Crna hronika

Demantovali ODT Cetinje

UP: Policija nije upotrebljavala gumene metke i pucala na građane na Cetinju

Povodom teksta "Koristili gumene metke, pucali po građanima koji su se udaljavali, krivotvorili izvještaje o upotrebi hemijskih sredstava..." iz Uprave policije uputili su reagovanje.


UP: Policija nije upotrebljavala gumene metke i pucala na građane na Cetinju Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Reagovanje prenosimo integralno:

"Povodom teksta objavljenog danas na pojedinim portalima pod naslovom: „Koristili gumene metke, pucali po građanima koji su se udaljavali, krivotvorili izvještaje o upotrebi hemijskih sredstava...“, daje se sledeće reagovanje: 

Uprava policije daje punu podršku nadležnim pravosudnim organima da se do kraja ispita postupanje službenika policije povodom događaja od 5. septembra na Cetinju. 

Takođe, još jednom pozivamo nadležne organe da nezavisno i adekvatno sprovedu istrage u odnosu na planirane, pripemane i realizovane radnje pojedinaca i grupa lica koje su bile usmjerene na izazivanje nasilja, a kojom prilikom su te grupe lica uspostavile blokade saobraćajnica, posjedovale i koristile protiv policije kamenice, improvizovana zapaljiva sredstva i predmete, palice, gas maske, a došlo je i do upotrebe vatrenog oružja od strane okupljenih lica i izazivanja požara. Samo adekvatnom i suzdržanom reakcijom policije spriječene su teže posledice.

Još jednom ćemo podsjetiti javnost da je prilikom ovih nenajavljenih, nasilnih javnih okupljanja 15 pripadnika Uprave policije zadobilo povrede. Uporni su pokušaji brisanja činjenica da je grupa lica nasilno djelovala i sprovodila napade na službenike policije. 

Sredstva prinude su bila upotrijebljena nakon ispunjenosti zakonskih uslova usled protivpravnog i nasilničkog ponašanja, izazivanja nereda i vršenja napada na policijske službenike. 

Ponavljamo da upotrebe gumenih metaka na Cetinju nije bilo, pogotovo nije bilo pucanja na okupljene građane, a sve mjere i radnje preduzete od strane policije su bile nužne i opravdane, a spovedene su u skladu sa zakonom u funkciji opšte bezbjednosti, uključujući i izvještavanje o upotrebi sredstava prinude. 

Apelujemo na sve aktere na javnoj sceni, uključujući i medije, da u procjeni situacije i iznošenju navoda vezanih za dešavanja na Cetinju od 5. septembra, budu objektivni i nepristrasni."

Koristili gumene metke, pucali po građanima koji su se udaljavali, krivotvorili izvještaje o upotrebi hemijskih sredstava...
11
Koristili gumene metke, pucali po građanima koji…
05.11.2022 10:27

 

Portal Analitika