Kultura

Od 31. avgusta do 4. septembra u šest crnogorskih gradova

Uskoro 10. Međunarodni festival lutkarstva: U Crnu Goru stižu glumci i lutke iz pet zemalja

Na otvaranju jubilarnog izdanja predstava „Zlatokosa”, koju će izvesti Pozorište lutaka iz Mostara u velikoj sali KIC-a „BudoTomović“. Ulaz na sve sadržaje slobodan

Uskoro 10. Međunarodni festival lutkarstva: U Crnu Goru stižu glumci i lutke iz pet zemalja Foto: Međunarodni festival lutkarstva
Portal AnalitikaIzvor

Jubilarno, deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023 ove godine biće održano od 31. avgusta do 4. septembra, i to u šest crnogorskih gradova. 

Osim u Podgorici, gdje će mališani moći da uživaju u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” i DODEST, pozorišne trupe će odigrati predstave i za djecu iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića.

Ovogodišnji program Festivala okupiće šest glumačkih trupa iz pet zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak, 31. avgust, od 20 sati, a program će početi predstavom „Zlatokosa”, koju će izvesti Pozorište lutaka iz Mostara, u velikoj sali KIC-a „BudoTomović“ u Podgorici.

Festival-program-svi-gradovi

Pored ove, mališani će imati priliku da uživaju u predstavama „Bambi“ (6+, 55 min), koju će za njih izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, zatim u predstavi „Csardas“ (4+, 45 min), albanskog ansambla Theater of Animation and New Forms iz Skadra, Teatar za deca i mladinci Skoplje će izvesti predstavu „Ronja-Razbojnikova kći“ (6+, 55 min) dok će bugarsko Državno lutkarsko pozorište Trgovište izvesti predstavu „Bremenski muzikanti“ (5+, 45 min). Na Festival stiže i Pozorište lutaka Niš koje će odigrati predstavu „Vuk i sedam jarića“ (2+, 45 min). 

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kao i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca. 

U toku Festivala biće odigrane i dvije predstave van konkurencije: „Kuče koje nije umjelo da laje“ (3+, 40 min), Dječijeg umjetničkog centra Podgorica i „Kroki i prijatelji“ (3+, 35 min) koju će izvesti Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

U Podgorici će predstave biti izvođene 31. avgusta, 1, 2. i 3. septembra, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta. 

U Gusinju će, u Centru za kulturu, 1. septembra od 18 sati biti izvedena predstava „Kroki i prijatelji“, dok će u ostalim gradovima trupe gostovati u ponedjeljak, 4. septembra. U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, od 14 sati biti izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, u Rožajama će biti izvedena predstava „Vuk i sedam jarića“, u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu od 18 sati biti izvedena predstava „Zlatokosa“. 

U Andrijevici će biti izvedena predstava „Kuče koje nije umjelo da laje“, i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić“, dok će u Gusinju, u Centru za kulturu, gostovati predstava. Termin gostovanja u Gusinju će biti naknadno objavljen.

Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala biće slobodan, a publika će karte moći da preuzme sat vremena prije početka svake predstave. Rezervacije neće biti moguće. 

Portal Analitika