Svijet

U opasnosti 1,5 miliona poslova u Evropi

Izvor

U najnovijem godišnjem izvještaju o nesolventnosti navodi se da je broj kompanija koje nisu platežno sposobne u grupi od 15 članica Evropske unije, plus Norveška i Švicarska, u 2011. godini porastao za 0,3 posto na 174.917 firmi, prenijela je agencija AFP.

Jedna od tri nesolventne kompanije je iz uslužnog sektora, naveo je Creditreform.

Sve veća nemogućnost kompanija da dospjele obaveze plaćaju u rokovima njihovih dospijeća uveliko ugrožava radna mjesta, od kojih je prošle godine oko 1,5 miliona bilo pod znakom pitanja, što je za 7,1 procenata više u odnosu na 2010., ukazala je njemačka agencija.

Tokom 2009. godine, rekordnih dva miliona poslova bilo je ugroženo zbog nesolventnosti preduzeća.

Kasne reakcije: Situacija bi se ove godine mogla pogoršati, budući da kompanije srednje veličine često suviše kasno reagiraju na teškoće na finansijskim tržištima, pokazalo je istraživanje.

Situacija se razlikuje od države do države, a najveći broj nesolventnih firmi zabilježen je u Grčkoj, zatim u Španiji, Italiji i Portugalu.

Sa druge strane, u Njemačkoj i Francuskoj evidentirano je manje firmi koje su proglasile bankrot.

Još jedan simptom krize je to što se jedan od četiri njemačka izvoznika susreo sa kašnjenjem isplate od mjesec ili više dana od strane kupaca iz Italije, Španije i Portugala, navodi Creditreform.

Situacija je znatno gora u istočnoj Evropi, gdje je devet od 10 njemačkih izvoznika moralo čekati na isplate iz Rumunije, Hrvatske, Češke i Mađarske.

Portal Analitika