Crna hronika

Osumnjičenima određeno zadržavanje do 72 sata

Uhapšeno 11 osoba, procesuirano 11 kompanija zbog stvaranja kriminalne organizacije, utaje poreza i pranja novca

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) policija je juče uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i pranje novca, saznaje Pobjeda.

Uhapšeno 11 osoba, procesuirano 11 kompanija zbog stvaranja kriminalne organizacije, utaje poreza i pranja novca Foto: Ilustracija: Caspar Benson / Getty Images
PobjedaIzvor

Krivične prijave su podnijete i protiv 11 kompanija za ista krivična djela.

Uhapšeni su juče saslušavani do kasnih večernjih sati i prema saznanjima Pobjede svima je određeno zadržavanje do 72 sata.

Policijski timovi su juče u zoru, istovremeno u Podgorici, Danilovgradu, Cetinju i Tivtu upali i pretresli lokacije koje su koristili uhapšeni.

Potom je izvršen pretres kompanija u kojima se uhapšeni vode kao odgovorna lica ili vlasnici.

Podsjećamo prije nedjjelju, SDT, u okviru istrage u predmetu kodnog naziva ,,Bora“, podnijelo je krivične prijave protiv 23 osobe i tri kompanije zbog stvaranja kriminalne organizacije i krivičnog djela utaja poreza i doprinosa.

Prema stavu Tužilaštva na čelu ove kriminalne organizacije je Cetinjanin, a članovi su tri osobe iz Albanije, jedna iz Srbije dok su ostali iz Crne Gore, odnosno sa Cetinja.

Pobjedi je nezvanično saopšteno da su osumnjičeni članovi ove grupe osnovali fiktivna preduzeća, koja su se navodno bavila građevinskim radovima i dostavljali lažne fakture preduzećima, kako bi izbjegli plaćanje poreza i doprinosa.

Na presu Tužilaštva i policije koji je održan u srijedu saopšteno je da je ova kriminalna organizacija imala isti modus funkcionisanja kao kriminalne organizacije procesuirane u predmetima Vardar i Klap.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je tada saopštio da Specijalno tužilaštvo provjerava da li postoji veza između kriminalnih organizacija koje se bave utajom poreza i grupa čija je specijalnost šverc većih količina droge iz južne Amerike u Evropu.

On je pojasnio da su u fokusu tužilaštva provjera novčanih sredstava kompanija osumnjičenih da su osnovane samo za posao izdavanja fiktivnih faktura jer postoji sumnja da su i ona stečena iz aktivnosti šverca droge i duvana.

Portal Analitika