Komentar

Komentar

Uzaludno je traženje fašista među cetinjskim i crnogorskim antifašistima

Uzaludno je guranje Belvedera ,,pod tepih“, a, još i više, traženje fašista među cetinjskim i crnogorskim antifašistima...

Uzaludno je traženje fašista među cetinjskim i crnogorskim antifašistima Foto: Gradski portal
Miodrag Vlahović
Miodrag VlahovićAutor
PobjedaIzvor

Izjava ambasadora Francuske Kristijana Timonijea predstavlja uvredu. I više od toga - ona znači i krajnje tendencioznu i neprihvatljivu konstrukciju koja u protestu građana Cetinja i incidentu, čije smo sve elemente jasno vidjeli na nekoliko video-zapisa, pronalazi ,,fašističko ugrožavanje temeljnih ljudskih vrijednosti“?!

I da se ambasador Timonije u posljednje tri godine oglašavao povodom brojnih negiranja i agresije prema svemu građanskom i demokratskom u crnogorskom društvu, da je digao svoj glas u slučajevima jasnog i bjelodanog teškog ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda sa pozicija koje zaudaraju na fašizam, ksenofobiju i najružnije oblike nacionalšovinizma (a nije se oglašavao!), ni tada ne bi imao prava da na ovaj način žigoše građane Cetinja koji su protestovali.

Jednu dimenziju imaju i jedno značenje nose diplomatske komunikacije ambasadorica iz SAD, VB i EU (kojima se može pomenuti da je, i u njihovim slučajevima, i ranije bilo povoda i prilika za slična reagovanja i javna obraćanja, koje su one, nažalost, umjele da propuste), a sasvim drugu poruku šalje francuski ambasador. To najviše šteti njemu samom, pri kraju njegovog mandata u našoj zemlji, ali i ugledu i razumijevanju francuske politike prema Crnoj Gori i regionu kojem pripadamo.

To sam, uz neke druge opservacije i zaključke, direktno rekao g. Timonijeu. Nijesam ni najmanje oduševljen njegovim odgovorima i rezonima - ali je to priča za neku drugu priliku.

Ono što nas treba da zabrine u cijeloj situaciji jeste intencija da se stigmatizuju i proglase ekstremistima ne samo učesnici dešavanja na Cetinju, nego i svi oni koji pokušavaju, s pravom i sa razlogom, da razluče i da ukažu što se i zašto dogodilo.

Nerazjašnjene okolnosti dešavanja na Cetinju i Belvederu iz septembra 2021. i uloge pojedinih vladinih funkcionera i ministara iz tog vremena, uzrok su, u velikoj mjeri, ovoga što se danas dešava.

Uzaludno je guranje Belvedera ,,pod tepih“, a, još i više, traženje fašista među cetinjskim i crnogorskim antifašistima. Odgovor francuskom diplomati mora biti civilizovan i kulturan, ali i jasan i nedvosmislen.

Portal Analitika