Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • U knjižarama Zavoda za udžbenike se prodaje karta Crne Gore u kojoj ona nije prikazana kao država; Barović: Kartu istog sekunda povući iz opticaja

"Sve i da je u pitanju tiraž od prije dvadeset godina, on mora biti povučen i ne smije se koristiti kao nastavno sredstvo"

U knjižarama Zavoda za udžbenike se prodaje karta Crne Gore u kojoj ona nije prikazana kao država; Barović: Kartu istog sekunda povući iz opticaja

Sve i da je u pitanju tiraž od prije dvadeset godina, on mora biti povučen i ne smije se koristiti kao nastavno sredstvo, jer karta ne oslikava stanje onakvo kakvo jeste. Mi smo nezavisna država. Granica sa Srbijom mora biti ucrtana kao međunarodna. Mora biti označeno Kosovo, a Bosna i Hercegovina kao jedinstvena, jer unutrašnja regionalizacija nije predmet ove karte - kazao je Pobjedi profesor kartografije i speleologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Goran Barović

U knjižarama Zavoda za udžbenike se prodaje karta Crne Gore u kojoj ona nije prikazana kao država; Barović: Kartu istog sekunda povući iz opticaja Foto: UGC
PobjedaIzvor

U knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u prodaji je karta Crne Gore izdavača Intersistem kartografija iz Srbije, namijenjena višim razredima osnovnih škola koja se, prema riječima profesora kartografije i speleologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Gorana Barovića, zbog brojnih grešaka koje se mogu smatrati tendencioznima mora istog sekunda povući iz opticaja.

Na karti su, kada su u pitanju susjedne države, one prikazane na način koji nije u skladu sa vanjskom politikom države Crne Gore, ali ni sa faktičkim stanjem, pa se tako, prema karti, umjesto sa Bosnom i Hercegovinom, Crna Gora graniči sa Republikom Srpskom, dok Kosovo uopšte ne postoji ni u kakvoj formi.

Barović za Pobjedu kaže da je karta krcata vrlo ozbiljnim greškama koje ne odgovaraju činjenicama. Prva velika greška je što je Crna Gora označena kao Republika Crna Gora iako u zvaničnom nazivu države nema riječi republika već 16 godina, od usvajanja Ustava u oktobru 2007. godine.

"Druga velika greška je jer su na karti pogrešno ucrtane granice. Sa Albanijom i Hrvatskom, kao i sa Bosnom i Hercegovinom, ucrtane su kao debele što znači da označavaju međudržavnu granicu, dok granica prema Srbiji nije, već je ucrtana kao tanja", kaže Barović.

On navodi da nijesu ispoštovana ni pravila kada je u pitanju prikazivanje teritorija van teritorije Crne Gore.

"Na karti se vidi da nije označeno Kosovo, a čak i da je karta izdata prije nego što ga je Crna Gora priznala, nije ispoštovan princip prikazivanja unutrašnje teritorijalne organizacije koji je primijenjen u Bosni i Hercegovini, gdje je velikim natpisom označen entitet Republika Srpska, a skraćenicom entitet Federacija Bosna i Hercegovina", navodi Barović objašnjavajući da karta ne slijedi čak ni sopstveni, pogrešni princip.

Prema njegovim riječima, pravilo je, jer je riječ o karti jedne države, da se susjedne države označavaju imenom i da se ne označava njihova unutrašnja regionalna organizacija.

"No, bez obzira kada je izdata, suština je što ova karta ne smije biti u opticaju u crnogorskim knjižarama, a posebno ne u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Ovo je karta koja se koristi kao nastavno sredstvo u osnovnim školama. Koliko znam, Zavod za školstvo daje saglasnost za materijale koji se plasiraju djeci u školama", navodi Barović.

On kaže da ne zna da li ova karta ima saglasnost ili ne, ali da zna da je još nekoliko karata istog izdavača, takođe sa ogromnim brojem grešaka, u opticaju u Crnoj Gori.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, u čijoj knjižari smo kupili kartu Crne Gore, i koja je jedina bila u ponudi, kazali su da će na pitanja Pobjede zbog čega se karta države koja ne odgovara ni činjenicama, ni vanjskoj politici Crne Gore, prodaje u njihovim knjižarama i na koji način je takva karta, koju koriste osnovci, nabavljena i odobrena, odgovoriti u ponedjeljak.

