Sci/Tech

Pokazala anketa

U Njemačkoj svako osmo preduzeće koristi vještačku inteligenciju

U Njemačkoj svako osmo preduzeće koristi vještačku inteligenciju, pokazala je anketa koju je danas objavio Savezni zavod za statistiku, prenosi agencija DPA.

U Njemačkoj svako osmo preduzeće koristi vještačku inteligenciju Foto: UGC
AgencijeIzvor

Da li koriste AI – pismenim je putem dobilo pitanje 80.000 firmi sa najmanje 10 zaposlenih. Ispostavilo se da veća preduzeća sa više od 250 zaposlenih sa udjelom od 35 odsto više koriste tu tehnologiju od malih firmi. Kod malih preduzeća samo je svako deseto već počelo.

Najčešće oblasti primjene su, prema odgovorima na anketu, knjigovodstvo (25 odsto) i kompjuterska bezbjednost (24 odsto).

Međutim, vještačku inteligenciju preduzeća koriste i u proizvodnom procesu i u uslužnim djelatnostima (22 odsto), kao i poslovnoj administraciji (20 odsto). Između ostalih, koriste se tehnologije vještačke inteligencije za prevođenje i prepoznavanje teksta.

Mnoga preduzeća su, međutim, navela da im nedostaju informacije i znanje o primjeni AI. Više od polovine (54 odsto) onih koji je ne koriste strahuje koliko je kompatibilna sa uređajima koje imaju, ili ne znaju pravne konsekvence upotrebe (51 odsto).

Među preduzećima koja ne koriste AI, više od petine (22 odsto) je navelo da to nije od koristi u djelatnosti kojom se bave.

Portal Analitika