Region

Varhelji i Konaković: Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida

Svako poimanje kolektivne krivice ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama, navodi se u saopštenju. 

Varhelji i Konaković: Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Portal AnalitikaIzvor

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naglasio je u zajedničkoj izjavi s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljiem da su u nedjelju razgovarali o nedavnom Nacrtu rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) genocidu u Srebrenici.

Povod za razgovor bile su najave iz Mađarske da ova zemlja neće podržati rezoluciju o Srebrenici o kojoj će Generalna skupština UN-a raspravljati u četvrtak, 23. maja, prenosi Portal Radio Slobodna Evropa. 

Prethodne izjave komesara Varhelyija, naglasio je Konaković, znak su punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine.

Činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde, navodi se u zajedničkoj izjavi.

“Komesarova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivice ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama”, ističe se.

U izjavi se ističe da se “počinjeni zločini nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove”.

Pomirenje se može graditi, kako se navodi u izjavi, samo na istini, miru i pravdi. “Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, historijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca”, dodaje se.

“Varhelji je jedan od najsnažnijih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država”, navodi se.

Na temelju preporuke Europske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju.

“Bosna i Hercegovina mora nastaviti sa sprovođenjem svog programa reformi EU, a Varhelji je predan potpunoj podršci ovom procesu”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Portal Analitika