Iz Nacionalnog savjeta za obrazovanje Pobjedi je rečeno da kada je riječ o pomoćnim nastavnim sredstvima, kao što su karte i atlasi, ukoliko su odobreni od tog tijela, na njima je to naznačeno, što nije slučaj sa spornom kartom.

"Ako to nije naznačeno na samoj karti, onda znači da to neko koristi po svom nahođenju i da bi taj morao da snosi odgovornost", rečeno je Pobjedi nezvanično iz Nacionalnog savjeta.

Barović je kategoričan u tome da karte moraju oslikavati realnost i odluke institucija države.

"Sve i da je u pitanju tiraž od prije dvadeset godina, on mora biti povučen i ne smije se koristiti kao nastavno sredstvo, jer karta ne oslikava stanje onakvo kakvo jeste. Mi smo nezavisna država. Granica sa Srbijom mora biti ucrtana kao međunarodna. Mora biti označeno Kosovo, jer ga je Crna Gora zvanično priznala, bez obzira sviđa li se to kome ili ne. Bosna i Hercegovina kao jedinstvena, jer unutrašnja regionalizacija nije predmet ove karte", kazao je Barović.

Prema njegovom mišljenju, sve je urađeno namjerno.

"Riječ je o tendencioznim napisima na karti koje njene korisnike dovode u zabludu i daju pogrešne informacije, a ti korisnici su djeca. Takođe, na ovoj karti je upisan i veliki broj vjerskih objekata, dok nema nijednog objekta kulture. Na Cetinju je ucrtan samo Manastir, a ne moramo objašnjavati koliko u Prijestonici, u Podgorici, Nikšiću, Kotoru i Primorju uopšte imamo institucija kulture i objekata, značajnih toponima, koje bi trebalo upisati", kazao je Barović.

Karte kupljene u Podgorici nema na sajtu izdavača

Na zvaničnom sajtu Intersistema, onlajn prodavnici, redakcija Pobjede nije uspjela da nađe kartu koja je kupljena u knjižari Zavoda za udžbenike u Podgorici. Kupljena karta je naziva „Fizičko geografska karta Republika Crna Gora, razmere 1:550 000“.

Karta koja se može pronaći na sajtu nema dodatak „republika“, već se zove „Fizičko geografska karta Crna Gora,“ a razmjere su 1:400 000. Crvene je boje i sa crnogorskim grbom.

U opisu proizvoda je navedeno da je dio školskog programa ovog izdavača, sa indeksom osam tematskih karata i da je na latinici i da je urednik Goran Jovanović.

"Detaljna i izuzetno tačna školska fizičko geografska karta Crne Gore, prilagodena školskom uzrastu. Sadrži indeks naseljenih mesta, reka, planina, vrhova.", piše u opisu tog proizvoda, i cijena je 165 dinara.

Na sajtu Intersistema se može naći veliki izbor karata raznih vrsta, od turističkih, auto-karata, pojedinih gradova Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Evrope, globusa, fizičko-geografskih karata...

Portal Analitika

Komentari (15)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p podgorica_neregistrovani
16.09.2023. 14:35

Vuciceva zelja😊

7
0
K Kontraš_007_neregistrovani
16.09.2023. 09:42

"...ali da zna da je još nekoliko karata istog izdavača, takođe sa ogromnim brojem grešaka..."? Zar stvarno mislite da su to greške? Nema kod srba grešaka, sve oni smisleno rade. Navodne greške na nekim tobože "besmislenim" stvarima su toliko smislene da upravo zbog toga što izgledaju kao "greške" prolaze nezapaženo. Krenite od suvenira pa do ovoga što se prodaje đacima. Znat će neki stranac kada dođe u Kotor sa kruzerom i kupi suvenir sa srpskim obelježjima, da je u Crnu Goru? Oće ka' u knopr. Navedite mi 3 TV kanala na M:tel box paketima koji su procrnogorski orjentisani. Nema ih. Čak i albanskih ima desetie. Takođe i ruskih ali crnogorskih nema. Ali zato ima desetak crkvenih kanala koji promovišu SPC.

