Abiznis

Unija poslodavaca: COVID-19 i siva ekonomija urušavaju frizersko-kozmetičarski sektor

Odbor za frizerske i kozmetičarske usluge pri Uniji poslodavaca Crne Gore obratio se Savjetu za borbu protiv korona virusa, Ministarstvu ekonomskog razvoja i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja zbog alarmatne situacije u kojoj se našao ovaj sektor privrede, ukazujući na urgentnu potrebu da se, osim mjera za očuvanje zdravlja, mora ozbiljnije djelovati u cilju očuvanja ekonomskih aktivnosti.

Ilustracija Foto: Portal Analitika
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo, da je ovaj sektor usljed uvođenja mjera tokom trajanja epidemije (zabrane rada) te nakon toga ograničenjima broja osoba, zaposlenih i klijenata u objektima, ogračenjima radnog vremena pretrpio značajan pad prihoda i praktično doveden u situaciju da ne može izmirivati obaveze prema dobavljačima, državi i zaposlenima.

"Ovaj sektor je samo početkom prethodne godine, tokom aprila, bio prepoznat kao zatvorena djelatnost, čime je ostvareno pravo na subvencije za zarade, što je bilo kratkog daha, obzirom da je isto kasnije bilo uskraćeno. Od tog perioda pa sve do danas, duže od godinu dana, naša djelatnost se nije našla ni na listi ugroženih, pa samim tim ne ostvaruje ovaj vrlo značajan vid pomoći", ističu u saopštenju. 

Danas, zatvaranje frizerskih i kozmetičarskih salona koje traje više od mjesec dana u nekim gradovima, značajan pad prometa koji se na nacionalnom nivou mjeri od 40-70%, kao i neprepoznavanje ove djelatnosti kao ugrožene izazivaju ozbiljne negativne posljedice po poslovanje, prijeteći da dovede do gašenja privrednih društava i preduzetnika i radnih mjesta njihovih zaposlenih. Takođe, dodaju i da im je uskraćena jednokratna pomoć za predstojeću elektronsku fiskalizaciju.

"Posebno se ističe opasnost od naglog rasta neformalnih ekonomskih aktivnosti u ovoj djelatnosti, koji je, podsjećamo, i prije pandemije bio procijenjen na izuzetno visokih 50%. Daljim urušavanjem “zdravog” dijela ove djelatnosti prijeti nam ekspanzija nelegalnih frizerskih i kozmetičarskih salona koji niti doprinose državnom budzetu i ekonomskom razvoju, niti sprovode mjere zaštite od korona virusa i, što je najvažnije, gotovo ih je nemoguće kontrolisati", navode u saopštenju. 

Uputili su apel nadležnim da razmotre njihove zahtjeve i pruže podršku. 

"Odbor frizerskih i kozmetičarskih usluga još jednom apeluje da nadležni državni organi ozbiljno razmotre naše opravdane zahtjeve i pruže nam adekvatnu zaštitu i podršku koja je do sada izostala", zaključuju u saopštenju. Portal Analitika