EURO 2024

Gotova je osmina finala, poznati su svi parovi sljedeće faze

Demiral i Gunok odveli Tursku u četvrtfinale: Pratili smo bespoštednu borbu, ali Austrija nije mogla do produžetaka

Reprezentacija Turske posljednji je učesnik četvrtfinala Eura. U kišnoj noći u Lajpcigu, oni su bili bolji od Austrije, rezultatom 2:1 (1:0), pri čemu je junak pobjede Demiral, koji je postigao dva pogotka.

Demiral i Gunok odveli Tursku u četvrtfinale: Pratili smo bespoštednu borbu, ali Austrija nije mogla do produžetaka Foto: AFP
Portal AnalitikaIzvor

Pratili smo na kraju osmine finala veliku borbu - izabranici Vinćenca Montele poveli su nakon 57 sekundi, udvostručili su prednost u jeku suparničke ofanzive, a onda smo praktično gledali 'viktoriju' pred golom Turske. Na vrijeme su, pogotkom Gregoriča, smanjili Austrijanci, ali nijesu mogli do produžetaka.

Imaju Turci na čemu zahvaliti i golmanu Gunoku - od niz intervencija, ključna je bila ona u 95. minutu, kada je nevjerovatnom odbranom spriječio Baumgartnera da poravna.

Tako sada imamo sve parove četvrtfinala koji slijede u nastavku.

Turska je povela već u 57. sekundi. Sve se dogodilo nakon kornera, uslijedila je gužva u petercu, austrijski igrači su nakratko ‘očistili’ prvi pokušaj, no na odbitak je natrčao Demiral i poslao loptu u mrežu.

U sljedeća tri minuta vidjeli smo dvije stopostotne šanse za Baumgartnera na suprotnoj strani. Jak je bio tempo na startu, Austrijanci su neprekidno pokušavali da ugroze suparnički gol, ali i dalje su bili u zaostatku.

Do kraja prvog dijela, izabranici Ralfa Rangnika imali su inicijativu, ali je Turska u još dva navrata mogla do gola. Ipak, rezultat se nije mijenjao.

Čudo je kako Austrija nije poravnala u 50. minutu – Arnautović je sam istrčao ispred Gunoka, ali je golman Turske briljantno intervenisao. I umjesto poravnanja uslijedio je – drugi gol Turske. Opet je strijelac bio Demiral, i to u 59. minutu, kada je odlično reagovao nakon centaršuta Arde Gulera iz kornera.

No, nije ništa bilo gotovo u Lajpcigu – pojačavala je kiša, a i Austrija sa napadima, te su smanjili zaostatak u 69. minutu. Nakon prekida, loptu je odlično dočekao Poš, proslijedio je ka Grigoriču, a on je poslao u mrežu.

Od tada pa do samog kraja gledali smo konstantne pokušaje izabranika Ralfa Rangnika, davali su sve od sebe, stvarali su šanse, ali do drugog gola i produžetaka nijesu mogli. Za to je bio najzaslužniji Gunok - istrčao je u posljednjem minutu ispred njega Baumgartner, odlično je šutnuo glavom, a golman Turske čudesnom je intervencijom sačuvao mrežu.

Portal Analitika