21
0
n nmkneregistrovani_neregistrovani
16.09.2023. 10:03

@Kontraš_007_neregistrovani pocev od suvenira pa na dalje i sve na ekavici. Sve ovo treba rascerat i priprcati od kud su dosli. Sve su poklopili i jos kukaju e ih nema u vladi e nema ih ovamo, nebilo ih niđe kad su takvi i dođosi i ovi nasi izrodi

19
1
E Emina_J
16.09.2023. 09:25

" Maivno bezakonje "... realizacijom planova ....!!! ..sprdnja .... sta se sve radi na BRISANJU Crne Gore ...!!!...znaci da ce POPIS biti zakljucak za brisanje NAS Crnogoraca ...!!! " knjižarama Zavoda za udžbenike se prodaje karta Crne Gore u kojoj ona nije prikazana kao država; Barović: Kartu istog sekunda povući iz opticaja "

16
1
Ć Ćalasan_neregistrovani
16.09.2023. 08:11

To je djelo kloniranih Dajkovića i kursanti Rakovića i nesoji ljudski. To je tipična fašistička politika prema slobodnoj i samostalnoj CG.

32
1
L Lotta_Continua
16.09.2023. 07:47

Ne ide tako profesore. Kartografija i Heraldika ( grbovi) imaju i istorijsku dimenziju. Ne može se menjati stanje pre 100 / 200 godina pa i 10/20....Nego štampati NOVU sa korekcijama koje predlažete i samo se idiot ne bi saglasio kao i staviti godine na OBE. Prve do dana nezavisnosti, druge danas. "Habeant sua fata libeli" knjige (i karte) imaju svoju sudbinu. Meni lično je najdraža karta na crnoj majici u žutom varijablu Boka Kotorska, na latinskom jeziku. Nema više da se kupi, na žalost.

5
14
G Goro_neregistrovani
16.09.2023. 08:39

@Lotta_Continua A prije 100 godina postojala Republika Srpska oznecena na karti????

20
2
L Lotta_Continua
16.09.2023. 09:39

@Goro_neregistrovani .....Iskreno, dragi Prijatelju, mene lično, imaš podatke u dosijeu PA - "zanima" i jedna i jedina tema mi je CRNA GORA. I, trudim se da se jača, raste, bogati, uspjeva na svim frontovima. Profesionalno I privatno, a i da NE koristi "balkanske metode" u bilo čemu

12
2
D DTX_44_neregistrovani
16.09.2023. 16:39

@Lotta_Continua Vas par SNS botova koji piskarate pod istim nikom da se dogovorite koji ćete jezik koristiti.

2
0
z zaluddangubić_neregistrovani
16.09.2023. 07:39

Pa i nema države Crne Gore.Kakvi smo i neka nema.Dozvolili smo ovoj bagri da radi šta hoće.I šta sad?Da nam jadojko,milojko i bitanga riješe problem.

26
1
L Lotta_Continua
16.09.2023. 08:46

@zaluddangubić_neregistrovani ...."bitanga" je stariji, ali "jado-milojko" su imali po 14 - 15 god, kad je karta vidjela svjetlost dana. Ne rušite dignitet Portala Analitika, koji jedini je liberalan i extrem demokratski i veoma, veoma retko koristi "makaze" kao sredstvo. Sada, za subotnje jutro Joe Bonamassa i Mauntine Time, jedan od 5 najboljih gitarskih albuma

5
3
D Dobri_neregistrovani
16.09.2023. 09:26

@Lotta_Continua imaš često zanimljive i poučne podatke na kraju texta Nastavi

6
1
V Vitao_neregistrovani
16.09.2023. 07:28

To mora puknuti, neće to dobro završiti u CG, narod puca

30
3
K Kvatro
16.09.2023. 09:25

@Vitao_neregistrovani, I TREBA DA PUCA JER JE CRNOGORCIMA DOGORJELO DO NOKATA .MORA SE ENERGIĆNO , NA SVAKI NAČIN , SUPROTDTAVITI VELIKOSRPSKOJ KLEROFAŠISTIČKOJ AŽDAJI.

16
2
N Nespavaju_neregistrovani
16.09.2023. 07:09

Aj da vidimo šta će nas dični predsjednik uraditi po ovom pitanju ili će se svadjati kao sa pobjedom da je sve u redu Ima li netko da računa + i - našeg vrhovnog vodje

33
2