.2022. 11:53

@Marjan_neregistrovani Ako bude rata u CG biće ga svuda na Balkanu. To je onda rat protiv NATO-a. Loš si analitičar, tendenciozno napisano i vjerovatno si neki srpski BOT

8
1
B BanjaCT_neregistrovani
05.11.2022. 09:36

Kako da ne! Na proteste ali bez ijednog političkog subjekta! Svima njima odgovaraju protesti da se uz NAS građane patriotske i čiste savjesti ogrebu pred ove sledeće vanredne izbore za koji mandat više! Dosta je bilo blefa. Dozvolimo mladima da pokažu da postoje pa neka oni proberu iz toga političkog višedecenijskog taloga ljude koji su im dostojni ako ih uopšte ima!

9
8
S Sveti_duh_neregistrovani
05.11.2022. 11:51

@BanjaCT_neregistrovani Mora da pišeš sa neke adrese van CG. Valjalo bi da dođeš u CG u realnost. Dakle nećemo se odreći ničega i nikoga ko je na braniku CG. Pa ti nemoj doći - možda je i bolje tako. Da se ne trošiš

9
2
B BanjaCT_neregistrovani
05.11.2022. 16:06

@Sveti_duh_neregistrovani Da ti bude lakše nesretniče da se drugi put predstavis punim imenom i prezimenom. Ja sam se potrošio za moju CG mnogo! Kad se predstaviš da nastavimo! A eo ti i adresa e-mail pa to te ništa ne košta pa piši vilabrozct@t-com.me valjda si ukapira ko sam. Za CG sam dao više no sve te političke mizerije od 1990 do danas....Oprosti ako sam te povrijedio ili ti umanjio apanažu za ovako bestidne komentare....Ja sam u CG i ne idem niđe iz nje bez turistički a ti kod kojih si na korito mnogi su odavno odjahali...

7
1
A Anthropos_neregistrovani
05.11.2022. 09:18

Sve velike civilizacije - i države - su pale od strane "varvara". Pale su lako - jer u njima više nije bilo volje za moć - opstanak? CG je oduvijek bila mala - ali je imala veliko srce. Srce koje je iznad svega ljubilo slobodu. I mi smo mogli - ka Srbi - da učestvujemo kao "bašibozuk" u Tursoj vojci koja je rušila sve u Evropi. Sulejman Veličanstveni je nagradio Srbe - "Pećkom patrijaršijom" (1557), između ostalog, i za njihovu vojnu pomoć u ratovima protiv Mađara i Austrijanaca. Ne zaboravimo da je i despot Stefan Lazarević bio zet sultana Bajazita i njegov veliki ratnik (najzaslužniji za veliku pobjedu nad krstaškom vojkom kod Nikopolja 1396). Jedini na Balkanu - Crnogorci - su se borili za svoju slobodu - ne za tuđe države. Ta volja za moć - da sama odlučuje o svojoj sudbini – danas je upitna. Od te volje i ljubavi prema CG zavisi da li će je biti ili ne? Nije vrijeme za kukanje, no za sudbonosne odluke? Jer pitanje svih pitanja za CG, za sva vremena, jeste pitanje naše slobode!

19
1
N Nency_neregistrovani
05.11.2022. 08:14

Besprekorno tačno i stimulativno ...Nadam se da nijesmo previše pod sedativima,da ćemo odvezati ruke i noge ,puštiti grlo i glasno reći da ne želimo čizmu! PA NI "BRATSKU"! Samo da ne bude "UZALUD NAS BUDIŠ"...MISLIM DA ĆE MORATI CRNOGORKE DA KRENU...BUDNIJE SMO,ĐECA SU NAM U OPASNOSTI I BEZNAĐU...✊✊✊✊🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤️❤️❤️

28
0
Z Zanasepotimke_neregistrovani
05.11.2022. 07:58

Istinito i jedino ispravno rjesenje ! E sada treba da pokazemo sve sto pominjemo kao našu vrlinu, iskrenost i hrabrost ! Ne smijemo dozvoliti da nas prvi pljusak ili sjever ostavi u toplim domovima ispre računara ili telefona dok listamo portale i čudimo sto n se dešava .

34
0
S Sreten_Vujovic
05.11.2022. 07:56

Što reći? Kao i uvijek, nažalost, u pravu si, dragi Pustahija!

44
0