Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Uljarević: Od ruskog uticaja u Crnoj Gori vidljiviji srpski, Spajić u sendviču između Vučića i Abazovića

"Kampanja u mnogo čemu ima obrise dosadnog i premjestila se na neko polje koje nije toliko čak ni vidljivo"

Uljarević: Od ruskog uticaja u Crnoj Gori vidljiviji srpski, Spajić u sendviču između Vučića i Abazovića

U Crnoj Gori smo, čini se, počeli da živimo jedan period stalnih izbora i kao da nemamo odmora od njih, ali ono što jeste dobro u ovoj izbornoj kampanji je da nema uobičajnog podizanja tenzija, kazala je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević na Gradskoj RTV.

Uljarević: Od ruskog uticaja u Crnoj Gori vidljiviji srpski, Spajić u sendviču između Vučića i Abazovića Foto: Pobjeda/ Mara Babović
Gradski portalIzvor

“Kampanja u mnogo čemu ima obrise dosadnog i premjestila se na neko polje koje nije toliko čak ni vidljivo, između ostalog zato što se i sam koncept mijenja – nemamo više velika okupljanja, već uglavnom manje skupove političkih aktera”, dodala je Uljarević.

Ono što je najvažnije pomenuti za ovu kampanju, ističe Uljarević, jeste da nemamo identitetska pitanja u fokusu koja su ranije podizala tenzije.

Ipak, kako objašnjava, imamo nešto što je takođe opasno, a to je ekonomski populizam.

“Utrkivanje svih političkih aktera da nam obećaju sve ono što ni mnogo bogatije države nisu sprovele zato što to nije moguće, a ne ako gledamo Crnu Goru i njene ekonomske i druge potencijale”, rekla je Uljarević.

U dužem vremensku periodu je, kako smatra, prisutno glasanje “protiv”, a ne “za” na izborima, zbog čega imamo turbulencije na političkoj sceni.

“Neki koji su bili koliko do juče pobjednici, danas su u mnogo čemu gubitnici, pa čak i u ovom prestrojavanju avgustovske većine. Mnogi od njih neće više biti u poziciji da diktiraju društveno-političke tokove”, pojasnila je ona.

Tokom proteklog perioda smo mogli vidjeti, dodaje Uljarević, vrlo nervozne reakcije Vlade na ono što su bili istupi određenih nevladinih organizacija – legitimno traženje odgovora na pitanje kome se i za koje svrhe određena sredstva iz državnog budžeta uplaćuju.

Uljarević nakon izbora 11. juna očekuje brzo formiranje novog saziva Parlamenta, ali naglašava da to ne znači i brzo formiranje nove Vlade Crne Gore.

“Mnogo je tu nepoznatnih na koje treba u nastupajućem periodu da dobijemo odgovor. Prije svega, da li je Demokratski front (DF) prihvatljiv da bude dio te nove Vlade, na koji način će Evropa sad pristupiti tome, jer se već sada čini izvjesnim da će ona izaći kao najjači pojedinačni akter, odnosno koliko može da kontroliše sopstvenu listu”, kazala je Uljarević.

Podsjeća da mi do sada nismo čuli koja je sudbina državljanstva Milojka Spajića.

“Znamo da je taj proces otpočet, i meni se čini da se on nalazi u jednoj vrsti sendviča između Aleksandra Vučića i Dritana Abazovića”, dodala je Uljarević.

Ukoliko Crna Gora želi da nastavi svoj spoljno-politički pravac, da otkoči i ubrza proces evropskih integracija, da obnavlja kredibilitet koji treba da ima kao država članica NATO-a, kao i da, dodaje Uljarević, unutar samog društva gradi zapadne vrijednosti – ona ne vidi način na koji DF može biti dio toga.

“Mi smo i tokom ove kampanje čuli njihovu vrlo zaoštrenu retoriku koja je upućena njihovom biračkom tijelu, i to je legitimno, ali kako na jednoj strani možete da budete okrenuti prema tim zapadnim partnerima, a na drugoj ponovo otvarati ili poništavati priznanje Kosova i dovoditi u pitanje neke druge stvari koje se odnose na spoljnu politiku”, kazala je Uljarević.

Loše je što u crnogorskom kontekstu, istakla je Uljarević, neki zapadni partneri više nemaju uticaj u Crnoj Gori kao što su ga imali ranije.

Uljarević smatra da su oni propustili da jačaju taj uticaj i dodaje da nas čekaju neke nove bitke za koje smo računali da su već dobijene.

U Crnoj Gori je mnogo vidljiviji srpski uticaj od ruskog uticaja, smatra i naglašava da se to vidi kroz ono što je djelovanje srpskih medija, izjave njihovih zvaničnika, uključenje nekih aktivista po terenu.

“U trenutku kada u Crnoj Gori, gotovo pa nemate sem Javnog servisa uz upitnu uređivačku politiku, medije sa nacionalnom pokrivenošću koji je u crnogorskom vlasništvu, dok je većina televizija u vlasništvu kompanija iz Srbije”, pojašnjava izvršna direktorica CGO-a.

Tu je, ističe Uljarević, i Srpska pravoslavna crkva sa svojom infrastrukturom koja je u prethodnim izbornim ciklusima bila jedan od ključnih aktera u dijelu uticaja.

Takođe, u Crnoj Gori je, naglašava ona, većinsko opredjeljenje građana da žele da žive u demokratskoj, evropskoj, ekološkoj državi koja je zasnovana na građanskih vrijednostima.

