Region

U Sloveniji preminulo devet osoba, 1.288 novozaraženih

U Sloveniji je u prethodna 24 časa potvrđeno 1.288 novih slučajeva virusa korona, od 6.979 analiziranih uzoraka, dok je od posljedica infekcije preminulo devet osoba, a Vlada najavljuje da bi do kraja juna moglo da bude vakcinisano svo odraslo stanovništvo.

Ilustracija Foto: PA
Ilustracija
Srna/HinaIzvor

Evidentiran je veliki porast u odnosu na 981 slučaj juče i 16 odsto više nego prije sedam dana.

O zaoštravanju epidemiološke situacije popodne će raspravljati Vlada, ali za sada se ne previđaju nove mjere, a rad škola će biti nastavljen kombinovanim načinom - uživo i onlajn, prenosi Hina neslužbene navode slovenačkih medija.

U Sloveniji je hospitalizovano 507 osoba, zbog čega je i regionalnim bolnicama koje su se vraćale na redovne programe ponovo određeno da se pripreme za otvaranje kovid odjeljenja i za tu svrhu namijene deset odsto kapaciteta bolesničkih postelja.

U zemlji je trenutno zaraza aktivna kod 11.211 osoba, a broj smrtnih slučajeva od početka epidemije trenutno iznosi 3.985.

U Sloveniji je do sada protiv virusa korona vakcinisano 187.288 ljudi, ili oko devet odsto od ukupno 2,1 milion stanovnika, od čega njih 104.103 sa obje doze.

Državni sekretar za vakcinaciju Jelko Kacin sinoć je za slovenačku TV rekao da bi, računajući da zemlja ima naručen 3,1 milion doza koje bi trebale da stignu idućih mjeseci, do kraja juna mogla da bude vakcinisana cijela odrasla populacija.

On je upozorio da kampanju vakcinisanja najstarijih treba što prije završiti, jer je sada zdravstveno ugroženija starosna grupa od 50 do 75 godina, u kojoj oboljeli sve češće završavaju na bolničkom liječenju i sa težim tokom bolesti.

Slovenački ugostitelji su u otvorenome pismu Vladi oštro protestvovali zbog nemogućnosti rada i dugotrajne zatvorenosti, navodeći da nisu tačni navodi Vlade da je tokom epidemije mnogo pomogla tom sektoru da sačuva radna mjesta.

Sindikat ugostitelja je u pismu naveo da je oko 3.000 ugostiteljskih firmi od marta do kraja prošle godine odjavilo djelatnost, a na Zavod za zapošljavanje se u tom razdoblju prijavilo 12.300 osoba koje su ostale bez posla.

Ugostitelji su ukazali i da, za razliku od ugostiteljstva, druge djelatnosti, pa i industrija kao jedan od izvora zaraza, i dalje rade.

Portal Analitika