Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Uz premijeru “Slučaja slomljene vaze"; Penava: Iskrenost i čistotu treba čuvati i kada odrastemo da ne zaboravimo da se igramo

Novu predstavu za djecu podgoričkog Gradskog pozorišta režirao Zoran Rakočević

Uz premijeru “Slučaja slomljene vaze"; Penava: Iskrenost i čistotu treba čuvati i kada odrastemo da ne zaboravimo da se igramo

“Sve manje vremena imamo jedni za druge, vuku nas postavljeni standardi i stereotipi, pa se često i na porodicu reflektujudruštvene i političke traume, a da često toga nijesmo ni svjesni”, kazao je reditelj 

Uz premijeru “Slučaja slomljene vaze"; Penava: Iskrenost i čistotu treba čuvati i kada odrastemo da ne zaboravimo da se igramo Foto: Gradsko pozorište/Krsto Vulović
Portal AnalitikaIzvor

Predstava “Slučaj slomljene vaze" (5+), koju je po tekstu Milane Matejić za Gradsko pozorište režirao Zoran Rakočević, premijerno je izvedena sinoć pred podgoričkom publikom u KIC-u “Budo Tomović”.

“Ideja komada je u razumijevanju dva nepomirljiva svijeta, sa jedne strane djece iodrastanja tih malih ljudi, a sa druge svijeta odraslih, svijeta vaspitavanja i postavljanja granica. Ideju komada osmislili smo još prošle godine, uzevši kao inspiraciju Andersenove bajke, a kroz istraživački proces kasnije sa glumcima se sve počelo kristalisati, pa se tako na nivou skica mogu prepoznati bajke Cvijeće male Ide, Princeza na zrnu graška, Jovica budalica, ali i neke lične priče”, kazao je reditelj. 

U vremenu izazova u kojem trenutno živimo, kako je dodao, odabir ovakve teme je vrlo važan.

“Sve manje vremena imamo jedni za druge, vuku nas postavljeni standardi i stereotipi, pa se često i na porodicu reflektujudruštvene i političke traume, a da često toga nijesmo ni svjesni”, rekao je Rakočević.

Tekst i dramaturgiju potpisuje Milana Matejić, studentkinja master studija Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju - studijski program Dramaturgija.

“Osim za djecu ovo je predstava i za odrasle jer se svi vraćamo na neke bazične stvari. Ovdje sam u zahvalnoj poziciji s obzirom na to da sam i dramaturškinja, tako da nisam morala da se lišim ni jednog dijela teksta, nego sam to što sam napisala mogla da prilagodim onome što Zoran zamisli, odnosno onome što smo svi mi zajedno izmaštali na probi”, istakla je ona.

Najveći izazov, kako je dodala, je bio svesti se na osnovu, zaboraviti okolne probleme i pokušati ući u percepciju djeteta, svesti se na emocije i igru. 

“Da smo u tome uspjeli govore upravo reakcije publike”, zaključila je Matejić.

Studentkinji glume na FDU Cetinje, u klasi prof. Branislava Mićunovića, Neveni Penavi je ovo prva uloga u profesionalnom pozorištu.

“Mnogo smo radili i moram priznati da mi je bilo zahtjevno, vjerovatno i zbog toga što je ovo moja prva profesionalna uloga, ali imala sam ogromnu podršku svih kolega.Iskrenost i čistotu trebamo čuvati i kada odrastemo da ne zaboravimo da se igramo”, poručila je Penava.

Pored Penave u predstavi igraju: Jelena Simić/Anđelija Rondović, Ognjen Sekulić, Miloš Kašćelan, Lara Dragović, Stefan Vuković/Goran Slavić, Una Lučić, Milo Perović i Itana Dragojević.

Scenografiju potpisuje Smiljka Šeparović - Radonjić, kostime Lina Leković a scenski pokret Anđelija Rondović.

Naredna igranja zakazana su za 19. i 20. maj u 12h u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović".

Portal Analitika