“Ali vidimo posljedice i ono što je opasnost jedne retradicionalizacije, jednog revizionizma u društvu i naravno aposlutne neodgovornosti donosilaca odluka”, smatra Uljarević.

Uljarević smatra da je najpotrebnije za neku narednu Vladu da ona bude odgovorna.

To do sada nismo imali prilike da vidimo, a upravo ta neodgovornost vodi haosu u samom sistemu, zloupotrebama i nekim dubinskim rezovima kojima pokušava da se mijenja tkivo crnogorskog društva, zaključila je Uljarević.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nemalogike_neregistrovani
05.06.2023. 16:30

Zena trazi sto vise uticaja Njemacke,Hrvatske.. ( Evropska unija) dakle stranih drzava, a ne smije biti uticaja SPC ( crnogorska institucija). To je suverenost CG kako je vidi Daliborka. Da nije opasno bilo bi smijesno !

4
9
B Bizmark_neregistrovani
05.06.2023. 17:12

@Nemalogike_neregistrovani Tvoja logika je da je Crkva Srbije crnogorska institucija?

5
3
P Pretenzije_neregistrovani
05.06.2023. 19:15

@Bizmark_neregistrovani SPC i Mitropolija Crnogorsko- primorska su u Crnoj Gori. Ti ih zoves crkva Srbije jer imas teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori. Za tebe je sve ovo Srbija. To ni jedan Srbijanac nikada nije rekao

4
0
N Nemalogike_neregistrovani
05.06.2023. 16:19

Ti Daliborka neznas sta pricas. Tako nesto moze pricati neko pijan ili lud . Koalicija " Za buducnost CG" ne treba biti dio vlasti iako je gradjani izaberu da to bude. To je onda protektorat. Ako ne ugrozavas teritorijalni integritet susjedne drzave onda ne vodis politiku EU. Sve apsurd do apsurda. Da li ova gospodja cuje sebe ?

4
7
G Gnomski_neregistrovani
05.06.2023. 13:46

Spajic je u sendvicu izmedju Vucica i Abazovica, a vec se ranije tvrdilo kako je Abazovic u Vucicevom sendvicu. Mnogo ste zakomplikovali ovaj meni, brate. Niti se zna sastav sendvica, niti ko sto narucuje, jede, placa...

4
10
H HGI_neregistrovani
05.06.2023. 13:24

💖Daliborka 💖👩‍❤️‍💋‍👨

12
7
R RR_neregistrovani
05.06.2023. 12:11

Kad nema informativno interesantnih tema tad ti daju prostor. A bila si redovni gost svih TV kuća. Sad buććć. Gotovo.

10
16
E Emina_J
05.06.2023. 11:15

Vec zavrseni izbori , sa istim rezultatom...!! " ... ono što jeste dobro u ovoj izbornoj kampanji je da nema uobičajnog podizanja tenzija, kazala je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević na Gradskoj RTV. " ....Nema tenzija ... a , viđeli ih u Tivtu , Pljevima , Podgorici , Zeti itd...!!...uz sve kopije jednih na druge...uz primjese slatkorjecivog Nacionalizma na jednu i otvorenog na drugoj strani , sto izaziva samo prestrojavanje u navodnu sigurnost mase ...i kad se misli da se ne moze vise razocarati , evo demanta ...kao sto je bilbord u Petnjici , ali ne zato sto je pocijepan , kao da se prvi put cijepaju , a postoji i analiza ciji su se najvise cijepali...vec zalosno pateticna odbrana SDP , uzimajuci sve ukupne faktore tamo , koristeci koalicione narative , pokazujuci time i dalje lutanje tamo -ovamo i to " casti mi " od sugrađanke ...!!! Partijska zaposljavanja sa CV -ijem crkvene i litijaske " diplome ", sto gledamo skoro 3g. NASTAVAK

14
4
E Emina_J
05.06.2023. 11:19

NASTAVAK ... crkvene i litijaske " diplome ", sto gledamo skoro 3g. , kao i dodijeljena sredstva , koja eto sad mans objavljuje i oko 5 hiljada popova u Crnoj Gori ... sve su to aktivisti ...za sta i koga ..!!..tu su i medijska " braca od brace ", za koje ne smijemo pitati nista da se ne " uvrijede " ...jer , "Ne mrzimo nikog, ovo je zajednička država svih koji žive u njoj i drugi nemaju više prava na Crnu Goru od nas.."... i sta se ocekuje od izbora - NISTA , jer nemamo VISE PRAVA(O) na Crnu Goru OD NJIH .. !!!

15
2
F Fatima_neregistrovani
05.06.2023. 17:37

@Emina_J Poštovana Emina_J,mani se ti Popova i pisanja o njima,imamo mi Hodže,nije lijepo da ih zapostavljamo. Svaki ti je komentar udar na Hrišćanstvo a "bajagi" si Crnogorka.

3
1
I Imalihodza_neregistrovani
05.06.2023. 19:44

@Emina_J U mom gradu Emina ima vise hodza nego popova. Ako je tako u svakome, a ne vjerujem da nije, ( Muslimana u mom gradu ima oko 17 posto) ispada da hodza ima vise od 5000. Dobro si pretjerala ! I jos nesto. Predsjednik odbora islamske zajednice je Geljic je licno smijenio predsjednika nase opstine. To svi ovde znaju.Toliko o uticaju vjerskih zajednica...

1
0
T Trojka_neregistrovani
05.06.2023. 09:43

Fine su ti te asocijacije na sendvič. :)

23
1