Društvo

“Nema više ali”

U subotu jubilarni Prajd, evo kako je bilo svih prošlih godina (FOTO)

Jubilarno 10. izdanje Montenegro prajda biće održano u subotu u Podgorici. Pod sloganom “Nema više ali”, učesnici će i ovog puta prošetati centrom Podgorice. Biće to i ključni događaj u okviru Neđelje ponosa u glavnom gradu.

U subotu jubilarni Prajd, evo kako je bilo svih prošlih godina (FOTO) Foto: arhiva
Portal AnalitikaIzvor

U nastavku podsjećamo kako je proteklo minulih devet izdanja Prajda – od prvog, tokom kojeg je bilo i nereda na ulicama Podgorice, preko narednih, kada su šetnje proticale mirno i u znaku slanja suštinskih problema sa kojima je suočena LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori.

2013: “Crna Gora ponosno”

Prva Parada ponosa u Podgorici održana je 20. oktobra 2013. godine pod sloganom “Crna Gora ponosno”. Učesnici su prošetali dionicom od Kraljevog parka do stare zgrade Vlade. Potom su uslijedila obraćanja ispred zgrade državnog parlamenta.

"U Crnoj Gori LGBT osobe od danas nijesu nevidljive i nastaviće da se bore dok ne osvoje potpuno slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi”, kazao je tada predsjednik Upravnog odbora organizacije Queer Montenegro Danijel Kalezić.

Bio je to jedini Prajd u glavnom gradu tokom kojeg je bilo sukoba između protivnika tog događaja i policije. U neredima je povrijeđeno 20 policajaca, a privedeno je 60 huligana, od čega 39 punoljetnih i 21 maloljetna osoba. Ipak, sama manifestacija protekla je neometano.

Podsjetimo, svemu tome prethodila je julska Parada ponosa u Budvi, koja je takođe ostala upamćena po neredima.

2014: “Tradicionalno ponosni”

Drugi Prajd održan je 2. novembra 2014, a slogan je bio “Tradicionalno ponosni”. Maršruta je bila identična kao i godinu ranije.

Bila je to i prva Parada ponosa kojoj je prisustvovao gradonačelnik Podgorice, a u to doba je na toj funkciji bio Slavoljub Stijepović.

Za razliku od prvog Prajda, ovog puta nije bilo nikakvih incidenata, a policija je tokom dana privela više lica kod kojih je našla fantomke, molotovljeve koktele i metalne šipke.

2015: “Montenegro Prajd – za svaki grad”

Treća Parada ponosa u Podgorici trebalo je da bude održana 18. oktobra 2015. godine, ali je odložena usljed tadašnjih opozicionih protesta na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Novi datum bio je 13. decembar, a skup je održan pod sloganom “Montenegro Prajd – za svaki grad”.

Ovog puta je maršruta bila znatno drugačija – učesnici Prajda su sa bulevara skrenuli u ulicu Stanka Dragojevića, a potom kroz Bokešku do Trga nezavisnosti, gdje je događaj mirno završen.

2016: “Podrška – porodična vrijednost”

Četvrti Prajd održan je 17. decembra 2016. godine, uz slogan “Podrška – porodična vrijednost”. Bila je to i najmasovnija dotadašnja povorka, uz najmanji broj angažovanih policajaca.

Učesnici su krenuli od Skupštine, gdje su, prolazeći ulicama Stanka Dragojevića, Vučedolskom i Njegoševom, i završili šetnju.

I tog je dana u Podgorici sve proteklo mirno.

2017: “Čojstvom protiv nasilja”

Peta Parada ponosa u Podgorici održana je u najranijem terminu do tada - 23. septembra 2017. Slogan Prajda bio je “Čojstvom protiv nasilja”, a u povorci je bilo oko 300 učesnika.

Te godine je prvi put povorka prošla Ulicom slobode, pri čemu je – kao i prethodne – šetnja i počela i završena ispred Skupštine.

2018: “Ne ljubimo lance”

Prajd u Podgorici održan je šesti put 17. novembra 2018. godine pod nazivom “Ne ljubimo lance”.

Učesnici Prajda tada su pozvali poslanike u parlamentu da usvoje Zakon o istopolnim zajednicama, a te godine je manifestaciju obezbjeđivalo 200 policajaca manje nego prethodne.

2019: “Ne preko naših leđa”

Tokom 2019. godine, Prajd je održan 21. septembra. Pod sloganom “Ne preko naših leđa”, bila je to najmasovnija dotadašnja povorka u glavnom gradu naše države.

Maršruta je te godine bila duža od kilometra, a sastajući se sa organizatorima Prajda, tadašnji premijer Duško Marković najavio je kako će Vlada već na sljedećoj sjednici Skupštini uputiti Prijedlog zakona o istopolnom životnom partnerstvu.

2020: “Ja sam simbol otpora”

U politički turbulentnoj 2020. godini, koju je obilježio početak pandemije koronavirusa uz proljećni lockdown, važna vijest stigla je tokom prvih ljetnjih dana, kada je u Skupštini usvojen Zakon o životnom partnerstvu istog pola.

Te je godine, usljed pandemije, mnogo toga bilo drugačije, pa i sam Prajd, koji je održan 20. decembra pod sloganom “Ja sam simbol otpora”.

Naime, umjesto povorke, održan je defile automobila najprometnijim podgoričkim ulicama, a učesnici su poslali poruku kako pružaju otpor svemu negativnom što se dešava u crnogorskom društvu.

2021: “Ljubav ljudi”

Deveto izdanje podgoričkog Prajda održano je 16. oktobra prošle godine. Slogan je bio “Ljubav ljudi”, a šetnja je krenula sa bulevara Svetog Petra Cetinjskog, gdje ie – nakon šetnje ulicama Stanka Dragojevića, Bokeškom i Ulicom slobode – i završena.

Prva šetnja ulicama centra Podgorice nakon izbijanja pandemije protekla je mirno.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Kalina__neregistrovani
05.10.2022. 13:15

Lijep provod za LGBT! 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩👍👍👍👍👍❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

4
0
N Nato_neregistrovani
05.10.2022. 08:11

Svi imaju pravo na život ! Dosta fašizma od SPC!

10
0
k komita_neregistrovani
05.10.2022. 07:01

Bravo to je Demokratska CG.Svi trebaju da imaju pravo na ljubav

11
0