Društvo

Upozorenje ECPIC: Uslovi u UIKS-u katastrofalni

Pritvorena lica i pritvorski službenici žive i rade u katastrofalnim uslovima koji zahtijevaju hitno rešavanje i u domenu narušenih ljudskih prava i zbog mogućih posljedica koje su, zbog postojećeg stanja, neminovne i više nego očekivane, saopšteno je iz Evropskog centra za zaštitu zatvorenih i osuđenih lica (ECPIC).

Upozorenje ECPIC: Uslovi u UIKS-u katastrofalni Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Iz te NVO ističi kako država ne zna ili ne želi da se uključi u proces rješavanja njihovih problema koji su, kako kažu, najčešće u suprotnosti sa legislativom koja prati tu oblast.

"Prilikom dolaska u UIKS pritvorenim licima se daje da potpišu akt o tome da poznaju pravila boravka u pritvoru iako im se isti ne prezentiraju i to odmah nakon pretresa prilikom prijema u UIKS. Na ovaj način se pritvorena lica lišavaju mogućnosti da u potpunosti razumiju pritvorska pravila, čime se nepoznata pravila više krše, dok pritvorski službenici imaju više problema, kako u već učinjenim situacijama, tako i prepričavajući pravila kućnog reda", navode iz ECPIC. 

Na ovaj način se, poručuju, opravdavaju disciplinske mjere protiv pritvorenika, budući da su isti već upoznati sa nečim što ne smiju da krše, a što suštinski nije tačno.

"Na ovaj način se pravno neuka lica, još više „pravno potapaju“ ne znajući šta smiju i šta ne smiju, budući da su kontakti između soba u UIKS-u zabranjeni odnosno onemogućeni, pa pritvorenici ne mogu da razmjenjuju iskustva vezana za kršenje kućnog reda i druge akte, budući da u njima ima niz nelogičnosti koje zbunjuju i više obrazovane i upućene pritvorenike i službenike i koji se u praksi ne poštuju ili se poštuju iz nepoznatih razloga", saopšteno je iz ECPIC.

Navode i kako pritvorenici u UIKS-u nemaju dokaze o obraćanju državnim organima ili pritvorskim službenicima.

"Svaki zahtjev, molba ili drugi akt pritvorenog lica nema dokaz o dostavi, niti dokaze o odobrenju ili odbijanju, što oslobađa odgovornosti nadležne organe, a pritvorena lica i pritvorske službenike dovodi u zabunu i nepotrebne radnje odnosno aktivnosti. Pritvorena lica npr. ne mogu da iskopiraju akte na koje se žale nadležnim sudovima, a koji su neophodni u postupku", upozoravaju iz ECPIC.

Podsjećaju i na odrebe Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora koje se u praksi ne poštuju, a koja se, kao su objasnili, odnose na ličnu higijunu, smiještaj, ishranu, ljekarske preglede i liječenje pritvorenika, pravila kućnog reda, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju zatvrskih prostorija, šetnje pritvorenika na otvorenim i njihove aktivnosti.

Portal Analitika