EURO 2024

UEFA otvorila istragu protiv Demirala zbog proslave gola, u pitanju je simbol ekstremista

Turski fudbaler Merih Demiral sinoć je sa dva pogotka bio i najzaslužniji što je njegova reprezentacija eliminisala Austriju (2:1) i zakazala četvrtfinale Eura protiv Holandije.

UEFA otvorila istragu protiv Demirala zbog proslave gola, u pitanju je simbol ekstremista Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

No, vrlo je moguće da ga čeka kazna, i to rigorozna.

Jer, dok je proslavljao pogodak, Demiral je digao u vazduh ruke sa uzdignutim kažiprstom i malim prstom. I dok u drugim kulturama taj simbol ima različita značenja, kada je riječ o Turskoj on predstavlja obilježje ultra-nacionalističke grupe Sivi vukovi.

Simbol je, pritom, zabranjen u nekim državama.

"Simboli turskih radikalnih ekstremista ne smiju biti korišćeni na našim stadionima. Koristiti ovo takmičenje kao platformu za rasizam - to je totalno neprihvatljivo", kazala je njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer.

Demiral je kazao kako u njegovom gestu "nema ničega skrivenog".

Demiral i Gunok odveli Tursku u četvrtfinale: Pratili smo bespoštednu borbu, ali Austrija nije mogla do produžetaka
6
Demiral i Gunok odveli Tursku u četvrtfinale: Pratili smo…
02.07.2024 22:52

"Način na koji sam proslavio gol samo ima veze sa mojim turskim identitetom. Mi smo Turci, ja sam Turčin i ponosan sam na to. Samo sam želio pokazati koliko sam srećan i ponosan", poručio je fudbaler, pri čemu je kazao kako se nada da će biti još prilike da proslavi golove na isti način.

No, UEFA je odmah pokrenula istragu - ispituje se da li se turski fudbaler ponašao nedolično. Utvrde li da jeste - moguća je i suspenzija. 

Za sada je zbog nacionalističkih ispada sa takmičenja jedino suspendovan Mirljind Daku iz Albanije, koji je nakon utakmice protiv Hrvatske skandirao uvredljive pjesme na račun Makedonaca i Srba.

Sivi vukovi su faktički militantno krilo partije MHP, pri čemu su njihove aktivnosti zabranjene u Francuskoj i Austriji.

Portal Analitika