Društvo

Na konferenciji HRA govorilo se o dječjim pravima na obrazovanje o ljudskim pravima

U školama se dijele na bogate i siromašne, ne suzbija se nasilje

U školama postoje grupe siromašnih i bogatih, i onda se ponižavaju drugi kako bi se ovi koji to rade osjećali većim. Uvijek se znalo ko se s kim druži, ko ima veća finansijska primanja. Svi se šale na tuđi račun i niko ne obraća pažnju na druge učenike, niko ne rješava problem, a oni su veoma tužni i potišteni.

U školama se dijele na bogate i siromašne, ne suzbija se nasilje Foto: Dragan Mijatović/Pobjeda
PobjedaIzvor

To su riječi pojedinih učenika koji su u kratkom filmu ,,Za građansku budućnost“ govorili o problemima sa kojima se suočavaju u obrazovnim ustanovama, o vršnjačkom nasilju... Film je prikazan na konferenciji Akcije za ljudska prava, koja je bila posvećena dječjim pravima na obrazovanje o ljudskim pravima.

"Često sam gledao nasilje. Učestvovao sam indirektno da branim druga je slabiji", rekao je u filmu jedan učenik.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala je da je neophodno da se u škole vrati građansko obrazovanje da bude obavezan predmet, što su i inicirali kod resornog Ministarstva, na što je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović odgovorila da su pokrenuli procedure analize nastavnih planova i programa i da je to kompleksan proces.

Ministarka je kazala da je pristalica da se uvede taj predmet u nastavni plan i program. Istakla je da smo kao društvo previše vremena bili izloženi podjelama na različitim nivoima i da je naša različitost naša najveća snaga.

Portal Analitika