Zdravlje

Uticaj čokolade na zdravlje: Čini vas srećnim, ali povećava rizik od srčanih bolesti

Odricanje konzumiranja čokolade na mjesec dana može zvučati kao zahtjevan zadatak, ali ima mnogo pozitivnih efekata. Naime, promjene raspoloženja više neće biti toliko učestale.

Ilustracija Foto: mental floss
Ilustracija
B92Izvor

"Kada eliminišete šećer iz svoje ishrane, oslobađate se jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti", rekao je nutricionista Džej Kovin.

Često se dešava da kompanije ne navedu tačno količinu šećera koja se nalazi u njihovim proizvodima. Iz tog razloga je teško pratiti koliko šećera konzumirate svakog dana.

S obzirom na to da čokoladu gotovo svi redovno konzumiraju i da je ona najčešći uzrok debljanja, ukoliko napravite pauzu od mjesec dana, bićete u formi i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Kada je riječ o kisjelini, najčešće pomislimo kako je uzrokuju pržena hrana, alkohol i slično. Jeste li znali da je čokolada takođe jedan od krivaca za ovaj problem? Jedenje čokolade pogoršava simptome refluksa kisjeline.

"Što je čokolada slađa, to je opasnija za želudac", dodao je Kovin.

Oni koji uveče jedu čokoladu uglavnom imaju problema sa snom jer čokolada sadrži kofein koji razbuđuje. Kofein nije rizičan ukoliko ga konzumirate u toku dana, ali ako ga unosite u organizam u kasne sate, vaš san će biti poremećen.

"Kofein takođe može doprinijeti anksioznosti, tako da smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osjećate opuštenije", rekao je.

Smanjenjem unosa čokolade ćete smanjiti rizik od bolesti jetre i dijabetesa. Istraživanje je pokazalo da postoji korelacija između većeg unosa šećera i povećanog rizika smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko odlučite da odustanete od čokolade i priklonite se zdravijim alternativama, kao što su voće i orašasti plodovi, ovaj rizik će, naravno, biti manji.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.