Literatura

Matica crnogorska objavila knjigu Dragana B. Perovića i Miroljuba Orlandića

Uzbudljiva biografija dr Petra Orahovca: Crnogorac, predśednik bugarske Skupštine

Pred nama je impresivna knjiga koja nas upoznaje s Orahovcem, koji je ostavio ne samo trajni trag u našim bilateralnim odnosima, već je predstavljao i politički, intelektualni i nadasve ljudski most, između naša dva naroda, kazala Plugčijeva

Uzbudljiva biografija dr Petra Orahovca: Crnogorac, predśednik bugarske Skupštine Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

U izdanju Matice crnogorske iz štampe je izašla knjigu Dragana B. Perovića i Miroljuba Orlandića pod naslovom „Dr Petar Orahovac: Crnogorac, predśednik bugarske Skupštine“

Knjiga o dr Petru Orahovcu je, kako su saopštili iz Matice crnogorske, rezultat višedecenijskih istraživanja na kojima su autori radili. Najprije nezavisno jedan od drugog, da bi posljednjih nekoliko godina zajedničko istraživanje i rad doveli do objavljivanja ove monografije. 

Autori posebno zahvaljuju na podršci prilikom istraživanja u Bugarskoj doskorašnjoj ambasadorki Bugarske u Crnoj Gori Megleni Plugčijevoj, koja je i autorka predgovora.

Posebno poglavlje koje je uradio Miroljub Orlandić posvećeno je iseljavanju Crnogoraca u Bugarsku. Koristeći podatke bugarskih institucija i popisa iz 1905. godine vijeka, saznajemo da se oko 300 ispitanika izjasnilo kao Crnogorci i da im je maternji jezik crnogorski. 

Centralni dio knjige posvećen je životu i djelu ovog humaniste kroz više poglavljaOd Crne Gore do Bugarske; Bugarska kao nova otadžbina, značaj i doprinos; Nasljeđe Petra Orahovca – supruga dr Nina Berova, porodica i potomstvo. Knjiga obima 270 strana u dodacima donosi veći broj fotografija i dokumenata, a dat je i hronološki prikaz života i radova Petra Orahovca. Knjigu zaokružuju rezimei na crnogorskom, bugarskom i engleskom jezikau, imenski registar, literatura i bilješka o autorima. Urednik izdanja je Ivan Ivanović.

Plugčijeva u predgovoru navodi da je „pred nama impresivna knjiga koja nas upoznaje s uzbudljivom biografijom dr Petra Orahovca, koji je ostavio ne samo trajni trag u našim bilateralnim odnosima, već je predstavljao i politički, intelektualni i nadasve ljudski most, između naša dva naroda. 

Kako je naglasila Bugarska je Orhovca je prihvatila kao rođenog sina, a on je uzvratio na najljepši način, dajući veliki doprinos razvoju zdravstvenog sistema u novoj domovini.

Dr Petar Orahovac je rođen 1857. godine u crnogorskom selu Orahovu (Oraovu) u Kučima, a medicinu je završio u Moskvi 1883. godine. Nakon završenih studija radio je u Baru i Ulcinju da bi tokom 1884. godine otišao u Bugarsku. Dr Orahovac je jedan od osnivača Bugarskog ljekarskog saveza, a bio je i predśednik sofijskog ogranka Crvenog krsta. Aktivno se uključuje u politički život Bugarske i postaje vođa stranke koja se zvala „orahovisti“. 

Za narodnog zastupnika biran je s liste Demokratske stranke da bi 15. oktobra 1910. glasovima poslanika bio postavljen za predśednika Narodne skupštine. Umro je u Sofiji 1922. godine đe je i sahranjen. Sa Bugarkom dr Ninom Berovovom je imao petoro đece, a njegov sin Dimitar Orahovac (1892–1963), ugledni ljekar, član više akademija nauka, bio je dekan Medicinskog fakulteta u Sofiji, predśednik Bugarskog Crvenog krsta i rektor Univerziteta u Sofiji.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Kortomalteze_neregistrovani
04.09.2023. 10:29

Svud Crnogorac,osim u Serbiji, postovanje autorima

4
1
n nmkneregistrovani_neregistrovani
04.09.2023. 11:23

@Kortomalteze_neregistrovani pa knjaz Nikola je rekao svojevremeno,,đe god da odu moji Crnogorci odasvakud se vrate kao Crnogorci jedino se iz Srbije vrate kao Srbi. Vjecito se ta jadna Srbija mucila da sve posrbi, da bi bila visa toboze znacajnija, i bogami moze doci vrijeme da nestane da joj imena ne bude

4
1