Svijet

UN: Britanska vlada da ponovo razmotri plan za deportaciju migranata

Ujedinjene nacije su apelovale na britansku vladu da ponovo razmotri svoj plan za deportaciju migranata u Ruandu koji, kako navode, "stvara opasan presedan u svijetu".

UN: Britanska vlada da ponovo razmotri plan za deportaciju migranata Foto: Foto: Shutterstock
BetaIzvor

Visoki komesar za ljudska prava Folker Tirk i visoki komesar za izbjeglice Filipo Grandi pozvali su britansku vladu „da preduzme praktične mjere za borbu protiv neregularnih tokova izbjeglica i migranata, na osnovu međunarodne saradnje i poštovanja ljudskih prava“.

Britanski parlament odobrio je noćas predlog zakona kojim se dozvoljava da tražioci azila koji su ilegalno ušli u Britaniju budu deportovani u Ruandu.

„Novi zakon ozbiljno podriva vladavinu prava u Velikoj Britaniji i postavlja opasan presedan širom svijeta“, naveo je Tirk.

„Zaštita izbjeglica zahtijeva od svih zemalja, ne samo od susjeda kriznih područja, da poštuju svoje obaveze. Cilj (zakona) je da se prebaci odgovornost za zaštitu izbjeglica, čime se podriva međunarodna saradnja i postavlja zabrinjavajući globalni presedan“, naveo je Grandi, u zajedničkom saopštenju.

Novi zakon je treći u nizu sve restriktivnijih britanskih zakona koji su ugrozili pristup zaštiti izbjeglicama od 2022. godine, uključujući zabranu pristupa azilu ili drugim oblicima dozvole boravka za osobe koje neregularno stižu u Britaniju preko treće zemlje.

Portal Analitika