Turizam

U NP Biogradska gora i Kotoru zadovoljni prihodima od izletnika

Izvor

Direktor Biogradske gore Saša Jeknić  kaže da je u odnosu na 2011. ove godine veća posjećenost tom nacionalnom parku. I zarada je veća pa, bez dileme, kaže da je 2012. berićetnija. Zadovoljan je interesovanjem i posjećenošću:

”Mi smo i više nego zadovoljni, s obzirom na to da su nam vremenski uslovi išli na ruku i već sada možemo da kažemo da je ova sezona daleko bolja od prošle.”

Ulaznica u Nacionalni park Biogradska gora je dva eura kaže  Jeknić:

”Prvog jula Upravni odbor je donio odluku da se cijena ulaznice za NP Durmitor, Lovćen i Prokletije smanji sa tri na dva eura- kao i lani. Cijena edukativnih ulaznica je nepromijenjena i dalje je euro, kao i posljednjih sedam godina.”

Crnogorske Nacionalne parkove posjećuju i strani i domaći turisti kaže Jeknić:

”To su Rusi, Ukrajinci, Česi, Francuzi, gosti iz Izraela, Česi. Turisti iz regiona, takođe, ali oni uglavnom svrate kada putuju do mora.”

Prihodima od izletničkog turizma zadovoljni su i u Kotoru kaže  pr  Dragana Maslovar:

”Dakle svi prihodi su veći u odnosu na prošlu godinu, boravišna taksa je oko 30 odsto veća. Isto tako i izletnička taksa je veća 3%. Za prvih sedam mjeseci Kotor je podsjetilo 123. 354 izletnika.”

Izletnička taksa inače lani je bila 50 centi a od januara  ove godine duplo je skuplja.

Prema podacima Monstata u Kotoru je 11 odsto više gostiju i 35 odsto više noćenja nego lani. Preko 150 brodova i 700 jahti uplovilo je u Kotorsku luku od januara i  dovelo preko 105 hiljada turista, tako da i ove sezone Kotorani zadovoljno trljaju dlanove.

Portal Analitika